Νίκος Κανέλλος: “Σύντομα θα πάμε σε διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία- Η δύση πρέπει να ανασυνταχθεί”

Τις εξελίξεις στο μέτωπο Ουκρανίας Ρωσίας σχολιάζει ο Πρέσβης επί τιμή

Την εκτίμηση πως η επέλαση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα συνεχιστεί δεν θα διαρκέσει για πάνω από δύο εικοσιτετράωρα ακόμη, ενώ έπειτα θα οδηγηθούν τα πράγματα σε διαπραγματεύσεις, εξέφρασε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο Πρέσβης επί τιμή – Πρώην Πρεσβευτής της Ελλάδας σε Κόσοβο, Σλοβακία, Βιετνάμ Αζερμπαϊτζάν – Αντιπρόεδρος ΕΙΠΔ κ. Νίκος Κανέλλος, τονίζοντας παράλληλα πως από την πλευρά της η δύση πρέπει να ανασυνταχθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Κανέλλο, ο Πούτιν πέτυχε τον σκοπό του και σε αυτόν δεν φαίνεται ότι υπήρχε δυνατότητα αντίστασης, να προχωρήσει δηλαδή στην ουδετεροποίηση της Ουκρανίας, τον αποκλεισμός της και αυτό που αποκαλεί αποναζιστικοποίηση, δηλαδή αλλαγή πολιτικού συμβουλίου και ανατροπή Ζελένσκι. Όπως σημείωσε ο έμπειρος διπλωμάτης ο Ζελένσκι ήδη έχει ζητήσει και έχει λάβει άσυλο από τη Μ. Βρετανία, γεγονός που σημαίνει ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Μιλώντας για την στάση που κρατά η Ευρώπη, ο κ. Κανέλλος ανέφερε πως η όποια αντίδρασή της παραμένει μόνο στις κυρώσεις, που καλύπτουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, την ενέργεια και τις μεταφορές καθώς και τον έλεγχο εξαγωγών και κυρώσεις σε πρόσωπα για δήμευση περιουσιών και να μην ξαναμπούν σε χώρες της ΕΕ.

“Παίζονται τεράστια συμφέροντα, αλλά το θέμα είναι να δημιουργήσουμε ένα αναστοχασμό των δικών μας αξιών. Στην Ευρώπη ζούμε ανέμελα κι όλα αυτά που δημιουργούνται δείχνουν ότι έχουμε μια επιλεκτική ευαισθησία. Η Ουκρανία πολεμά μόνη της, το Διεθνές Δίκαιο ερμηνεύεται από χίλιες πλευρές. Δεν μπορούμε να λέμε ότι το Διεθνές Δίκαιο ισχύει στην Ουκρανία, αλλά όχι στην Κύπρο”, επεσήμανε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στο κείμενο που είχε συνταχθεί μεταξύ Κίνας και Ρωσίας με την Ρωσία να υποστηρίζει το λεγόμενο ενιαίο κράτος της Κίνας, περιλαμβάνοντας και την Ταϊβάν και την Κίνα να υποστηρίζει τη δημιουργία κύκλου ασφαλείας γύρω από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Επεσήμανε ότι ο Πούτιν με την κίνησή του για εισβολή στην Ουκρανία δείχνει πως θέλει να παίξει ουσιαστικότερο ρόλο στην περιοχή και κάνει συμμαχίες, μεταξύ άλλων και με τους Τούρκους.

“ Η δύση πρέπει να ανασυνταχθεί. Δεν μπορείς να έχεις δύο μέτρα και δύο σταθμά. Θέλει δυναμική αντίδραση που να πηγάζει από την ιστορία και την ταυτότητά μας. Η Ευρώπη είναι εξαρτημένη από το φυσικό αέριο και η Ελλάδα κατά 93% εισάγει ενεργειακές πηγές από εξωτερικό. Η Ευρώπη θα πληρώσει το μάρμαρο αυτής της ιστορίας. Στην Αμερική το χρηματιστήριο ανέβηκε, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταποντίστηκαν. Πρέπει να δούμε πως θα φτιάξουμε κοινό παρονομαστή δράσεων στην ΕΕ κι όχι αυτή τη Βαβέλ όπως είναι σήμερα”, υπογράμμισε ο ίδιος ενώ αποδέχτηκε θετικά την πρόταση Μητσοτάκη για πρόβλεψη ταμείου, εάν υπάρξει μακροχρόνια απώλεια αγοραστικής δύναμης στο θέμα της ενέργειας, ώστε να καλυφθεί από την ΕΕ.

Ο κ. Κανέλλος τόνισε πως εάν οι Ευρωπαίοι δεν “πατήσουν πόδι” στους Αμερικανούς, θα βιώσουμε έναν πρωτόγνωρο ενεργειακό χειμώνα, ενώ χαρακτήρισε τον ρόλο της Τουρκίας εμφανώς ενισχυόμενο.

Τέλος, ανέφερε ότι το θέμα της Ουκρανίας είναι κάποιων λίγων 24ώρων και πως δεν θα υπάρξει ένας γενικός πόλεμος, καθώς σύντομα η κατάσταση θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.