Ν. Καπούλα: Να ξεκαθαρίσει ο δήμος Βόλου το τοπίο για τη διαχείριση απορριμμάτων

Θετική η πρόεδρος του ΤΕΕ, σε μια συνάντηση, ώστε να συζητηθεί με τεχνικούς το θέμα της μονάδας

Να ξεκαθαρίσει ο Δήμος Βόλου το τοπίο για τη διαχείριση απορριμμάτων ζητά το ΤΕΕ Μαγνησίας και να γίνει μια συνάντηση, ώστε να συζητηθεί με τεχνικούς, το θέμα, γιατί υπάρχουν ερωτήματα από την προμελέτη που είχε παρουσιαστεί και κανείς δεν ξέρει αν βελτιστοποιήθηκαν, πρότεινε μέσω του «Ράδιο Ένα 102,5», η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα.
Με αφορμή τη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και την άποψη ότι μια επιλογή διαχείρισης απορριμμάτων με βασική κατεύθυνση την παραγωγή του srf, δεν είναι μια βιώσιμη λύση, περιβαλλοντικά ορθή για την περιοχή μας, η κα Καπούλα είπε ότι «εμείς επιμένουμε ότι η μονάδα που πρέπει να έχουμε στόχο, είναι αυτή που υπάρχει κατ’ αντιστοιχία στα Ιωάννινα και στα Τρίκαλα, με μονάδα γραμμής παραγωγής για ανακυκλώσιμα υλικά προς επανάχρηση και αντίστοιχη μονάδα κομποστοποίησης και παραγωγής βιοαερίου. Αυτό είναι το τεχνικά και περιβαλλοντικά σωστό, που θα δώσει ουσιαστική μείωση του απορριμματικού φορτίου προς τον ΧΥΤΑ και τονίσαμε το γεγονός ότι μαζί με τη μονάδα επεξεργασίας θα πρέπει να λειτουργεί και το σύστημα διαλογής στην πηγή μέσα στην πόλη, για να έχουμε πραγματική εξάλειψη υπολειμμάτων προς τον ΧΥΤΑ».

Επίσημη ενημέρωση

Η πρόεδρος είπε ότι το ΤΕΕ ζητά επίσημη ενημέρωση από τον Δήμο, γιατί σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις κάτι μπορεί να έχει αλλάξει και να έχει βελτιστοποιηθεί και από την τότε προμελέτη του υπουργείου τον Μάρτιο του 2019 που είπε ότι η προμελέτη δεν καλύπτει τον εθνικό σχεδιασμό.
«Γι’ αυτό στην απόφαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, δεν μιλάμε αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη προμελέτη, αλλά για τις γενικές κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσει η πόλη. Άρα, πριν έχουμε επίσημη ενημέρωση από τον Δήμο Βόλου κι εμείς δεν θα τοποθετηθούμε εν νέου σε σχέση με την πρότασή του, αλλά οφείλει ο Δήμος Βόλου να ξεκαθαρίσει το τοπίο», ανέφερε.
Η Νάνσυ Καπούλα είπε ότι ποτέ δεν δόθηκε η ευκαιρία ώστε το ΤΕΕ, να συζητήσει στο ίδιο τραπέζι με τον Δήμο Βόλου γι’ αυτό το μείζον θέμα, που είναι ένα ζήτημα που δεσμεύει την πόλη και κρίνει το περιβαλλοντικό τοπίο, στο οποίο θα ζούμε τα επόμενα χρόνια.
Όπως είπε, η αποκομιδή των απορριμμάτων, η διαχείρισή τους και η ανακύκλωση, είναι τα βασικότερα θέματα που έρχεται να διαχειριστεί σήμερα μια πόλη.
Το ΤΕΕ είπε ότι και στην προμελέτη που παρουσιάστηκε έχει πολύ βασικές τεχνικές ενστάσεις και αν κάτι πάει στραβά θα το χρεωθεί αυτός που το υλοποιεί και μια συζήτηση με εξειδικευμένους μηχανικούς που ανήκουν στο ΤΕΕ (χημικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και μηχανικοί περιβάλλοντος), θα βοηθούσε, ενώ πρόσθεσε ότι για τη συγκεκριμένη επιλογή δεν έγινε ποτέ μια παρουσίαση για ποιους λόγους επιλέγεται.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.