Νοσοκομείο: «Επιστρέφει» στις οκτώ κλίνες η ΜΕΘ Covid , «ανοίγει» και δεύτερη κλινική

Μεγάλη ανησυχία των γιατρών μετά τις αλλεπάλληλες εισαγωγές

Μέρες… Νοέμβρη έρχονται στο Νοσοκομείο Βόλου, καθώς τίθεται σε λειτουργία και δεύτερη κλινική κορωνοϊού, μετά το σοκ της μεγάλης εισροής νέων περιστατικών το Σαββατοκύριακο και την αύξηση των νοσηλειών στις 40. Η πίεση στο σύστημα αρχίζει και γίνεται μεγάλη, ενώ εντός των επόμενων ωρών η ΜΕΘ Covid αλλάζει και αυξάνει τα κρεβάτια της από τέσσερα σε οκτώ, για να εξυπηρετήσει τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν. Τα προβλήματα όμως είναι πολλά, καθώς η συμβατική ΜΕΘ θα μείνει με μόλις τέσσερις κλίνες για όλες τις άλλες παθήσεις, τα νοσήματα, τα τροχαία κτλ.
Το Σαββατοκύριακο ήταν τελικά καθοριστικό για να παρθεί η απόφαση, όπως έγραφε και το magnesianews.gr και η ΜΑΓΝΗΣΙΑ για το άνοιγμα και δεύτερης κλινικής κορωνοϊού. Οι εισαγωγές ήταν αυξημένες το διήμερο και χθες το πρωί έφτασαν τις 40, μόνο στην Κλινική. Ανοίχθηκαν και οι πέντε θάλαμοι αρνητικής πίεσης στον πρώτο όροφο και η παλιά Β’ Παθολογική “γέμισε” ασφυκτικά από ασθενείς με κορωνοϊό.
Έτσι “ανοίγει” και δεύτερη κλινική, στον τρίτο όροφο του Νοσοκομείου και θα λειτουργήσει παράλληλα με την παλιά Β’ Παθολογική, αλλά και τους πέντε θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Τα πράγματα φαίνεται πως ξεφεύγουν και από τη στιγμή που η Μαγνησία συνεχώς καταγράφει πολλά κρούσματα κορωνοϊού καθημερινά, είναι σίγουρο πως αυτό θα μεταφραστεί και σε αύξηση των νοσηλειών και σε αύξηση στις νοσηλείες σε εντατική φροντίδα.

Αλλαγές και στη ΜΕΘ

Αποφάσεις όμως πάρθηκαν και για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η Μονάδα Εντατικής του Νοσοκομείου λειτουργούσε με οκτώ κλίνες προ κορωνοϊού. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και όσο αυτή οξύνονταν, έγιναν αλλαγές και τα οκτώ κρεβάτια μετατράπηκαν σε ΜΕΘ Covid, ενώ για τα υπόλοιπα περιστατικά δημιουργήθηκε νέος χώρος, συμβατικής ΜΕΘ με τέσσερις κλίνες. Όλα αυτά μέχρι και το τέλος του τρίτου κύματος, που άρχισαν υποχωρούν σημαντικά οι νοσηλείες. Έτσι εδώ και μήνες είχε επανέλθει η πρότερη κατάσταση, δηλαδή οκτώ κλίνες στη συμβατική ΜΕΘ, που τις περισσότερες ημέρες ήταν γεμάτα και τέσσερις κλίνες για τη ΜΕΘ Covid.
Χθες αποφασίστηκε όμως η λειτουργία της ΜΕΘ Covid με οκτώ κλίνες, όπως δηλαδή στο δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας. Μέχρι και χθες νοσηλεύονταν τρεις ασθενείς στη ΜΕΘ, όλοι άνδρες ηλικίας από 60 έως 70 ετών με τον ένα εκ των τριών να έχει διακομιστεί από τη Λαμία.
Η πίεση που υπάρχει στις κλινικές με την αύξηση των νοσηλειών και την ύπαρξη και περιστατικών με αρκετά επιβαρυμένη υγεία ήταν αυτή που οδήγησε στη λήψη αυτής της απόφασης. Ωστόσο εγείρει προβληματισμό τουλάχιστον εάν επαρκούν μόνο τέσσερις κλίνες ΜΕΘ για όλα τα υπόλοιπα νοσήματα και παθήσεις, τα τροχαία και τα περιστατικά που χρειάζονται εντατική φροντίδα μετά από ένα χειρουργείο.

Η εικόνα των νοσηλευόμενων- Δύο νέες απώλειες

Στο μεταξύ μέχρι και χθες νοσηλεύονταν συνολικά 40 ασθενείς σε κλινική και θαλάμους αρνητικής πίεσης και τρεις ασθενείς στη ΜΕΘ. Την Παρασκευή μια 60χρονη γυναίκα με κορωνοϊό μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ στην Χαλκίδα την, καθώς δεν υπήρχε εκείνη την ημέρα κενή κλίνη στη ΜΕΘ του Αχιλλοπούλειου, το Σάββατο κατέληξε ένας ηλικιωμένος ασθενής, ενώ το βράδυ της Κυριακής “έφυγε” από τη ζωή μία 55χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Βόλου .

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.