Ν. Κυριαζής: Να σταματήσει η πολυνομία και να γίνονται κατανοητά τα νομοσχέδια

«Πρόκληση για την Ελλάδα και την κυβέρνηση να κάνει σχέδια για να απορροφήσει τα κονδύλια της Ε.Ε.»
Σε Επιτροπή Αξιολόγησης των νομοσχεδίων, ο συγγραφέας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Να γίνουν κατανοητά τα νομοσχέδια στον απλό πολίτη, αλλά και να σταματήσει η πολυνομία που επικρατεί έχει θέσει ως στόχο της η νεοσύστατη Επιτροπή Αξιολόγησης Ποιότητας Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας, στην οποία συμμετέχει ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και γνωστός συγγραφέας κ. Νίκος Κυριαζής. Ο Καθηγητής μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή τόσο για το έργο της Επιτροπής, όσο και για την οικονομική κατάσταση, που επικρατεί στη χώρα όπως και τον τρόπο που θα πρέπει να αξιοποιήσει η Ελλάδα το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης, από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τι κάνει ουσιαστικά η Επιτροπή Αξιολόγησης Ποιότητας Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας;

Είναι μια καινούργια Επιτροπή, μία ανεξάρτητη Αρχή, που προβλέπεται από τον νέο νόμο για το επιτελικό κράτος. Η σύσταση της Επιτροπής είναι πέντε οικονομολόγοι και πέντε νομικοί, ενώ πρόεδρος είναι ο κ. Βλαχόπουλος, συνταγματολόγος και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμμετέχει ως ενδέκατο μέλος ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο καθηγητής κ. Κουτνατζής. Η αποστολή της Επιτροπής είναι να βλέπει όλα ή όσα προλαβαίνει, γιατί είναι πολλά τα νομοσχέδια, πριν κατατεθούν στην Βουλή απ΄όλα τα Υπουργεία και να τα αναλύει και να επισημαίνει όλα τα προβλήματα που μπορεί να έχουν, που μπορεί να είναι από απλά γλωσσικά μέχρι κάποιο άρθρο που θα μπορούσε να είναι αντισυνταγματικό, τις οικονομικές συνέπειες που μπορεί να έχουν, αυτή είναι και η δουλειά των οικονομολόγων στην Επιτροπή. Η Επιτροπή δουλεύει από τις αρχές Μαΐου, αργήσαμε να συνέλθουμε λόγω κορωνοϊού, όμως ήδη έχουμε δει αρκετά νομοσχέδια και πρόσφατα είδαμε ένα νομοσχέδιο που αφορά μία νέα υπηρεσία για την πολιτική αεροπορία, που ουσιαστικά αναβαθμίζει την υπάρχουσα υπηρεσία, περιέχει κάποιες ρυθμίσεις για τα υδατοδρόμια και πολλά άλλα θέματα. Εμείς γενικά επιλέγουμε τα νομοσχέδια που μπορούμε να κοιτάξουμε και να διορθώσουμε, οι δε παρατηρήσεις μας είναι και δεσμευτικές και πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν το Υπουργείο καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Δηλαδή δεν έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα η εισήγηση της εν λόγω Επιτροπής;

Είναι σαφώς δεσμευτικός κι όχι γνωμοδοτικός.

Πάσχουμε στην καλή νομοθέτηση;

Σαφώς κι έχετε απόλυτο δίκιο κι αυτός ήταν ο σκοπός για να γίνει αυτή η Επιτροπή, δηλαδή ο στόχος είναι τα καινούργια νομοσχέδια να έτσι γραμμένα που να τα αντιλαμβάνεται ο απλός ενδιαφερόμενος πολίτης και να μην χρειάζεται να καταφύγει στον ειδικό, τον οικονομολόγο ή τον νομικό.

Υπάρχει παράλληλα και η πολυνομία αλλά και οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που προκαλούν και αντιδράσεις…

Και σ’ αυτό έχετε δίκιο. Ως προς το πρώτο κομμάτι υπάρχει μία άλλη Επιτροπή παράλληλη με τη δική μας που ονομάζεται Επιτροπή Κωδικοποίησης, που έχει αρχίσει ήδη τη δουλειά της με σκοπό να σταματήσει η πολυνομία και να κωδικοποιηθούν οι νόμοι.


