Μερόπη Τζούφη: «Απόλυτος σφαγιασμός των παιδιών στη εισαγωγή τους στα ΑΕΙ»

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει πρωτοβουλίες να αποκατασταθούν οι αδικίες, είπε στο Ράδιο Ένα η Αν. τομεάρχης Παιδείας

Ως σφαγιασμό χαρακτήρισε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Μερόπη Τζούφη μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Η Αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για εγκληματική πράξη και σκληρή και ταξική επιλογή της κυβέρνησης, η οποία με τις αποφάσεις της διοχετεύει στην ιδιωτική εκπαίδευση τα παιδιά και τις οικογένειές τους, με την προϋπόθεση να μπορούν να πληρώσουν τις σπουδές τους.

«Απόλυτος σφαγιασμός» και στα Εσπερινά Λύκεια

«Παρά τις εκκλήσεις, όταν ψηφιζόταν αυτός ο νόμος και τις δικές μας και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης η κ. Κεραμέως επέμεινε να υλοποιήσει τη βάση εισαγωγής, μαζί και με προσαυξημένους συντελεστές που οδήγησαν σε αυτή την εγκληματική πράξη, περίπου οι μισοί υποψήφιοι να μην μπορέσουν καν να υποβάλλουν μηχανογραφικό, δηλαδή πάνω από 20.000 υποψήφιοι και πάνω από 18.000 να μείνουν κενές θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Τζούφη, τονίζοντας πως ειδικά για τους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ειδική έκκληση, όμως έγινε ” ένας απόλυτος σφαγιασμός”, όπως η ίδια τον χαρακτήρισε.
Η πρώην Υφυπουργός έκανε λόγο για μια επιλογή σκληρή, ταξική, που αφήνει πάρα πολλά παιδιά και τις οικογένειές τους χωρίς πρόσβαση στα δημόσια ΑΕΙ και που αναγκαστικά, όπως υποστήριξε θα τα διοχετεύσουν είτε προς την κατεύθυνση των ιδιωτικών ΙΕΚ , είτε προς τα ιδιωτικά κολλέγια, υπό την προϋπόθεση να μπορούν να πληρωθούν τα δίδακτρα χωρίς καμία άλλη ακαδημαϊκή προϋπόθεση.
“Ουσιαστικά ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα. Είναι σκληρό αυτό που λέω. Εκτέλεση συγκεκριμένων συμβολαίων , δηλαδή και η τοποθέτηση όταν βγήκαν τα αποτελέσματα ότι “βοηθήσαμε τα παιδιά να μην εγκλωβιστούν στα ΑΕΙ” είναι εκτός τόπου και χρόνου διότι προδιαγράφει ότι ένα παιδί που θα μπει με χαμηλότερη επίδοση στα ΑΕΙ δεν μπορεί να αποφοιτήσει”, είπε εμφατικά η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή μείωση εισακτέων που παρόμοιά της δεν έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια που γίνονται οι εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ.

Εκτός ΑΕΙ και παιδιά εξαιτίας
του συντελεστή βαρύτητας

Σύμφωνα με την κ. Τζούφη φέτος υπήρξε και μια παθογένεια. “Εκτός από τα παιδιά που δεν μπήκαν καθόλου σε ΑΕΙ έχουμε και πάρα πολλά παιδιά, που έχουν γράψει πάρα πολύ καλά, αλλά με βάση έναν αυθαίρετο τρόπο, που ορίστηκαν συντελεστές βαρύτητας σε κάποια μαθήματα από κάποια ΑΕΙ και δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τους στόχους τους, ενώ τις προηγούμενες χρονιές, αυτό θα είχε επιτευχθεί και μάλιστα θα είχαν περάσει από τους πρώτους”, σημείωσε και ανέφερε το παράδειγμα της Αρχιτεκτονικής Ξάνθης, που εισάγονται δύο εισακτέοι ενώ υπάρχουν άλλοι έξι με το περσινό σύστημα που δεν μετρούσαν οι συντελεστές βαρύτητας!
“Εκεί πετάει το μπαλάκι η κ. Κεραμέως στα ΑΕΙ, τα οποία κάποια από αυτά έχουν κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση ακριβώς επειδή υποχρηματοδοτούνται και είναι υποστελεχωμένα. Διότι η κ. Κεραμέως μείωσε τις χρηματοδοτήσεις στα ΑΕΙ τουλάχιστον κατά 20% και δεν έχει αντικαταστήσει τους συνταξιοδοτηθέντες από το 2019, λέει «όχι» στο να δώσει νέες θέσεις. Κάθε χρόνο φεύγουν περίπου 300 μέλη ΔΕΠ και κάτω από αυτές τις συνθήκες, κάποια τμήματα επέλεξαν να βάλουν συντελεστές που σήμερα οδηγούν στο να μην έχουν καθόλου πρωτοετείς φοιτητές”, εξήγησε η ίδια.

