Ν. Καπούλα: «Δεν υπάρχει κάτι απτό για τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Κινδυνεύει η χρηματοδότηση ύψους 600 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δεν έχει ανοίξει ούτε καν ως συζήτηση η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας και το μόνο βήμα που έγινε αφορά στη συγκρότηση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, αναφέρει στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και τον Δημήτρη Καρεκλίδη, η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας και επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής για την Κάρλα, Νάνσυ Καπούλα.

Όπως είπε η επιτροπή θα καταθέσει προτάσεις για να εξεταστεί το θέμα της ορθής διαχείρισης των υδάτων, γιατί τα αποτελέσματα μιας πλημμύρας καταστέλλονται όταν η διαχείριση του νερού είναι σωστή και μπορεί να αποταμιευτεί, να αποθηκευτεί και να παραδοθούν έργα ορεινής υδρονομίας, για να μην υπάρχουν ζητήματα όπως αυτά που δημιουργήθηκαν από τις θεομηνίες. Πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση πρόσθεσε η κ. Καπούλα ώστε να κατανοήσουν όλοι για να λυθούν τα φαινόμενα θεομηνίας και λειψυδρίας. Η κ. Καπούλα τόνισε ότι δεν έχει λάβει κάποια διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία.

Κίνδυνος για τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία

Η πρόεδρος του ΤΕΕ, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις άξονες με τον πρώτο να έχει να κάνει με τις προσωρινές αποκαταστάσεις, με ευθύνη των δήμων και της περιφέρειας, ανάλογα τη διοικητική τους αρμοδιότητα. Ο δεύτερος αφορά στα οδικά και σιδηροδρομικά έργα που καταστραφήκανε λόγω της πλημμύρας, αλλά πρέπει να αποκατασταθούν σε μόνιμη βάση, με την αρμοδιότητα να την έχει το υπουργείο. Τα έργα αυτά δόθηκαν με απευθείας ανάθεση στις 4 εταιρείες 7ης τάξης και έχει κατατεθεί προσφυγή από άλλες εταιρείες οι οποίες θεωρούν ότι η διαδικασία είναι παράτυπη, ενώ έχουν κατατεθεί και ασφαλιστικά μέτρα που θα συζητηθούν στα τέλη του μήνα. «Αυτό σημαίνει ότι τα έργα των αποκαταστάσεων βρίσκονται στον «αέρα», με 1,35 δισ ευρώ, από τα οποία τα 600 εκ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης με τα χρονοδιαγράμματα να είναι σφιχτά. Εάν μπει σε δικαστική διαμάχη το ζήτημα των έργων, σημαίνει ότι θα χαθεί η χρηματοδότηση. Εμείς απαιτούμε από τα υπουργεία να βρούνε την κάθε νόμιμη λύση ώστε να αποφευχθεί κάθε δικαστική περιπέτεια με φόντο τα έργα της Θεσσαλίας» υπογράμμισε η κ. Καπούλα.

Μιλώντας για τον τρίτο άξονα, τα αντιπλημμυρικά, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι απτό, πέρα από το μάστερ πλαν που κατέθεσαν οι «Ολλανδοί», το οποίο μάλιστα δεν είναι δεσμευτικό αναφορικά με την κυβέρνηση. Έτσι δεν έχει γίνει κάτι συγκεκριμένο σε επίπεδο προμελέτης ή συγκεκριμένων κατευθύνσεων και θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους. «Στόχος είναι να σχεδιάσουμε ένα μέλλον για τη Θεσσαλία με ασφάλεια απέναντι στις φυσικές καταστροφές, με σωστή διαχείριση για να υπάρξει αλληλουχία στην παραγωγική αλυσίδα και κυρίως με διασφάλιση επάρκειας του νερού, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος από πλημμύρες για τη Μαγνησία» υπογράμμισε η κ. Καπούλα.

Τι μπορεί να γίνει για τα παρακάρλια

Αναφερόμενη στα παρακάρλια χωριά και στην αποτροπή το να ξαναπλημμυρίσουν, εκτίμησε ότι μπορεί να εξεταστεί η δημιουργία μιας ευρύτερης ζώνης για την απορροή ενός πλημμυρικού φαινομένου, αλλά και να εξεταστούν τεχνικά οι γεωλογικές καταβόθρες που μπορούν να λειτουργήσουν ως σιφόνια απορροής.

Είχε προειδοποιήσει το ΤΕΕ για τους κόμβους

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας καλεί τον Δήμο Βόλου να συλλέξει τα επιστημονικά δεδομένα από τις πλημμύρες, ώστε να δημιουργήσει έναν νέο χάρτη, ενώ για το ζήτημα των κυκλικών κόμβων είπε πως το ΤΕΕ είχε προειδοποιήσει πως θα λειτουργήσουν ως εμπόδια για το νερό, ακόμη από το στάδιο της μελέτης και πριν κατασκευαστεί το έργο. Αυτό γιατί υπήρχε ζήτημα με την απορροή των όμβριων υδάτων περιμετρικά των κόμβων και τη γενικότερη διαχείριση του νερού, καθώς η μελέτη δεν το προέβλεπε.

«Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να ανοίξει εκ νέου ο Δήμος Βόλου, αλλά προτείνω όλα τα στοιχεία που προέκυψαν να καταγραφούν και να δουν κρίσιμα και αδύναμα σημεία της πόλης, όπως η περιοχή του Παλιού Λιμεναρχείου. Θα πρέπει να βρούμε περισσότερους ελεύθερους χώρους απορροής και μέσα στην πόλη, ζώνες που μπορούν να λειτουργήσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο περιμετρικά των χειμάρρων και φυσικά έργα ορεινής υδρονομίας» κατέληξε η κ. Καπούλα.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Γιώργος Στεργίου  

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.