Να ασκήσουμε πιέσεις ώστε ο Ερντογάν να άρει τη σκανδαλώδη απόφαση για την Αγία Σοφία

Στις επάλξεις η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων, όπως τονίστηκε στο «Ράδιο-Ένα»

Σκανδαλώδη χαρακτήρισε την απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία, ο Βασίλης Μωυσίδης, Αντιστράτηγος εν αποστρατεία και Γεν. Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τις δράσεις όλων των Συλλόγων των Ελλήνων Παγκοσμίων. Ο κ. Μωυσίδης ανέφερε πως οι Σύλλογοι συμπλέουν με την ελληνική κυβέρνηση και όλοι μαζί, ενωμένοι θα πρέπει να ασκήσουν πίεση στα διεθνή Κέντρα για να αρθεί αυτή η απόφαση, που αφορά όλη την ανθρωπότητα.
Συγκλονισμένοι είναι οι Έλληνες Πόντιοι από την απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείου παγκοσμίου φήμης σε μουσουλμανικό τέμενος. Η πεισματική πρόταση του Ερντογάν, που έγινε δεκτή από το τουριστικό Συμβούλιο της Επικρατείας έχει επιφέρει θύελλα αντιδράσεων στους Έλληνες και κυρίως σε όσους έλκουν την καταγωγή τους από τον Πόντο και τη Μ. Ασία.

«Σε παγκόσμια βάση»

Ο κ. Μωυσίδης, Γεν. Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων θέτει το ζήτημα σε παγκόσμια βάση, επισημαίνοντας πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν είναι μόνο ελληνικό θέμα, αλλά αφορά την παγκόσμια κοινότητα, καθώς αποτελεί ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για την ανθρωπότητα.
Οι Σύλλογοι συντάσσονται από κοινού και αντιδρούν με τις εξελίξεις. “Ο δικός μας ρόλος δεν είναι να στήσουμε εξωτερική πολιτική. Εμείς προσπαθούμε να ενώσουμε τις φωνές μας, έτσι ώστε να πείσουμε τις κυβερνήσεις και πάνω απ’ όλα την ελληνική κυβέρνηση που συμπλέουμε και είμαστε δίπλα της. Μας ενδιαφέρει την κρίσιμη ώρα για τον ελληνισμό να είμαστε ενωμένοι, να πάμε ενωμένοι στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στην Ε.Ε. στο ΝΑΤΟ, σε όλα τα διεθνή κέντρα, έτσι ώστε με το μοχλό πίεσης που θα ασκήσουμε να καταφέρουμε να άρει ο Ερντογάν αυτή τη σκανδαλώδη απόφαση”, τόνισε ο κ. Μωυσίδης, χαρακτηρίζοντας τον Τούρκο Πρόεδρο ως αιμοσταγή δικτάτορα, χαρακτηρισμό που δεν δίστασε να εκφέρει και στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, όπου και συμμετέχει.

«Θέλει να δείξει ότι είναι
κάτι μεγαλύτερο από τον Κεμάλ»!

Ο ίδιος επεσήμανε πως μπορεί να αλλάξει η απόφαση αυτή αν μείνουν όλοι ενωμένοι, καθώς το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και ο Ερντογάν με την απόφασή του αυτή, όπως είπε ο κ. Μωυσίδης, θέλει να αναγκάσει την Ελλάδα και την Ευρώπη σε συν-διαχείριση του πλούτου της Μεσογείου.
“Ο Ερντογάν θέλει να παίξει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο και μέσω των αποφάσεών του εκεί αποσκοπεί. Προσπαθεί να πιέσει με άλλους τρόπους για να φέρει τη συν-διαχείριση στη Μεσόγειο. Γι’ αυτό και προκαλεί με γεωτρήσεις στην Κύπρο, με την υπογραφή συνθήκης για την ΑΟΖ με τη Λιβύη. Θέλει να δείξει ότι είναι κάτι μεγαλύτερο από τον Κεμάλ. Θέλει σιγά σιγά ο λαός του να ξεχάσει τον Κεμάλ και να μιλάνε γι’ αυτόν”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μωυσίδης.
Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε πως θα πρέπει η ελληνική εξωτερική πολιτική να περάσει στην αντεπίθεση, όχι με πρόσκληση, αλλά διεκδικώντας το δίκαιο. ” Στον Πόντο, 2-3 εκ. Πόντιοι έχουν εξισλαμιστεί. Αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν πολύ καλά την καταγωγή τους , ξέρουν πολύ καλά ότι είναι Έλληνες του Πόντου. Και η πολιτική της Τουρκίας, είναι να τους κάνει να ξεχάσουν την καταγωγή τους. Κάποια στιγμή και η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν θα πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση;”, τόνισε ο κ. Μωυσίδης. Να σημειωθεί πως ήδη η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει για το θέμα φορείς, κυβερνήσεις και οργανισμούς, ενώ θα συμμετάσχει και στην ημερίδα εργασίας όλων των τριτοβάθμιων εθνικοτοπικών παγκοσμίων οργανώσεων, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Αυγούστου στην Αθήνα. “Θα κάνουμε ότι μπορούμε να αρθεί αυτή η απόφαση”, κατέληξε εμφατικά ο κ. Μωυσίδης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.