Ν. Καπούλα: Χωρίς εγκρίσεις και χωρίς μορφή, η πρόταση της επένδυσης του LNG

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κα Νάνσυ Καπούλα
«Δεν αποτελεί μέρος της κυκλικής οικονομίας η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων»

Μια πρόταση επένδυσης χωρίς εγκρίσεις και χωρίς μορφή χαρακτήρισε η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Νάνσυ Καπούλα την πρόταση των επενδυτών για ενδεχόμενη εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι του Βόλου, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη. Η κ. Καπούλα αναφέρθηκε στη σύσκεψη των επιστημονικών φορέων που συζήτησαν το θέμα και επεσήμανε τα μεγάλα ερωτήματα που γεννιούνται από την πρόσφατη παρουσίαση της επένδυσης στο Δημαρχείο Βόλου, η οποία δεν έδωσε ουσιαστικά στοιχεία για την επένδυση που σχεδιάζει.

“Παρακολουθήσαμε αυτή την ιδιότυπη παρουσίαση της επένδυσης του LNG στο δημαρχείο, που δεν έδωσε ουσιαστικά στοιχεία, δεν έδωσε τα στοιχεία που οφείλει να καταθέσει κάποιος που έρχεται στην πόλη για μια επένδυση. Ήταν μια παρουσίαση χωρίς ουσία. Η διαδικασία παρουσίασης δεν είχε καμία υπόσταση. Δεν υπάρχει σαν πρόταση. Είναι μια πρόταση επένδυση χωρίς εγκρίσεις και χωρίς η μορφή. Το μοναδικό στοιχείο της παρουσίασης ήταν μια ιστορική αναδρομή του λιμανιού του Βόλου”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Καπούλα.

Παρόλα τα μεγάλα κενά που υπήρχαν στην εν λόγω παρουσίαση της επένδυσης του LNG, οι επιστημονικοί φορείς,  όπως τόνισε η κ. Καπούλα, προσέγγισαν το θέμα και κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους κυρίως “για την ανεπάρκεια των εκπροσώπων αυτής της εταιρείας στο να καταθέσουν σοβαρά στοιχεία για να δούμε τι ακριβώς θέλουν να κάνουν και θέτουμε ως πρώτο θέμα την πιθανή χωροθέτησης”.

Το LNG, είπε η πρόεδρος του ΤΕΕ,  είναι μια καινούργια έννοια για την πόλη, μια έννοια που πρέπει να αποκωδικοποιηθεί. “Μιλάμε για υγροποιημένο φυσικό αέριο, το υγροποιούν για να μπορέσουν να το μεταφέρουν διότι μειώνεται πολύ ο όγκος μεταφοράς. Το πρώτο που επισημαίνω είναι ότι ένα χρονοδιάγραμμα που ακούστηκε για τον Μάρτιο του 2023 ότι θα είναι όλα έτοιμα, δεν υπάρχουν σε κανένα πραγματικό σύμπαν”, υποστήριξε ως προς το πρώτο σημείο που στάθηκαν οι φορείς.

Συνέχισε πως το δεύτερο σημείο που προκάλεσε ερωτήματα είναι το θέμα των εγκαταστάσεων, με την ίδια να τονίζει πως οι επενδυτές δεν παρουσίασαν τη νομοθεσία και τους όρους της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε. στο θέμα των προδιαγραφών που τίθενται.

Η κ. Καπούλα εξήγησε ότι “όταν έρχεται κάποιος και κάνει μια πρόταση γι’ αυτές τις εγκαταστάσεις, που θα είναι απλά το πλοίο ή τερματικό σταθμό για να μπορέσει να περάσει χερσαία το φυσικό αέριο θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να ακολουθήσει τις προδιαγραφές που τίθενται από τη νομοθεσία. Ό,τι πρότειναν για χωροθέτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από μια καταγραφή των προδιαγραφών που οι ίδιοι οφείλουν να τηρήσουν. Δεν αρκεί να βγεις να πεις ότι θέλω να εγκατασταθώ. Θα πρέπει να αποδεικνύεις ότι μπορείς να εγκατασταθείς. Η νομοθεσία και η ΕΕ θέτουν κάποιες προδιαγραφές. Δεν θα περάσω στο στάδιο των εγκρίσεων, που δεν υπάρχει τίποτα , αλλά την πρόταση χωροθέτησης θα πρέπει να τη συνοδεύεις με στοιχεία που να δείχνουν ότι ακολουθείς τη νομοθεσία”.