Οι αλλαγές φέρνουν την ιδιωτική
εκπαίδευση και τη συρρίκνωση των ΑΕΙ

Η κ. Τζούφη τόνισε πως οι αλλαγές αυτές οδηγούν τους νέους στην ιδιωτική εκπαίδευση, επισημαίνοντας όμως και τις δυσκολίες αυτής της εναλλακτικής, μιας και οι περισσότερες οικογένειες δεν έχουν αυτή την δυνατότητα καθώς οι μισθοί είναι καθηλωμένοι, υπάρχει αύξηση στα βασικά είδη και ουσιαστικά η οικογένεια πλήττεται από πάρα πολλές πλευρές.
Αναφορικά με το μέλλον των Τμημάτων που δεν έχουν πολλούς εισακτέους, η πρώην Υφυπουργός τόνισε πως υπάρχουν τμήματα που έχουν χάσει τουλάχιστον το 50% των εισακτέων τους, ενώ υπάρχουν και αντικείμενου που δεν έχουν καλυφθεί δίνοντας το παράδειγμα των δασοπόνων.
“Ενώ βιώσαμε τις μεγάλες πυρκαγιές και θα θέλανε δασοπόνους και δασολόγους , καλύφθηκε μόνο το 26% των θέσεων σ’ αυτές τις ειδικότητες. Αλλά και σε μεγάλα Πανεπιστήμια τα τμήματα Γεωπονίας δεν καλύφθηκαν ούτε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο οι θέσεις ενώ στο ΕΚΠΑ Ιστορικές Σχολές έχασαν περίπου το 50% των εισακτέων. Στα Γιάννενα το Ιστορικό Αρχαιολογικό πήρε τους μισούς εισακτέους απ΄οτι συνήθως.
Αυτό σημαίνει ότι τα τμήματα που δεν έχουν πάρει εισακτέους θα μπουν σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, δηλαδή θα αξιολογηθούν κι από κει και πέρα είναι προφανές ότι πολλά από αυτά τα τμήματα θα κλείσουν όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος των φοιτητών που ήδη έχουν. Άρα θα έχουμε σημαντική συρρίκνωση κυρίως στα περιφερειακά κυρίως πανεπιστήμια”, ανέλυσε η ίδια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να άρει τις αδικίες

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τόνισε η κ. Τζούφη θα επανέλθει για το θέμα αυτό στην Βουλή αλλά και στην κοινωνία, ζητώντας να αρθούν οι αδικίες που έγιναν για τα παιδιά. Μάλιστα η ίδια υπενθύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να μην υλοποιηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής την συγκεκριμένη χρονιά και μάλιστα “με τον πρόεδρο είχαμε καταθέσει συγκεκριμένες επιστολές παιδιών που είχαν γράψει πολύ καλά, αλλά δεν κατάφεραν να μπουν στις σχολές που επιθυμούσαν. Και δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι ένα εκτεταμένο και σοβαρό πρόβλημα στα ΑΕΙ που αυτή τη στιγμή πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για να μην υλοποιηθεί αυτό το τελείως άδικο μέτρο που πλήττει παιδιά, οικογένειες και ΑΕΙ”, κατέληξε η ίδια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.