«Μένουμε σπίτι»… και παραγγέλνουμε βιβλία!

Κινητικότητα στις online παραγγελίες και στα e-books τις ημέρες της καραντίνας

Η πρώτη εβδομάδα των αυστηρών μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, ολοκληρώνεται και οι πολίτες φαίνεται πως έχουν λάβει σοβαρά το ρόλο που τους αναλογεί στη συλλογική μάχη για την αναχαίτιση της έξαρσης του κορωνοϊού. Μένουν σπίτι και βρίσκουν δημιουργικούς τρόπους για να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους. Σ’ αυτές τις ημέρες του …κορωνοϊού, πολλοί είναι εκείνοι που παραγγέλνουν online βιβλία ή «κατεβάζουν» e-books, με την «καραντίνα» να γίνεται …παραγωγική. Για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του βιβλίου μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και τον Ηλία Κουτσερή ο κ. Νώντας Παπαγεωργίου, ιδρυτής των εκδόσεων Μεταίχμιο.
«Όλο αυτό που ζούμε είναι πρωτοφανές και μακάρι να μην το ξαναζήσουμε. Εδώ η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία κατά πολύ», σχολίασε ο κ. Παπαγεωργίου για την κατάσταση που βιώνει η χώρα, αλλά και όλος ο πλανήτης με τον κορωνοϊό. Τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα και στο χώρο του βιβλίου, καθώς έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας.

«Παγώσανε οι περισσότερες λειτουργίες»
«Τα βιβλία που εκδίδαμε έφταναν στους αναγνώστες της χώρας μέσω των βιβλιοπωλείων. Τώρα αυτά είναι κλειστά. Συνεχίζουν να λειτουργούν μερικά e-shop, καθώς μερικά βιβλιοπωλεία, που είχαν την υποδομή για ηλεκτρονικές παραγγελίες και αποστολή, λειτουργούν κι εμείς αισθανθήκαμε υποχρεωμένοι να τα υποστηρίξουμε. Παγώσανε οι περισσότερες λειτουργίες μας και η δουλειά για τα υπό έκδοση βιβλία, διατηρήσαμε όμως μία minimum λειτουργία για να υποστηρίξουμε τα καταστήματα, που λειτουργούν έτσι ώστε όσοι θέλουν ή από το δικό μας e-shop – www.metaixmio.gr, να παραγγείλουν τα βιβλία που θέλουν και την επόμενη ημέρα να τα έχουν μέσω κούριερ», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου. Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχει αυτές τις ημέρες του «εγκλεισμού» κινητικότητα στο διάβασμα των βιβλίων, σίγουρα όμως δεν μπορεί να καλύψει όλη αυτή την απώλεια των κλειστών βιβλιοπωλείων.

Μικρή αύξηση και στο e-book
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργίου οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο και αυτές τις ημέρες αναζητούν και παραγγέλνουν βιβλία τόσο για τους ίδιους όσο και βιβλία με δραστηριότητες και με το στοιχείο της μάθησης για τα παιδιά τους. Εκτός όπως από τα φυσικά βιβλία, που έρχονται στην πόρτα του σπιτιού μας, αρκετοί είναι αυτοί που με τη βοήθεια της τεχνολογίας «κατεβάζουν» βιβλία κατευθείαν στον υπολογιστή τους. Αν και τα e-book δεν έχουν μεγάλη διάδοση στην ελληνική κοινωνία, ο κ. Παπαγεωργίου που βρίσκεται στο χώρο του βιβλίου 27 χρόνια, τόνισε πως αυτές τις ημέρες παρατηρείται μια μικρή αύξηση στις πωλήσεις.

«Φοβάμαι ότι θα ζήσουμε πολλή φτώχεια»
Όσο για το εάν η κατάσταση αυτή που ζούμε θα μετουσιωθεί σε συγγραφική έμπνευση, ο κ. Παπαγεωργίου είπε χαρακτηριστικά πως «Πάντα η λογοτεχνία εμπνέεται από την ίδια τη ζωή, αλλά από την άλλη είναι τόσο τραγικό αυτό που ζούμε και τόσο δύσκολο, που καλύτερα θα ήταν να μην είχε υπάρξει κι ας μην εμπνέονταν η λογοτεχνία από αυτό. Γιατί θα μας πάει πίσω, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και κοινωνικά και δεν ξέρουμε ποια τραύματα ανεπανόρθωτα θα αφήσει πίσω του. Ανθρώπινες ζωές ή ανθρώπους που θα ταλαιπωρηθούν πάρα πολύ. Τώρα που είπαμε ότι βγάζουμε το κεφάλι λίγο πάνω από το νερό, θα μας πάει πολύ πίσω και φοβάμαι ότι θα ζήσουμε πολλή φτώχεια. Και η φτώχεια παράγει κι άλλα προβλήματα. Κι αυτό που ζούμε τώρα το κάνουμε ευχαρίστως προληπτικά κι έτσι πρέπει, αλλά δεν είναι φυσιολογική ζωή να είμαστε κλεισμένοι», ανέφερε. Παρόλα αυτά τόνισε πως κανείς δεν θα πρέπει να το βάζει κάτω, καθώς είναι μία μπόρα που θα φύγει γρήγορα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.