Μια Βολιώτισσα που ζει στο Bielefeld Γερμανίας, τιμά τους Θεσσαλούς αγωνιστές της Επανάστασης

Η Βολιώτισσα Γραμματέας της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων και Πρόεδρος του Θεσσαλικού Συλλόγου του Bielefeld
Ανθούσα- Πολυάνθη Γιάνναρου: Οι ομογενείς είμαστε ευαισθητοποιημένοι ώστε να κρατήσουμε την παράδοση

Κατάγεται από τον Βόλο, όμως ζει και δραστηριοποιείται στο Bielefeld της Γερμανίας Η κ. Ανθούσα- Πολυάνθη Γιάνναρου, εκπαιδευτικός και πολύτεκνη μητέρα, είναι ενεργό μέλος της ομογένειας καθώς είναι Γραμματέας της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων και Πρόεδρος του Θεσσαλικού Συλλόγου του Bielefeld.
Η ίδια μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για το αίσθημα των ομογενών απέναντι στην πατρίδα, τονίζοντας την ευαισθησία τους για εθνικά θέματα και την παράδοση και αναφέρθηκε στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων το ερχόμενο Σάββατο 3 Απριλίου, για να τιμήσει τους Θεσσαλούς ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης.

Η εκδήλωση που διοργανώνετε για το Σάββατο είναι πολύ ενδιαφέρουσα μιας και γίνεται αναφορά μόνο σε Θεσσαλούς αγωνιστές της επανάστασης. Πως προέκυψε αυτή η θεματική;

Σκεφτήκαμε κι εμείς ως Ομοσπονδία να κάνουμε κάτι για τα 200 χρόνια, φυσικά μέσω zoom και τι άλλο θα μπορούσε να ήταν να αυτό, από το να προβάλουμε τους Θεσσαλούς ήρωες και αγωνιστές, γιατί πολλοί αγωνίστηκαν και με την πένα τους, όπως ο Ρήγας Φεραίος. Αναλαμβάνοντας αυτή την εργασία και ψάχνοντας, πραγματικά έμεινα έκπληκτη για το πόσοι Θεσσαλοί πολέμησαν κι έχυσαν το αίμα τους για την Επανάσταση, όχι μονο του ΄21, αλλά και λίγο πιο νωρίς με εξεγέρσεις που πνίγηκαν στο αίμα, αλλά και λίγο αργότερα, γιατί όλοι ξέρουμε ότι η Θεσσαλία είχε πολλά επαναστατικά κινήματα αλλά λόγω των πάρα πολλών στρατοπέδων Τούρκων και Οθωμανών, που ήταν εδώ δεν μπορούσαν να κατευωδοθούν κι ελευθερωθήκαμε το 1881.

Υπάρχουν άνθρωποι που έδωσαν το αίμα τους και δεν τους υμνούμε, όπως θα έπρεπε και υπάρχουν κι άλλοι που δεν γνωστοποιήθηκε ποτέ ο αγώνας τους;

Έτσι είναι ακριβώς κι όσο ψάχνω βρίσκω ολοένα και περισσότερα ονόματα ανθρώπων που αγωνίστηκαν. Φυσικά δεν μπορούσαμε να αναφερθούμε σε όλα. Θα αναφέρουμε όμως κι άλλα εκτός από τα 21 που ανακοινώσαμε, γιατί ίσως κάποιος ακούσει και το δικό του το οικογενειακό του όνομα!

Υπάρχουν πρόσωπα που αφορούν και στη Μαγνησία;

Βέβαια υπάρχουν ήρωες και αγωνιστές στη Μαγνησία και πολλοί από τον Βόλο. Καρτάλης, Γαζής, η Μαργαρίτα Μπασδέκη από τη Μακρινίτσα, από τις Μηλιές ο Κωνσταντάς, ο Κουτμάνης από το Τρίκερι, Νικοτσάρας, αλλά και πολλοί από τον Αλμυρό.

