Αρ. Μπασδάνης στο Ράδιο ΕΝΑ: Θετικά τα μέτρα αλλά να δούμε και την επόμενη ημέρα

«Τα πράγματα θα γίνουν πιο σοβαρά τον επόμενο μήνα» ανέφερε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας

Ένα πρώτο απολογισμό των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έκανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι αυτά κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα και στην επόμενη ημέρα, αφού ξεπεραστεί η κρίση του κορωνοϊού.

Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο κ. Μπασδάνης ανέφερε για τα μέτρα: «Είναι προς την ορθή κατεύθυνση αρκεί να φανταστούμε ότι αντιμετωπίζονται διαφορετικά ζητήματα καθημερινά και δεν ξέρουμε το βάθος χρόνου που θα έχει αυτή η κατάσταση. Δεν ξέρουμε τι νέα περιοριστικά μέτρα μπορεί να επιβάλλει η κυβέρνηση. Θα πρέπει να βοηθηθούν και οι επιχειρήσεις και όχι μόνο οι εργαζόμενοι. Πρέπει να έχουν μία στήριξη για την επόμενη ημέρα.  Θα πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός, που αυτή στιγμή είναι λογικό να μην υπάρχει γιατί δεν μπορεί να γίνει στο πόδι όλο αυτό. Πρέπει να δούμε πόσο θα κρατήσει όλο αυτό το κλίμα και πόσο μπορεί ν’ αντέξει η ελληνική οικονομία να χρηματοδοτεί αυτό το καθεστώς, ενώ υπάρχουν επιχειρήσεις όπως στον κλάδο του Τουρισμού, και ζητάμε από την κυβέρνηση μία σειρά διευκρινίσεων γι’ αυτές. Κάποιες υπολειτουργούν αλλά μένουν ανοιχτές. Υπάρχουν προκαταβολές που έχουν δοθεί. Θα πρέπει να δοθεί και μία λύση γι’ αυτά.

Όσον αφορά την κατάσταση στην αγορά τις τελευταίες ημέρες και στη διάθεση προϊόντων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου υπογράμμισε ότι: «Προς στιγμήν δεν υπάρχουν ελλείψεις, αλλά θα πρέπει να δούμε το θέμα και στη συνέχεια. Κάποιες μικροελλείψεις σε είδη μεγάλης ζήτησης αυτή τη στιγμή υπάρχουν. Ας ελπίσουμε ότι ο περιορισμός των συνόρων δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα σε εισαγόμενα προϊόντα που οι πολίτες έχουν μεγάλη ανάγκη. Στα ιατρικά είδη υπάρχει θέμα, οπότε θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας εκεί». Συγχρόνως όμως στάθηκε πιο ειδικά σε αντιισηπτικά, μάσκες και οινόπνευμα, τονίζοντας: «Εκεί υπάρχουν προβλήματα και θα πρέπει να δοθεί λύση γιατί υπάρχει εκμετάλλευση σ’ αυτό το ζήτημα. Ίσως θα πρέπει να μπουν και περιορισμοί στις τιμές γιατί υπάρχει μία σπέκουλα και αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να το κάνει άμεσα η κυβέρνηση. Στην ανάγκη οι πολίτες δαπανούν χρήματα από το υστέρημά τους σε τομείς που δεν είχαν προϋπολογίσει. Θα πρέπει να μπει ένα φρένο στην εκμετάλλευση. Είμαστε στην αρχή. Αν βρεθούμε τον Απρίλιο με περισσότερα κρούσματα, τι θα γίνει; Θα σκοτωνόμαστε για μία μάσκα;».

Για την αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ανέφερε: «Η αναστολή σημαίνει για μένα ότι σταματάμε σήμερα και συνεχίζουμε μετά από τέσσερις μήνες, αν μπορούμε. Αυτό που παίρνουμε από την Ιταλία δεν είναι καθόλου καλό. Εγώ δεν θέλω να δω τέτοια σενάρια γιατί θα είναι καταστροφικά για όλους. Ακόμη και γι’ αυτούς που κερδοσκοπούν. Θα πρέπει να δούμε πώς θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε κάποια πράγματα, όπως είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο. Βέβαια αυτό δεν θα ανακουφίσει μία επιχείρηση. Εμείς ενδιαφερόμαστε πώς θα βρούμε τις επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να κλείσουν. Φοβάμαι ότι θα είναι δύσκολη η επόμενη ημέρα. Έχομε λογαριασμούς ενέργειας, φόρους, εισφορές, δόσεις, ενοίκια. Ας επιδοτήσει ένα μέρος του ενοικίου η κυβέρνηση… Η χώρα βγήκε από μία ύφεση και ορθά η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στον τομέα της Υγείας».

Για την στάση των πολιτών από την άλλη ως προς την εφαρμογή των μέτρων ήταν αρκετά καυστικός: «Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και θα γίνουν πιο σοβαρά τον επόμενο μήνα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να κινούμαστε έξω. Διαπίστωσα ότι σε κατάστημα με σουβλάκια χθες βράδυ ήταν 10 νεαρά άτομα το ένα δίπλα στο άλλο. Κράτα αποστάσεις! Υπάρχει και το ντελίβερι! Βέβαια δημιουργεί και ο εγκλεισμός ζητήματα…».

Πάντως,  ο κ. Μπασδάνης ανέφερε ότι τα μέτρα στην παρούσα φάση δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερα. «Εμείς κάνουμε παρεμβάσεις και ζητούμε από τα μέλη μας να μας ενημερώνουν και να λένε προτάσεις και παρεμβάσεις και εμείς τα μεταφέρουμε στην Πολιτεία. Στην Διοικητική επιτροπή είχαμε πολλά ζητήματα. Έχουμε για παράδειγμα διαμεσολαβητές με εκκρεμότητες σε κάποια σεμινάρια και είναι στον αέρα. Συζητήσαμε τις παρεμβάσεις στους Δήμους όπως για τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων και για τις παρεμβάσεις μας για τον τουριστικό κλάδο. Είμαστε παρόντες και ενημερώνουμε το κοινό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Τέλος, τόσο για τα σούπερ μάρκετ που εμφανίζουν ως κλάδος αύξηση τζίρου, αλλά και για κοινωνικές υπηρεσίες, υποστήριξε:«Θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει ήδη σε προσλήψεις. Αλλά το οξύμωρο είναι ότι δεν έχει επισκεψιμότητα όπως τις προηγούμενες ημέρες και δεν υπάρχουν και χρήματα στην αγορά. Στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσει η εκάστοτε Δημοτική Αρχή να στηρίξει αυτές τις οικογένειες. Το κοινωνικό παντοπωλείο θα πρέπει να δουλέψει περισσότερο από ποτέ. Όλες οι κοινωνικές δομές και με ψυχολόγους και με ό,τι συνεπάγεται».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.