Ναπολέων Κολοβός: «Μικροαπατεωνίστικη η λογική της κυβέρνησης για το LNG στον Παγασητικό»

Να τοποθετηθούν Τριαντόπουλος -Μακρή, είπε το μέλος του Συλλόγου για την προστασία του Παγασητικού

Το «πράσινο φως» για να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας αδειοδότησης, για την εγκατάσταση πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου -LNG- στην περιοχή της Κριθαριάς έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, στη Mediterranean Gas, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα ΜΑΓΝΗΣΙΑ και το magnesianews.gr.

 

Όπως αποφαίνεται η ΡΑΑΕΥ, με την υπ’ αριθμόν Ε-134/2023 απόφαση του κλάδου της ενέργειας, από τον αρχικό έλεγχο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υπέβαλε η MedGas στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεν προκύπτουν στοιχεία που να συνεπάγονται «μέγιστα περιβαλλοντικά προβλήματα» τέτοιου βαθμού που να καθιστούν επιβεβλημένη την επιστροφή της μελέτης και την εξαρχής άρνηση του Υπουργείου να προχωρήσει στα επόμενα στάδια της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αξιολογώντας θετικά την αλλαγή της χωροθέτησης της «ΑΡΓΩ FSRU», στην περιοχή της Κριθαριάς, δίπλα στον οικισμό του Αγίου Στεφάνου.

 

Ο κ. Ναπολέων Κολοβός, μέλος του Συλλόγου για την Προστασία και Ανάδειξη του Παγασητικού μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη γι’ αυτή την εξέλιξη, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει μικροαπατεωνίστικη λογική και προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών της Μαγνησίας, οι οποίοι έχουν πει ένα ξεκάθαρο όχι, μέσα από φορείς, συλλόγους αλλά και τα δημοτικά συμβούλιο, στο ενδεχόμενο εγκατάστασης μίας τέτοιας πλωτής μονάδας εντός του Παγασητικού και μάλιστα μία ανάσα δίπλα από κατοικημένες περιοχές.

 

«Μας θεωρούν πολίτες μειωμένης αντιληπτικότητας. Προσπαθήσαμε και πετύχαμε να ενώσουμε την κοινωνία του Βόλου απέναντι στους κίνδυνους που ενέχει μία τέτοια εγκατάσταση. Αποφύγαμε επιμελώς να κομματικοποιήσουμε το θέμα, δεν απευθυνθήκαμε σε κομματικά ακροατήρια θεωρώντας ότι ο Παγασητικός είναι σημαντικό κομμάτι του νομού, ο οποίος πρέπει να ενώνει την κοινωνία.

Όμως εδώ πλέον ζούμε μία τραγελαφική κατάσταση. Δυστυχώς η κυβέρνηση ακολουθεί μία λογική, μία πρακτική μικροαπατεωνίστικη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κολοβός.

Σημείωσε ότι η λογική αυτή ξεκίνησε από την απόκρυψη, όπως είπε ο κ. Κολοβός, της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επί 10 μήνες. «Η  ΜΠΕ κατατέθηκε από την εταιρεία τον Ιανουάριο του 2023. Κρατήθηκε στα συρτάρια κρυφή μέχρι το πέρας των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Τον λόγο αφήνω τον καθένα να κατανοήσει το γιατί.

Τέθηκε σε διαβούλευση μετά τις εκλογές. Την απόφαση που λάβανε τον Αύγουστο την κρατήσανε επίσης κρυφή, δεν δημοσιεύτηκε για να την έχουμε υπόψη όταν υποβάλλαμε τις αντιρρήσεις μας στη διαβούλευση για την ΜΠΕ και το τραγικό είναι ότι ζητούν από τους πολίτες τεκμηριωμένη επιστημονική ανάλυση για την υποβολή αντιρρήσεων σε προθεσμίες απίστευτες», συμπλήρωσε ο κ. Κολοβός.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σδούκου είχε απαντήσει στη Βουλή σε ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μεϊκόπουλου σχετικά με την καθυστέρηση της δημοσίευσης της ΜΠΕ ότι το Υπουργείο ήθελε χρόνο για να τη μελετήσει.

