Μίλτος Ζαμπάρας: «Αποικιοκρατικού τύπου το μοντέλο του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας»

Πρόκειται να συσταθεί Οργανισμός, ιδιωτικού δικαίου με golden boys

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει σε επίπεδο Θεσσαλίας αλλά και σε κεντρικό επίπεδο σχετικά με τη δημιουργία ενός Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων στη Θεσσαλία, μετά από την πρόταση της Ολλανδικής εταιρείας που κατέθεσε το master plan αναγέννησης της περιοχής. Η πρότασή της δε, για τη δημιουργία του Οργανισμού, ιδιωτικού δικαίου εντάσσεται σε νομοσχέδιο το οποίο «κατεβάζει» το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η συζήτηση του οποίου ξεκινά σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές στη Βουλή. Ο κ. Μίλτος Ζαμπάρας, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για την πρόταση αυτή, χαρακτηρίζοντάς τη ως αποικιοκρατικού τύπου, που προέρχεται από μία ιδιωτική εταιρεία χωρίς κανένα επιστημονικό υπόβαθρο.

 

Ειδικότερα, ο κ. Ζαμπάρας εξήγησε ότι έχει εισέλθει στις Επιτροπές της Βουλής ένα σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο αλλάζει πάρα πολλά πράγματα σε σχέση και με τη διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία , ενώ θέτει ζητήματα ενεργειακά, που έχουν να κάνουν με τις ενεργειακές κοινότητες και ζητήματα πολεοδομικά- χωροταξικά. Πρόκειται σύμφωνα με τον ίδιο για ένα μεγάλο σε άρθρα νομοσχέδιο το οποίο αλλάζει άρδην πολλά ζητήματα που διαχρονικά ήταν κεκτημένα.

Αποικιοκρατικού τύπου ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων στη Θεσσαλία

Ο κ. Ζαμπάρας εξήγησε τι θα επιφέρει αλλά και πως θα δομηθεί αυτός ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων στη Θεσσαλία, όπως περιγράφεται ήδη στο προτεινόμενο νομοσχέδιο.

«Η διαχείριση υδάτων θα γίνει με τη δημιουργία ενός Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων στη Θεσσαλία ιδιωτικού δικαίου. Φτιάχνουμε δηλαδή μία ανώνυμη εταιρεία για να διαχειρίζεται τα ύδατα της Θεσσαλίας, μεταφέρουμε το προσωπικό των Διευθύνσεων Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των περιφερειών σε αυτό τον Οργανισμό.

Κι εδώ μπαίνει κι ένα ζήτημα κατά πόσο μπορεί να γίνει αυτό και κατά πόσο μία τέτοια ρύθμιση είναι αντισυνταγματική γιατί θα μεταφέρουμε δημοσίους υπαλλήλους σε μια ιδιωτική εταιρεία, που θα αποκτήσουν μία σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Άρα ένα ζήτημα έχει να κάνει με τους εργαζόμενους το κύριο όμως κατά την άποψή μου είναι πως θα λειτουργεί αυτή η εταιρεία, αφού θα έχει το προσωπικό από τις Αποκεντρωμένες και την Περιφέρεια, θα λάβει πόρους από την κεντρική διοίκηση για  να διαχειρίζεται τα νερά της Θεσσαλίας και την ύδρευση και την άρδευση καθαρά όμως με ιδιωτικά κριτήρια.

Είναι ένα καινούργιο μοντέλο, αποικιοκρατικού τύπου, που δεν έχουμε συνηθίσει στην χώρα μας και προφανώς το να φέρουμε κάτι τέτοιο, για πρώτη φορά θα σημάνει στο πολύ άμεσο μέλλον μια συνολική κατεύθυνση από την κυβέρνηση περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των υδάτων και σε άλλες περιοχές», ανέλυσε ο ίδιος.

Τόνισε πως αυτό το μοντέλο ξεκινά από τη Θεσσαλία έχοντας όμως και λογική επέκτασης. Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπάρα θα έπρεπε να είχε γίνει διαβούλευση με τους επιστημονικούς φορείς της περιοχής αλλά και συνολικά της χώρας σε σχέση με τη διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία και όχι να υιοθετείται μία πρόταση των Ολλανδών, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει τη μελέτη που παραδόθηκε ως κακή, κακογραμμένη, όχι επιστημονική, καθώς προέρχεται από μία μη επιστημονική εταιρεία.