Μιας και προέρχεστε από την Ομογένεια, ζείτε εκεί και δραστηριοποιείστε στα κοινά, σε ότι έχει να κάνει με το 1821 βλέπετε εάν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη δραστηριοποίηση Συλλόγων προς ανάμνηση των γεγονότων της περιόδου εκείνης;

Ναι, υπάρχει κάποια δραστηριότητα όμως όσο το επιτρέπει η τωρινή κατάσταση. Τώρα ίσως είναι και ένας καιρός που ψαχνόμαστε λίγο καλύτερα πάνω σ’ αυτό, εμβαθύνουμε καλύτερα γιατί ζούμε πολύ περισσότερα, συμμετέχουμε σε πολλές ομάδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης , εμείς στο Bielefeld, όλοι οι Σύλλογοι κάναμε μία ωραία φωτογράφηση με τα παιδιά που βάλανε τις παραδοσιακές στολές, γιατί είμαστε κάπου δέκα Σύλλογοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας, έχουμε εκκλησία, που είναι ελληνική, ορθόδοξη. Μετά μέσω διαδικτύου κάνουμε τηλεδιασκέψεις .

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν Σύλλογοι των ομογενών που έχουν μεγάλη δραστηριότητα. Χορευτικοί σύλλογοι, σύλλογοι που ασχολούνται με την εκμάθηση ελληνικών και άλλα πολλά…

Ακριβώς έτσι είναι και πιστεύω ότι είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι στο εξωτερικό και πιο ευαίσθητοι στα εθνικά θέματα, στα πολιτιστικά, στα δρώμενα, να κρατήσουμε την παράδοση. Τα παιδιά μας με πολλή υπερηφάνεια φοράνε τις στολές, παρόλο το νέο της ηλικίας τους. Πραγματικά το βλέπουμε και το αισθανόμαστε και αυτό το συναίσθημα το αποζητούν και οι ενήλικες και τα παιδιά και οι νέοι. Κάναμε και κοπή βασιλόπιτας μέσω zoom κι όταν τα παιδιά τραγούδησαν τα κάλαντά μας, πραγματικά ήταν κάτι συγκινητικό!
Τα παιδιά περιμένουν κι άλλες εκδηλώσεις να γίνουν, όμως τώρα έχουμε αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ μας. Ευτυχώς ακόμη τα μικρά παιδιά, επειδή έχουν μάθει και κάνουν μαθήματα διαδικτυακά από το σπίτι, μπορούμε ακόμη να τους ζητήσουμε βοήθεια για να μας συνδέσουν εμάς τους μεγάλους!

Επειδή ταξιδέψατε και ήρθατε στην Ελλάδα, μπορείτε να κάνετε μια σύγκριση της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας με αυτή στη Γερμανία αναφορικά με τον κορωνοϊό και τα μέτρα αλλά και τον κόσμο;

Τα μέτρα νομίζω είναι τα ίδια σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Στη Γερμανία όμως δεν έχουμε αυτό τον καλό καιρό που επιτρέπει να βγούμε έξω άνετα, να περπατήσουμε, να κάνουμε τη γυμναστική μας. Στη Γερμανία δεν έχουμε τα μηνύματα κάθε φορά που θέλεις και πρέπει να βγεις από το σπίτι, μπορούμε να βγούμε να πάμε όπου θέλουμε. Τα καταστήματα είναι όπως και στην Ελλάδα, άλλα ανοίγουν εκ περιτροπής. Καφετέριες και εστιατόρια είναι όλα κλειστά αλλά κάνουν delivery για να μπορούν να δουλέψουν. Στα σχολεία το μάθημα γίνεται διαδικτυακά και θα συνεχίσει να γίνεται έως και τέλος Απριλίου. Εκείνο βέβαια που είναι μεγάλο πρόβλημα και το άκουγα και στο ράδιο στο Bielefeld είναι τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος λόγω του κορωνοϊού, παρά τα θύματα. Αυτό είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Η ψυχολογική στήριξη που χρειάζονται οι άνθρωποι είναι πολύ περισσότερη τώρα. Τώρα που είμαστε αποκλεισμένοι και πρέπει να μείνουμε και σε καραντίνα 15 μέρες γιατί εντοπίστηκε ίσως κάποιο κρούσμα στην οικογένειά μας ή στη δουλειά μας είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε αυτή την περίοδο για διαπροσωπική επαφή με τα συγγενικά μας πρόσωπα, να τους μιλήσουμε μέσω τηλεφώνου ή μέσω zoom, να ασχοληθούμε λίγο, να τους δείξουμε ότι τους σκεφτόμαστε. Εμείς εκεί στη Γερμανία έχουμε κόψει τις προσωπικές επαφές και τις εξόδους , αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να μιλήσουμε με το τηλέφωνο ή μέσω ίντερνετ και να βλεπόμαστε κιόλας με κάποια αγαπημένα μας πρόσωπα που είχαμε χαθεί, γιατί πριν τρέχαμε και δεν είχαμε χρόνο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.