«Μετά μίλησε και για ελλιπές προσωπικό στην αρμόδια Διεύθυνση, το οποίο προσωπικό όμως αξιολόγησε την ΜΠΕ  τάχιστα και κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα και ζητούν από τους πολίτες και τους φορείς να έχουν τεκμηριωμένη άποψη για μία ΜΠΕ 500 σελίδων η οποία περιλαμβάνει και δυσνόητους όρους και είναι απορίας άξιο», σημείωσε ο κ. Κολοβός.

Να τοποθετηθούν Τριαντόπουλος- Μακρή και όλο το πολιτικό προσωπικό

Ο κ. Κολοβός ζήτησε από όλο το πολιτικό προσωπικό του νομού να επανατοποθετηθεί για το θέμα και αναφέρθηκε ειδικά τόσο στον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Τριαντόπουλο, αλλά και στην Υφυπουργό Παιδείας κ. Μακρή.

«Πρέπει να τοποθετηθεί επισήμως ο κ. Τριαντόπουλος, ο οποίος μας είπε πριν κάποιους μήνες ότι η αρμόδια επιτροπή των Υπουργείων αποφάσισε την αναβολή της εξέτασης της ΜΠΕ,  διότι ενέχει προβλήματα περιβαλλοντικά και επικινδυνότητας.

Και γεννώνται πλείστα ζητήματα. Ξεκινώντας από το ότι ο Δήμαρχός μας από το 2020 στην γνωστή επιστολή που έχει αποστείλει στην Mediterranean Gas δήλωνε ότι απ’ ότι φαίνεται τα ζητήματα περιβαλλοντικών επιπτώσεων και επικινδυνότητας έχουν προβλεφθεί, χωρίς τότε να υπάρχει καμία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Τον διαβεβαίωσαν προφανώς σε προσωπικό επίπεδο.

Πρέπει να μας απαντήσει και η κ. Μακρή και να ζητήσει συγνώμη,  διότι προεκλογικά, πριν τις βουλευτικές εκλογές σε συνέντευξή της μας κατηγορούσε ότι κάνουμε τσάμπα φασαρία, υπονοώντας προφανώς ότι θέλουμε να κάνουμε αντιπολίτευση,  διότι το θέμα αυτό έχει κλείσει και ότι η Mediterranean Gas έχει αναστείλει τη δραστηριότητά της», τόνισε το μέλος του Συλλόγου για την Προστασία και Ανάδειξη του Παγασητικού.

Συνέχισε λέγοντας ότι «μας θεωρούν πολίτες μειωμένης αντιληπτικότητας και γι’ αυτό καλούμε όλους τους πολίτες, όλους τους φορείς να επαγρυπνούν. Με αυτή την μικροαπατεωνίστικη λογική σε κανέναν χρόνο από σήμερα θα βγουν και θα μας πουν τον Ιούνιο του 2024 εκδόθηκε η άδεια, πήρε αδειοδότηση για να γίνει ο σταθμός. Γιατί κάτι τέτοιο θα γίνει. Αυτό φοβόμαστε.

Πρέπει όλο το πολιτικό προσωπικό της Μαγνησίας να ξανατοποθετηθεί, να μπει μπροστά και να σταματήσει αυτή η κοροϊδία και το λυπηρό είναι ότι η επισπεύδουσα εταιρεία είναι συμφερόντων της οικογένειας Δράγνη, μιας οικογένειας που έχει την καταγωγή της από την Ν. Αγχίαλο, είναι συντοπίτες μας».

Ο κ. Κολοβός σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών της Μαγνησίας, καθώς η εικόνα που έχει περάσει είναι πως αυτή η μονάδα δεν θα γίνει.

«Δυστυχώς τίποτα δεν έχει σταματήσει. Μπορεί να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να είναι αδειοδοτημένη και να ξεκινούν οι εργασίες εγκατάστασης της μονάδας», κατέληξε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.