«Η εταιρεία των Ολλανδών είναι μία κερδοσκοπικού τύπου εταιρεία οπότε μπαίνουμε σε μονοπάτια και ειδικά στο θέμα της διαχείρισης των υδάτων πολύ περίεργα και σίγουρα ένα καθεστώς που δεν θα ευνοεί ούτε τους καταναλωτές , ούτε τους πολίτες, ούτε τους αγρότες που θα θέλουν να ποτίσουν και να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους και να έχουν νερό.  Είναι κρίσιμο και βασικό ζήτημα του νομοσχεδίου που αλλάζει άρδην το τοπίο με το διαχείριση των υδάτων», υπογράμμισε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, είναι πλούτος για μία χώρα και η διαχείριση των υδάτων δεν θα πρέπει να γίνεται με τον τρόπο που προτείνει η κυβέρνηση στο παρόν σχέδιο νόμου.

«Εμείς αυτό που θα πρέπει να κάνουμε με τη σειρά μας και στις επιτροπές και τις επόμενες ημέρες και στη Ολομέλεια είναι να αναδείξουμε το ζήτημα αυτό, να κάνουμε κοινωνό την κοινωνία, γιατί θα πρέπει να μάθει η κοινωνία τα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού στη Θεσσαλία. Στο τέλος της ημέρας θα επιβαρυνθεί ο πολίτης, που θα αναγκαστεί να πληρώσει το κόστος», τόνισε.

Οργανισμός με golden boys

Το πιο περίεργο, ίσως και πρωτόγνωρο είναι πως στο εν λόγω νομοσχέδιο γίνεται λόγος και για τους μισθούς των διευθυντικών στελεχών του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, με τον κ. Ζαμπάρα να σημειώνει ότι θα έρθουν golden boys που θα διαχειρίζονται την εταιρεία με έναν ασαφή και αδιαφανή τρόπο σε σχέση με τα κριτήρια πρόσληψης κτλ.

«Άρα δημιουργούμε μία ανώνυμη εταιρεία, που θα διαχειρίζεται τα ύδατα της Θεσσαλίας με ένα τρόπο και αδιαφανή κι έναν τρόπο που δεν έχει να κάνει με μια λογική ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και θα πρέπει να το διαχειρίζονται δημόσιοι κρατικοί φορείς», συμπλήρωσε και ανέφερε πως στο νομοσχέδιο αναφέρεται και το ζήτημα της τιμολόγησης το οποίο και συνδέεται με τους μισθούς του προσωπικού και των διευθυντικών στελεχών.

«Είναι απολύτως ανοιχτό το ζήτημα της τιμολόγησης όχι υπέρ των καταναλωτών αλλά με ιδιωτικά κριτήρια και με σκοπό το κέρδος», σημείωσε και χαρακτήρισε το μοντέλο αυτό τις ιδιωτικοποίησης όπως έγινε και στη ΔΕΗ, ως πλήρως αποτυχημένο και παρωχημένο.

Η συζήτηση για συγχώνευση των ΔΕΥΑ δεν έχει κλείσει

Και μπορεί η κυβέρνηση να έκανε ένα φαινομενικό βήμα πίσω στο θέμα της συγχώνευσης των ΔΕΥΑ, βλέποντας τις αντιδράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, ωστόσο το συγκεκριμένο κεφάλαιο δεν έχει κλείσει, όπως είπε ο κ. Ζαμπάρας, μιας και σε πρόσφατη συνάντηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με το προεδρείο της ΚΕΔΕ τονίστηκε ότι το αρμόδιο Υπουργείο βρίσκεται ακόμη σε συζητήσεις στο κατά πόσο θα προχωρήσει η συγχώνευση των ΔΕΥΑ.

«Είναι ένα ανοιχτό ζήτημα, ένα ανοιχτό μέτωπο και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε. Τα σχέδια της κυβέρνησης είναι πρωτοφανή και πρωτόγνωρα και δεν θα έπρεπε καν να μπαίνουν στη συζήτηση», επεσήμανε ο κ. Ζαμπάρας τονίζοντας ότι ο επικείμενος Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας  θα έχει στην ευθύνη του και τα αντιπλημμυρικά έργα.

«Από τη μια έχεις την κλιματική κρίση και τα καμπανάκια που χτυπά από την άλλη όμως είναι και το τι κάνει η οργανωμένη πολιτεία για να αποσοβήσει, να μετριάσει τα αποτελέσματα, τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», επεσήμανε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.