Μειωμένη στο μισό η ανταπόκριση των αιμοδοτών

Έκκληση για αίμα από τον Σύλλογο Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Μαγνησίας

Μπορεί η πανδημία και οι περιορισμοί να έχουν αλλάξει άρδην τον τρόπο ζωής των περισσοτέρων, όμως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν την ανάγκη του δώρου ζωής, που λέγεται αίμα. Οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία για να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν, χρειάζονται κάθε 15 ημέρες μετάγγιση αίματος, με τον τοπικό Σύλλογο Γονέων και Πασχόντων να απευθύνει έκκληση προς τους συμπολίτες, προκειμένου να συμμετάσχουν στις αιμοδοσίες και να τείνουν χείρα βοηθείας σε αυτή την δύσκολη περίοδο.
Η κ. Δέσποινα Λουκάκη, παιδίατρος και Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Μαγνησίας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή επισημαίνοντας πως οι ανάγκες για αίμα είναι πάντα οι ίδιες, ανεξαρτήτως των συνθηκών που υπάρχουν, μιας και υπάρχουν άνθρωποι και με μεσογειακή αναιμία και με άλλες ασθένειες, που χρειάζονται το αίμα για να ζήσουν, καθώς αυτή είναι η θεραπευτική τους αγωγή.

Τα πράγματα όμως εδώ και σχεδόν ένα χρόνο είναι διαφορετικά. Η πανδημία φόβισε πολλούς, ενώ οι προβληματισμοί για το αύριο, τα οικονομικά προβλήματα και όλα τα αποτελέσματα της καραντίνας δεν αφήνουν μέρος στη σκέψη πολλών για αιμοδοσία, με την κ. Λουκάκη να θεωρεί πως αυτό είναι για πολλούς το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτούν.
«Οι άνθρωποι με μεσογειακή αναιμία κάθε 15 ημέρες, για όλη τη διάρκεια της ζωής τους θα πρέπει να πηγαίνουν και να παίρνουν δύο φιάλες αίμα. Εκτός από αυτούς με μεσογειακή αναιμία, υπάρχουν και άνθρωποι με άλλες ασθένειες, που χρειάζονται αίμα. Δεν σταματά ποτέ η ανάγκη. Τώρα με την εποχή του κορωνοϊού ο κόσμος δικαιολογημένα έχει πολλά να σκεφτεί και η αιμοδοσία είναι το τελευταίο που σκέφτεται», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο κόσμος έχει κουραστεί σε σχέση
με την πρώτη καραντίνα»

Κι ενώ, σύμφωνα με την ίδια, στην πρώτη καραντίνα ο κόσμος είχε ανταποκριθεί στις συνεχείς εκκλήσεις για αίμα, τώρα φαίνεται πως έχει κουραστεί από τα πολλά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει και η αιμοδοσία ίσως δεν είναι στις προτεραιότητες ακόμη και των τακτικών αιμοδοτών.
Μάλιστα, σε πανελλαδικό επίπεδο οι αιμοδοσίες έχουν μειωθεί κατά 50%. Η κ. Λουκάκη ωστοσο, έδωσε τα εύσημα στη Μονάδα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου, που πάντα ήταν αρωγός στους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και ποτέ δεν ανέβαλε μεταγγίσεις, ούτε έδωσε λιγότερες ποσότητες αίματος. «Στη Μονάδα Αιμοδοσίας κάνουν τα αδύνατα δυνατά να μας καλύπτουν με αίμα και είναι ουσιαστικό όταν λέμε ότι αυτό είναι δώρο ζωής, γιατί εμείς χωρίς το αίμα, δεν επιβιώνουμε», υπογράμμισε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Μαγνησίας.

