«Να δημιουργηθεί τρίγωνο αλληλεπίδρασης του τουριστικού ρεύματος μεταξύ Μαγνησίας και Εύβοιας»

Εφαρμόσιμες προτάσεις από την καθηγήτρια στο ΕΜΠ, Τόνια Μοροπούλου

Πως η πολύπαθη από τις πυρκαγιές Εύβοια μπορεί να σχηματίσει ένα τρίγωνο αλληλεπίδρασης με το Πήλιο και τις Σποράδες για να αναπτύξει και να διευρύνει το τουριστικό ρεύμα και με στόχο την ανάπτυξη και των τριών αυτών πόλων του τριγώνου παρουσιάζει σε μια εις βάθος έρευνα η καθηγήτρια του ΕΜΠ κ. Τόνια Μοροπούλου, μέσω ενός ερευνητικού έργου για την αειφόρο ανάπτυξη λιγότερων αναπτυγμένων περιοχών.

Το εν λόγω πρόγραμμα εξετάζει πολλές περιοχές στην Ελλάδα και νησιωτικές περιοχές, ενώ στο κομμάτι που αφορά στην Εύβοια εμπλέκει και τη Μαγνησία, όπως και τα νησιά των Β. Σποράδων. Μάλιστα, η κ. Μοροπούλου παρουσίασε ολοκληρωμένη την πρότασή της προ ημερών στην Χαλκίδα, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα συνεργειών όλων των φορέων Επιμελητηρίων κτλ, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την επιτυχή υλοποίηση των δράσεων.

Η Καθηγήτρια του ΕΠΜ μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για το πρόγραμμα και πως μέσω αυτού μπορεί να δοθεί τουριστική αλλά και οικονομική πνοή στις περιοχές.

«Η αειφόρος ανάπτυξη των απομονωμένων περιοχών, όπως μελετήσαμε αφορά στην τεκμηρίωση και αξιοποίηση των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πόρων κάθε περιοχής ώστε γύρω από πολιτιστικές, περιβαλλοντικές διαδρομές, σύνδεση και ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών και αρχιτεκτονικής να δημιουργήσει ένα πλέγμα υποδομών που θα φέρουν εξωτερικές οικονομίες όπως ο τουρισμός και θα τροφοδοτήσουν ένα βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης. Παράλληλα δε, θα δώσουν κίνητρα για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα στους νέους. Εμείς παραδώσαμε στους αρμόδιους την τουριστική πλατφόρμα, την πλατφόρμα ανάπτυξης με όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει η τοπική αυτοδιοίκηση και μεμονωμένα οι ιδιώτες και ολοκληρωμένα γεωγραφικά σχήματα πληροφοριών και ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα με όλες τις παρεμβάσεις που προτείνουμε.Είναι όλα σχεδιασμένα έτσι, που να μπορούν να εφαρμοστούν, εξήγησε η κ. Μοροπούλου για το πλαίσιο του προγράμματος.

Πως μπορεί να επηρεαστούν Εύβοια- Πήλιο- Σποράδες

Σύμφωνα με την κ. Μοροπούλου η προοπτική της Εύβοιας, επιτρέπει τη συζήτηση για ένα τουριστικό ρεύμα που θα κινείται όχι μόνο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά απ’ όλη την Ελλάδα και ευρύτερα, αλλά και για τη δημιουργία ενός τριγώνου αλληλεπίδρασης του τουριστικού ρεύματος μεταξύ του Πηλίου, των Σποράδων και της Εύβοιας.

«Ειδικά οι μαρίνες στα τουριστικά καταφύγια και τα αγκυροβόλια που προτείνουμε στη Βόρεια Εύβοια έχουν αυτό τον σκοπό και ιδιαίτερα σημαντική ήταν η εγκαινίαση από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης ενός τουριστικού καταφυγίου στην Αγία Άννα, αρκεί να το σχεδιάσουν όλοι αυτοί οι φορείς και να δημιουργήσουν μία πραγματικότητα επωφελή για όλες τις περιοχές, γιατί θα δώσει διέξοδο σε ευρύτερο χώρο τόσο στο Πήλιο όσο και στα νησιά των Σποράδων και θα δώσει και στην Εύβοια τη δυνατότητα να αποτελέσει μέρος ενός πόλου όπου ήδη υπήρχε τουρισμός, αλλά και να τον τροφοδοτήσει με αυτό που θα έχει η ίδια. Θα έχει άλλο χαρακτήρα, θα είναι αγροτουρισμός, καταδυτικός τουρισμός, θα συνδέσει οικισμούς ορεινούς με την δυνατότητα που ελπίζουμε ότι θα δώσει ο νέος κεντρικός άξονας που έχει προταθεί, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα. Προτείνουμε και άλλα συμπληρωματικά έργα υποδομών για να μπορεί να λειτουργήσει αυτό το σχέδιο», σημείωσε η κ. Μοροπούλου.

Προτάσεις που μπορούν να γίνουν πραγματικότητα

Η επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος αναφέρθηκε και στις χρηματοδοτήσεις, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πλατφόρμα με όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ ορισμένα από αυτά είναι και καινοτόμα, γιατί επιτρέπουν σε νέους ανθρώπους, που δεν έχουν το κεφάλαιο, θέλουν όμως να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους, να το πράξουν, με το να βρουν χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις.

Παράλληλα, μέσω του προγράμματος η επιστημονική ομάδα απέδειξε και τον αντίκτυπο που θα έχει η εφαρμογή των προτάσεών του, με την κ. Μοροπούλου να σημειώνει πως η οικονομική και κοινωνική απήχηση είναι πολυδιάστατη και σημαντική.

«Για κάθε εκατομμύριο που «πέφτει» για την υλοποίηση αυτών των έργων που προτείνουμε σε κάθε τόπο, παράγονται άλλα 2 εκ.. Τα 0,7 κατά μέσο όρο πηγαίνουν στον τόπο και την περιφέρεια και 1,3 εθνικά και παράγονται και πάνω από 50 θέσεις εργασίας για κάθε εκατομμύριο, πάνω από 25 στον τόπο και την περιφέρεια και άλλες τόσες σε εθνικό επίπεδο», υπογράμμισε η ίδια.

Συμπλήρωσε τέλος, ότι στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής που παρουσιάστηκαν οι μελέτες, όλα τα κόμματα εκτίμησαν την αναγκαιότητα εφαρμογής αυτού του σχεδιασμού και επέκτασής του και σε άλλες περιοχές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.