Μια «γροθιά» το Πήλιο για την κατοχύρωση ΠΟΠ στο κάστανο- Οι πρωτοβουλίες του Zagorin

Αντώνης Πολίτης: «Το κάστανο υπήρχε στην περιοχή από τα αρχαία χρόνια»

Μια μεγάλη «γροθιά» έχει γίνει το Πήλιο για την κατοχύρωση προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης στο κάστανο, η οποία έχει ξεκινήσει και έχει λάβει πρωτοβουλίες συσπείρωσης παραγωγών και εμπόρων του ανατολικού Πηλίου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, γνωστός σε όλους ως Zagorin. Ο κ. Αντώνης Πολίτης, υπεύθυνος του τμήματος επικοινωνίας του Zagorin μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη γι’ αυτή την πρωτοβουλία και τη σημασία της πιστοποίησης του κάστανου με την ονομασία ΠΟΠ.

 

«Θα πρέπει κάποια στιγμή σοβαρά να συνδεθεί η ποιοτική μας αγροτική παραγωγή ειδικά αυτή που έχουμε στη Μαγνησία με τις ροές τουριστών που υπάρχουν και τα φημισμένα προϊόντα μας  να αποτελούν ένα κίνητρο προσέλευσης τουριστών. Να μπορέσουμε τα προϊόντα αυτά να γίνουν οι πρεσβευτές μας στο εξωτερικό», επεσήμανε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα και τις συνεχείς προσπάθειες του Συνεταιρισμού για την ανάδειξη τοπικών προϊόντων μέσω προγραμμάτων προώθησης και προβολής τους με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σύμφωνα με τον κ. Πολίτη, το κάστανο, όπως και το μήλο συμβολίζουν την περιοχή και το Πήλιο. Ως προς τις διαδικασίες για την πιστοποίησή του ο ίδιος εξήγησε ότι υπήρχε μία πάγια σκέψη στον συνεταιρισμό για να κατοχυρωθούν τα κάστανα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.

«Αυτή η σκέψη είχε ξεκινήσει να ωριμάζει ώσπου πριν από έναν χρόνο ήρθε μία πρόταση από την περιφέρεια Θεσσαλίας με ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης και συγκρότησης φακέλου για την υποβολή υποψηφιότητας ενός προϊόντος για να πάρει την πιστοποίηση. Το οργανωμένο αρχείο που έχουμε στον Συνεταιρισμό, η συνεργασία με τους γεωπόνους και τη συνεργαζόμενη εταιρεία που δουλεύουμε τις πιστοποιήσεις μας βοήθησαν και ξεκινήσαμε τη συγκρότηση ενός φακέλου», επεσήμανε ο κ. Πολίτης τονίζοντας ότι υπήρχε σαφής πρόθεση από την Περιφέρεια να στηρίξει την ιδέα για την πιστοποίηση του κάστανου, καθώς η νέα περιφερειακή αρχή δημιούργησε μια καινοτόμα υποστηρικτική υπηρεσία με στόχο τη συγκρότηση των φακέλων για την πιστοποίηση συνολικά 13 προϊόντων απ’ όλη τη Θεσσαλία.

Στη διαδικασία αυτή, σύμφωνα με τον κ. Πολίτη, πρωτοστάτησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς , ο οποίος ένωσε όλους τους παραγωγούς και εμπόρους του ανατολικού Πηλίου σε αυτή την κατεύθυνση με συναντήσεις διαβούλευσης, ενώ πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε και η πρώτη επίσημη διαβούλευση με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

«Έχουμε κάνει τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να είναι κατοχυρωμένα, εφόσον κάνουν οι παραγωγοί ορισμένες διαδικασίες στο ΕΛΓΟ, όλα τα κάστανα όλου του Πηλίου από το Πουρί μέχρι το Ν. Πήλιο και πίσω στα χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Δεν θα υπάρχει κάστανο στο Πήλιο, εφόσον λήξει ευνοϊκά η πιστοποίηση ΠΟΠ , που να μην μπορέσει να την αξιοποιήσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολίτης, σημειώνοντας ωστόσο πως η διαδικασία πιστοποίησης είναι μακρά και θα χρειαστεί 1.5-2 χρόνια για να ολοκληρωθεί με τον φάκελο να περνά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την ΕΕ κ.ο.κ..

Το κάστανο συνδέεται με την περιοχή από την αρχαιότητα

Ο κ. Πολίτης εκτός όμως από τις προσπάθειες που γίνονται για την ανάδειξη του κάστανου αναφέρθηκε και στην ιστορία του την οποία πολλοί είναι αυτοί που δεν την γνωρίζουν.

«Το κάστανο είναι ένα προϊόν που συνδέεται με το Πήλιο κυρίως με την ανατολική του πλευρά, σύμφωνα με πηγές που έχουμε από τα αρχαία χρόνια. Υπήρχε αρχαία πόλη στην περιοχή που ονομάζονταν Κασταναία. Σύμφωνα με τις πηγές είτε η πόλη πήρε το όνομα από τις Καστανιές,  είτε οι καστανιές πήραν το όνομά τους από την πόλη.  Η καστανιά θεωρείται ταυτόσημη με το Πήλιο, καθώς υπάρχουν αναφορές από τον Ηρόδοτο και Θεόφραστο», μετέφερε ο κ. Πολίτης.

«Πρωτοστατούμε σε αυτή την προσπάθεια. Το ΠΟΠ είναι μια κατοχύρωση που διασφαλίζει την αξία του προϊόντος και αξίζει το κάστανο να αποτελέσει ακόμη ένα προϊόν πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό», υποστήριξε.

Τέλος, σε ότι αφορά στην εικόνα της Ζαγοράς μετά τις πλημμύρες ο κ. Πολίτης ανέφερε ότι το οδικό δίκτυο χρήζει αποκατάστασης κυρίως για την μετακίνηση των φορτηγών του Συνεταιρισμού, τόνισε ωστόσο πως υπάρχει πλήρης πρόσβαση και ο τόπος είναι επισκέψιμος καλώντας μάλιστα και τους επισκέπτες να μην φοβηθούν και να έρθουν στην περιοχή.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.