Άλλαξε ο χώρος αιμοδοσίας- Μειώθηκε η ανταπόκριση

Η κ. Λουκάκη εκτός από τη σπουδαιότητα της αιμοδοσίας για όσους χρειάζονται αίμα, μίλησε για το πρόβλημα που υπάρχει σε τοπικό επίπεδο αυτή την περίοδο, καθώς η ανταπόκριση του κόσμου έχει μειωθεί και δεν προσέρχεται στο νέο χώρο που υπάρχει στο ΚΑΠΗ στη Χιλιαδού για να αιμοδοτήσει.
«Στην πρώτη καραντίνα ο χώρος που είχε δοθεί ήταν στο Εκθεσιακό, όπου εκεί ήταν πιο εύκολη η πρόσβαση. Τώρα δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το Εκθεσιακό, καθώς είναι χειμώνας και δεν έχει θέρμανση. Ο χώρος στο ΚΑΠΗ στη Χιλιαδού, που έχει δοθεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες όσων δεν επιθυμούν να επισκέπτονται το Νοσοκομείο, είναι πολύ καλός, όμως ίσως δεν τον γνωρίζει ο κόσμος, ίσως δεν μπορεί να τον βρει και δεν υπάρχει μεγάλη προσέλευση», εξήγησε και συμπλήρωσε πως βλέποντας την κατάσταση αυτή η Αιμοδοσία συνεχίζει τις εξορμήσεις με την Κινητή Μονάδα σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης, όμως κι εκεί υπάρχουν προβλήματα, καθώς η Μονάδα χρειάζεται προσωπικο, ρεύμα κ.α. και οι χειμερινές συνθήκες που επικρατούν δεν είναι πάντα σύμμαχος.
Για το λόγο αυτό, η ίδια απευθύνει έκκληση προς όλους τους τακτικούς αιμοδότες, αλλά και σε όσους θέλουν να αιμοδοτήσουν να το κάνουν και να χαρίσουν ζωή στους συνανθρώπους τους.

Η αιμοδοσία βοηθά και τον αιμοδότη

Η κ. Λουκάκη αναφέρθηκε όμως και στην αιμοδοσία και τη σπουδαιότητά της και για την πλευρά του αιμοδότη, επισημαίνοντας πως υπάρχουν πολλά οφέλη από αυτή. «Υπάρχουν άνθρωποι με πολύ υψηλό αιματοκρίτη και θα έπρεπε να αιμοδοτούν και για τον εαυτό τους. Η αιμοδοσία εε προφυλάσσει από εγκεφαλικά επεισόδια, από καρδιαγγειακά, διατηρεί τον οργανισμό σε ένα επίπεδο ανανέωσης γιατι όταν δίνω αίμα, οργανισμός μπαίνει στη διαδικασία να το αντικαταστήσει, βελτιώνεται η ισορροπία μεταξύ ιχνοστοιχείων κτλ.», εξήγησε.
Τόνισε δε, πως προτεραιότητα όλων και φυσικά των υπευθύνων της Μονάδας Αιμοδοσίας είναι η ασφάλεια και η καλή υγεία του αιμοδότη και κανένας δεν θα ρισκάρει να πάθει το παραμικρό κάποιος που προσέρχεται για να αιμοδοτήσει. Σημείωσε δε, πως με τη διαδικασία της αιμοδοσίας, ένας αιμοδότης μπορεί να έχει άδεια δύο ημέρες από την εργασία του, αλλά πέρα από οτιδήποτε άλλο, φροντίζει και τον εαυτό του και δικαιούται μία φορά τον χρόνο δωρεάν τσεκ απ, που μπορεί να το συνδυάσει με την αιμοδοσία του.

Μέσα Μαρτίου ο εμβολιασμός

Τέλος, σε ότι αφορά στον εμβολιασμό των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, που έχουν ενταχθεί στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού η κ. Λουκάκη ανέφερε πως η τελευταία ενημέρωση θέλει οι ευπαθείς ομάδες να ξεκινούν τον εμβολιασμό στα μέσα Μαρτίου, αντί για Μάιο, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.
Η ίδια έκανε λόγο για «μπάχαλο» στο θέμα των προτεραιοτήτων και εν γένει του σχεδιασμού των εμβολιασμών και σημείωσε πως η Ομοσπονδία κάνει συνεχώς εκκλήσεις στο Υπουργείο προκειμένου άμεσα να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, που τόσο κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.