Στο άλλο κομμάτι τώρα των οικονομικών και της διαπραγμάτευσης που είχαμε πριν λίγες ημέρες στην Ε.Ε. το χαρακτηρίσατε αποκαρδιωτικό ως θέαμα. Σας προβληματίζει μόνο το οικονομικό κομμάτι και η δυσκολία της όποιας συμφωνίας ή και το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Και τα δύο. Ως προς το πρώτο, ευτυχώς με τις μεγάλες διαπραγματεύσεις καταλήξαμε σε ένα αποτέλεσμα που είναι καλό. Για πρώτη φορά έχουμε κατά κάποιο τρόπο μια ομοσπονδιοποίηση του χρέους, που είναι πολύ σημαντικό βήμα ότι η ίδια η επιτροπή θα εμφανιστεί στις κεφαλαιαγορές για να αντλήσει αυτά τα χρήματα κι όχι μεμονωμένα κράτη. Αλλά έδειξε γι’ ακόμη μια φορά η ΕΕ ότι είναι πάρα πολύ δύσκαμπτη κι αυτό είναι το πρόβλημα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να βρούμε διαδικασίες που να επιτρέπουν πιο γρήγορες αποφάσεις όταν είναι και ανάγκη. Βεβαίως έχουμε και τις διαφορές συμφερόντων. Ευτυχώς αυτή τη φορά και οι Γερμανοί ήταν με την πλευρά των νοτίων, οι Ανατολικοί έχουν τη δική τους ατζέντα, έχουμε μια κοινότητα που έχει γίνει πολυδιασπασμένη στο εσωτερικό της και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Η Ελλάδα πιστεύετε ότι βγήκε κερδισμένη από αυτή τη συμφωνία;

Σαφώς παίρνει ένα πολύ σημαντικό ποσό, συνολικά είναι 72 δις και μην ξεχνάμε πως αυτό είναι το 30-35% του σημερινού ΑΕΠ. Είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό, βέβαια δεν είναι όλο χορηγία, είναι τα 40 χορηγία και τα υπόλοιπα δάνειο αν θέλουμε να το πάρουμε, αλλά μας δίνεται μία ευκαιρία να βελτιώσουμε την οικονομία και η μεγάλη πρόκληση τώρα για την Ελλάδα και την κυβέρνηση είναι να κάνει τέτοιου είδους σχέδια για να απορροφήσει αυτά τα κονδύλια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δηλαδή να μην σπαταληθούν σε μικρά έργα ή σε έργα που δεν έχουν μεγάλη αποδοτικότητα. Αυτό είναι το πρόβλημα, να εντοπίσουμε τομείς και σχέδια που θα μεγιστοποιήσουν την απόδοση των κονδυλίων.

Επιβεβαιώνονται τα σενάρια της ύφεσης που ακούμε για το 2020 ;

Είναι πολύ δύσκολο να πει κάτι κανείς τώρα, γιατί δεν έχουμε τα στοιχεία του καλοκαιριού που είναι πολύ σημαντικός ο τουρισμός, όμως ξέρουμε ότι δεν θα είναι μια καλή χρονιά. Οι εκτιμήσεις που έχουμε για την ύφεση πηγαίνουν από 5-10-%, εγώ πιστεύω ότι θα είναι γύρω στο 8-9%, αναλόγως και πως θα πάει ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος. Μια κακή χρονιά, που όμως δεν οφείλεται σε δικά μας λάθη.

Υπάρχουν κινήσεις που μπορούν να γίνουν από τη δική μας πλευρά που να βοηθήσουν την κατάσταση, δίνοντας τονωτικές ενέσεις στην οικονομία μας;

Αυτό μπορεί να γίνει με το Αναπτυξιακό Ταμείο. Να βρούμε τομείς που θα έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα. Νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας όπως στο Ισραήλ και την Ολλανδία, πράσινη ενέργεια που έχουμε πολλές δυνατότητες γιατί η Ελλάδα έχει και ήλιο και αέρα και μπορούμε να έχουμε πολλαπλασιαστικά οφέλη κι αυτό που είδαμε την ανάγκη να μεγαλώσει και το μερίδιο της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από το 10 στο 15%. Να βρούμε κλάδους που μπορούν να ενισχυθούν μέσα στη βιομηχανία, όπως είδαμε στη φαρμακοβιομηχανία. Πρέπει να δούμε στοχευμένη ενίσχυση και χωρίς να σκορπάμε λεφτά.

Σε ότι έχει σχέση με τη συγγραφή είναι περίοδος έμπνευσης αν και εσείς βέβαια, ασχολείστε με το ιστορικό μυθιστόρημα;

Αν με ρωτάτε αν θα γράψω ένα ιστορικό μυθιστόρημα βασισμένο στα τωρινά γεγονότα, η απάντηση είναι όχι, γιατί προσπαθώ να μην γράφω εν θερμώ. Δυστυχώς όμως λόγω της κατάστασης έχουμε ξεχάσει ότι φέτος γιορτάζουμε τα 2500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, που είναι η ναυμαχία που έσωσε το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Στις 3-4 Οκτωβρίου ετοιμάζουμε ένα μεγάλο διεθνές Συνέδριο διαδικτυακά με επιστήμονες από όλο τον κόσμο για το θέμα της Σαλαμίνας και πρόκειται να εκδοθεί ένα δικό μου μυθιστόρημα με τίτλο “Σαλαμίνα και Δημοκρατία” που αναφέρεται στα ιστορικά γεγονότα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.