Μητρόπουλος στο Ράδιο ΕΝΑ: «Ακραία φιλελεύθερο το Εργασιακό της Κυβέρνησης»

1 εκατομμύριο συνταξιούχων θα λάβει τα αναδρομικά

Για ένα σκληρό εργασιακό, που φέρνει η κυβέρνηση και δημιουργεί συνθήκες… Εl Dorado στην αγορά εργασίας έκανε λόγο στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη ο εργατολόγος και καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος, βλέποντας ανεργία και φθηνά εργατικά χέρια να αυξάνονται αναγκαστικά. Παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα των αναδρομικών, τονίζοντας ότι 1 εκατομμύριο από τα 2,6 συνολικά συνταξιούχων, θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους.

Αφού στη Βουλή ολοκληρώνεται η ψήφιση της τροπολογίας που επεκτείνει το 11μηνο στους συνταξιούχους του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ κατατίθεται και ψηφίζεται η τροπολογία για να μπορούν να εισπράξουν τα αναδρομικά του 11μηνου και όλοι οι κληρονόμοι, στην περίπτωση που ο δικαιούχος έχει αποβιώσει από το 2012 που υπέστη τις περικοπές, ο κ. Μητρόπουλος επεσήμανε ότι δεν θα πάρουν το 11μηνο των ανδρομικών οι συνταξιούχοι αγρότες, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ που το έχασαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, 9/10 αναπήρους και χήρες και χήροι συνταξιούχοι. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες δεν είχαν περικοπές επειδή οι συντάξεις τους ήταν κάτω των χιλίων ευρώ. Τα αναδρομικά θα καταβληθούν από 16 έως και 26 Οκτωβρίου κατά δέσμευση της κυβέρνησης, όπως σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος.

Όσον αφορά το Εργασιακό, αυτό βασίζεται στο ακραία φιλελεύθερο, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Μητρόπουλος, πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη, αναφέροντας ότι έχει ξεπατικώσει ότι πιο ακραίο κυκλοφορεί στον κόσμο, από την κατάργηση της αποζημίωσης όταν απολύεται κάποιος, μέχρι τον συμψηφισμό των απλήρωτων υπερωριών με ρεπό και άδεια. «Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση φέρνει ένα σκληρό θεσμικά και νομικά Εργασιακό, που θ’ ακυρώσει ότι έχει κατακτήσει και ό,τι άφησε η μνημονιακή λαίλαπα στα χέρια των εργαζομένων. Ακυρώνει πολλές προστατευτικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους» ανέφερε ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, κάνοντας λόγο για σκληρές προτεινόμενες ρυθμίσεις που δεν έχει διανοηθεί καμία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση στην Ευρώπη, όπως το να συμψηφίζονταις υπερωρίες με ρεπό.

Κάπου εκεί, ο κ. Μητρόπουλος έκανε λόγο για αγορά εργασίας τύπου «El Dorado». «Πάμε σε σκληρές επιλογές και η κυβέρνηση επείγεται να μπει στη διαδικασία ανάπτυξης αλλά φοβάμαι ότι πολλές κυβερνήσεις και στην Ευρώπη θέλουν ν’ αναπτυχθούν με μία αγορά εργασίας El Dorado, με μεγάλη ανεργία και πάμφθηνους εργαζόμενους» σημείωσε χαρακτηριστικά. Έτσι έκανε λόγο για συνθήκες εργασιακής  ειλωτείας, σε ένα τρίπτυχο τύπου «περισσότερη δουλειά, φθηνότερη δουλειά και ευκολότερη απόλυση».

«Είναι πρωτόγνωροι θεσμοί και απορώ με την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι είναι τόσο απαθής, χρεωμένη και φοβισμένη αλλά δεν υπάρχει και εναλλακτική πολιτική πρόταση. Ανακαλύψαμε και τη διάταξη ότι μπορεί να απολύεται κάποιος χωρίς να λαμβάνει αποζημίωση. Αυτό το είχε πρωτοθεσπίσει το 1920 ο Βενιζέλος και 100 χρόνια μετά έρχεται κάποιος που καταργεί το άρθρο 35 του Πτωχευτικού Κώδικα και λέει ότι μπορεί κάποιος ν’ απολύεται χωρίς αποζημίωση από επιχείρηση που είναι στα πρόθυρα της Πτώχευσης. Ξέρουμε όμως για 100 χρόνια οι καταγγελίες απόλυσης χωρίς αποζημίωση ήταν άκυρες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.