Επιπλέον ένα σημαντικό στοιχείο είναι αυτό των σεναρίων κινδύνου, με το πιο πραγματικό της σύγκρουσης με άλλο πλοίο. “Πρέπει να δεις την κίνηση που έχει ο λιμένας για να πας να χωροθετήσεις. Πως παρουσιάσανε θέση,  όταν δεν παρουσιάσανε τη λειτουργία του δικού μας λιμανιού; Ή τη λειτουργία του Παγασητικού στην κίνηση των πλοίων, που μπορεί να είναι από ταχύπλοα μέχρι κρουαζιερόπλοια”, είπε η ίδια, σχολιάζοντας πως η πρόταση δεν είχε κανένα στοιχείο σοβαρότητας.

Ακόμη, οι επίδοξοι επενδυτές παρουσίασαν την εγκατάσταση ενός δεξαμενόπλοιου μέσα στη θάλασσα με την κ. Καπούλα να σημειώνει πως ουσιαστικά δεν  έχουν διευκρινίσει την χρήση που προτείνουν. “Η δεξαμενή θα ανεφοδιάζει μόνο πλοία; Γιατί άρχισαν να συζητούν και για το αέριο που μπορεί να περάσει και σε χερσαίο χώρο. Για να γίνει αυτό και να χρησιμοποιηθεί στο δίκτυο αερίου θα πρέπει να επαναεριοποιηθεί, άρα θα πρέπει να υπάρχουν και χερσαίες εγκαταστάσεις. Είναι ένα μπέρδεμα, μια ιστορία που δεν βγάζει νόημα”, είπε και συμπλήρωσε πως το ΤΑΙΠΕΔ είχε αυτή την αντίδραση, δηλαδή μιας άγνοιας κι ενός ερωτηματικού, καθώς η εν λόγω επένδυση δεν είναι ρεαλιστική.  Οι απόψεις των επιστημονικών φορέων θα συνοψιστούν σε σχετική ανακοίνωση που θα εκδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Δεν αποτελεί μέρος της κυκλικής οικονομίας η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Στο μεταξύ, η κ. Καπούλα μίλησε και για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που πρόκειται να δημοπρατηθεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα πολύ σύντομα, τονίζοντας πως η επιτροπή των επιστημονικών φορέων έχει τοποθετηθεί κι έχει ξεκάθαρη γνώμη.

” Στις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων αυτή που είναι η πιο ωφέλιμη και για περιβάλλον και κοινωνία είναι αυτή που παράγει βιοαέριο. Αυτό θα ήταν το καλύτερο για την πόλη μας, όπως συμβαίνει στα Γιάννενα, όπου συνδέουν το παραγόμενο αέριο με τις κατοικίες δίνουν θέρμανση και υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη μέσα στην κοινωνία”, ανέφερε η ίδια.

Η ΜΕΑ που θέλει να κάνει ο Δήμος Βόλου, είπε η κ. Καπούλα, δεν προβλέπει την καύση, αλλά μόνο δεματοποιεί τα απορρίμματα.

“Η διαχείριση αποβλήτων όπως έχει προταθεί από τον δήμο Βόλου είναι απλά η δεματοποίηση των σκουπιδιών. Τα κάνουμε δέμα και τα στέλνουμε για καύση κάπου”, ωστόσο σημείωσε πως ο Δήμος έκανε ένα θεμελιώδες λάθος, καθώς η Ευρώπη αναφέρει πως δεν θα τιμωρηθεί ένα κράτος με ποινή για την κακή διαχείριση των σκουπιδιών εάν καταφέρει όμως να δημιουργήσει έναν κύκλο που λέγεται κυκλική οικονομία. Έ

“Το θεμελιώδες λάθος που έκανε ο Δήμος Βόλου είναι ότι δεν είδε πως στην οδηγία της ΕΕ το να δεματοποιείς τα σκουπίδια και να τα κάνεις srf δεν αποτελεί κύκλο της αλυσίδας αυτής. Στο τέλος και θα τρώμε πρόστιμα και δεν θα έχουμε να δώσουμε το σκουπίδι”, υπογράμμισε η ίδια. Οι επιστημονικοί φορείς έχουν ήδη ενημερώσει για τη θέση τους όσους τους φορείς, Βουλευτές, Υπουργείο κτλ, ενώ θα επανέλθουν ενημερώνοντας και τη νέα ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου. Παρόλα αυτά, σημείωσε πως όλη η πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων βρίσκεται στα χέρια της δημοτικής αρχής.

“Η δημοτική αρχή έχει φανεί άκαμπτη. Το Υπουργείο δεν μπορεί να παρακάμπτει κάθε δημοτική αρχή και την πρόταση που καταθέτει σε κάθε περιοχή. Οποιαδήποτε θέση της δημοτικής αρχής, που δεν είναι διαπραγματεύσιμη και λέει ότι θέλω να κάνω srf δεν προσπερνιέται από το Υπουργείο, από τους Βουλευτές, από τους φορείς. Κι αυτή είναι η πραγματικότητα”, κατέληξε η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.