Μαθητές στο Βόλο παλεύουν για το … αντι- bullying!

Στο 9ο Γυμνάσιο δημιούργησαν «ομάδα φιλίας» με στόχο να μάθουν να διαχειρίζονται έντονες καταστάσεις

Για την ομάδα φιλίας που δημιουργήθηκε στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή η Διευθύντρια του σχολείου κ. Νίκη Χατζηκυριάκου, τονίζοντας πως τα παιδιά μέσα από αυτή την ομάδα και μέσα από πλήθος δράσεων μαθαίνουν να διαχειρίζονται εντάσεις και έντονες καταστάσεις, προκειμένου να μην υπάρξει περιστατικό βίας ή bullying εντός των τειχών του σχολείου.
Όπως σημείωσε η κ. Χατζηκυριάκου αυτή η ομάδα φιλίας ήταν ένα δικό της όνειρο, το οποίο μοιράστηκε με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και συμφώνησαν από κοινού να το εφαρμόσουν, βλέποντας όλα αυτά τα περιστατικά βίας που λαμβάνουν χώρα στα σχολεία, αλλά και εν γένει στην κοινωνία. Αν και δεν έχει συμβεί κάποιο ανάλογο περιστατικό στο σχολείο, στόχος ήταν να προληφθούν καταστάσεις.

Στην ομάδα εκπροσωπούνται μαθητές
και μαθήτριες απ΄όλες τις τάξεις

Η ιδέα έγινε γνωστή και στους μαθητές του σχολείου, οι οποίοι με πολλή χαρά την αποδέχτηκαν. Η ομάδα φιλίας απαρτίζεται από 26 μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων, ενώ η επιλογή έγινε ουσιαστικά από τους ίδιους τους μαθητές, καθώς τα 13 τμήματα εκπροσωπούνται από δύο μαθητές/τριες του πενταμελούς, δηλαδή εκλεγμένους από τα ίδια τα παιδιά.
Η ομάδα φιλίας πρόσφατα συνεργάστηκε με το Κέντρο Πρόληψης Πρόταση Ζωής και τις κ.κ. Ζωή Γώγου και Δήμητρα Σωτηροπούλου, όπως και με τον πρόεδρο του Κέντρου κ. Ζιγγιρίδη κάνοντας βιωματικές δράσεις, όμως δεν μένει μόνο εκεί, καθώς σύμφωνα με τη Διευθύντρια του σχολείου, διενεργούνται διάφορα σεμινάρια στο τέλος των μαθημάτων.
«Θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τους μαθητές, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μιλήσουν μέσα στα τμήματά τους, για να ξέρουν πριν έρθουν στον Διευθυντή, στον Σύμβουλο σχολικής ζωής, στους καθηγητές τους πως θα μπορέσουν και μόνοι τους να διαπραγματευτούν ορισμένες καταστάσεις.

«Διάλογος και ενσυναίσθηση»

Η επίλυση των διαφορών και των συγκρούσεων θα πρέπει να βασίζεται στον διάλογο, στην ενσυναίσθηση , να μπορέσουμε να ακούσουμε τον άλλο. Είναι σημαντικό γιατί συνήθως δεν ακούμε τον άλλο. Και δεν αφορά αυτό μόνο στα παιδιά, αλλά και τους ενήλικες. Πρέπει και εμείς, οι εκπαιδευτικοί να ενδυναμώσουμε σε αυτό τον τομέα αλλά και τα παιδιά μας για να μπορούμε να διαχειριστούμε καταστάσεις, γιατί από δω και πέρα θα αυξάνονται συνεχώς», είπε κ. Χατζηκυριάκου, τονίζοντας πως θέλουν να δημιουργήσουν στους μαθητές ένα υγιές, θετικό κλίμα ασφάλειας και σημείωσε πως στην ομάδα φιλίας επικεντρώνονται στις δεξιότητες διαμεσολάβησης για να μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματα των συγκρούσεων που συμβαίνουν στα σχολεία.

Μαθήτρια: Αυτό που κάνουμε θα
μας χρησιμεύσει σε όλη μας τη ζωή

Τη δική της εικόνα για την ιδιαίτερη αυτή δράση μετέφερε στον ραδιοφωνικό αέρα και μία μαθήτρια -μέλος της ομάδας φιλίας, εκφράζοντας την χαρά που συμμετέχει σε αυτή την πρωτοβουλία, ώστε να μάθουν πως να μην εμπλέκονται σε διαμάχες, καυγάδες, αλλά και πως μέσω του διαλόγου να επιλύουν τα προβλήματα που ανακύπτουν.
«Μας έχουν δοθεί οι σωστές βάσεις και βοηθάει πολύ που έχουμε τη βοήθεια ειδικών, των καθηγητών και της Διευθύντριας, διότι αυτό που κάνουμε θα μας χρησιμεύσει σε όλη μας τη ζωή. Οι συμμαθητές μου πιστεύουν ότι είναι χρήσιμο και θέλουμε να το κάνουμε, δεν μας αναγκάζει κανείς. Μας δείχνουν διάφορες τεχνικές για το πως να πλησιάσουμε κάποιον, να μην εμπλεκόμαστε σε καυγά και να φωνάζουμε τους καθηγητές για βοήθεια, να έχουμε ουδέτερη θέση, να κάνουμε φιλίες και διάφορα που βοηθούν στην κοινωνικοποίηση στο σχολείο», είπε η μαθήτρια της Γ τάξης του Γυμνασίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.