Ντίνος Μηνδρινός: «Από τις 530 οργανικές θέσεις στο Αχιλλοπούλειο είναι καλυμμένες μόνο οι 296»

Πολλά τα κενά που δεν καλύπτονται με μία προκήρυξη

Πολλά είναι τα οργανικά κενά εργαζομένων που καταγράφονται στο Νοσοκομείο Βόλου, καθώς όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Ντίνος Μηνδρινός, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, από τις 530 οργανικές θέσεις καλυμμένες είναι μόλις οι 296. Ο κ. Μηνδρινός υπογράμμισε την ανάγκη στελέχωσης του Αχιλλοπούλειου, τονίζοντας πως μόνο με μια προκήρυξη δεν μπορεί να λυθεί το μείζον αυτό ζήτημα.

 

Ο πρόεδρος των εργαζομένων, με αφορμή και τη γενική συνέλευση του Συλλόγου, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, αναφέρθηκε στις προκηρύξεις που έχουν γίνει, με πρόσφατη την 7Κ όπου αντιστοιχούν 32 νοσηλευτές στο Νοσοκομείο Βόλου.

«Έχουμε πια την προκήρυξη που είχε ανακοινωθεί από τη ΔΕΘ του 2020 για 4000 νοσηλευτές που θα ενισχυθεί το ΕΣΥ. Τελικά η προκήρυξη είναι για 3720 θέσεις που αφορούν μόνο νοσηλευτές, είτε ΠΕ ή ΤΕ και το επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στο Νοσοκομείο αναλογούν  21 ΤΕ και 11 ΔΕ, συνολικά 32 άτομα. Σίγουρα δεν καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες και δεν καλύπτεται ούτε καν ο αριθμός των συμβασιούχων που έχουν έρθει τον τελευταίο καιρό. Ας ελπίσουμε ότι αυτό είναι μόνο μία αφετηρία. Δεν την αγνοούμε, είναι πολύ σημαντικό να έρχεται κόσμος αλλά δεν θα μας λύσει όλα τα προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηνδρινός.

Σημείωσε ότι δεν προβλέπονται θέσεις λοιπού προσωπικού σε αυτή την προκήρυξη και ζήτησε να δοθούν παρατάσεις στους συμβασιούχους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στηρίζουν το ΕΣΥ, οι οποίοι αυτοί τη στιγμή ανέρχονται στους 82 στο Νοσοκομείο Βόλου και θα δουν τις συμβάσεις τους στις 31/12/2022 να λήγουν.

Ο κ. Μηνδρινός αναφέρθηκε και στο θέμα της καθυστέρησης έλευσης των επιτυχόντων των προκηρύξεων, επισημαίνοντας πως τα δέκα άτομα από την προκήρυξη 6Κ δεν έχουν έρθει ακόμη.

«Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην αξιολόγηση του ΑΣΕΠ. Με την προκήρυξη του 2019, διορίστηκαν το 2021 κάποιοι συνάδελφοι και  μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα το 2021, συμμετείχαν και στην προκήρυξη του 2020 σε άλλη πόλη, είναι στους επιτυχόντες και διαλέγουν το μέρος της κατοικίας του κι έτσι χάνεται μία θέση. Κάτι πρέπει να γίνει, για να μην χάνονται αυτές οι θέσεις», εξήγησε ο κ. Μηνδρινός πως από την καθυστέρηση διορισμού επιτυχόντων μιας προκήρυξης, μπορούν τελικά να χαθούν θέσεις για το Νοσοκομείο Βόλου και όχι μόνο.

Πολλές οι ελλείψεις σε οργανικές θέσεις

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου έθιξε το θέμα των ελλείψεων που «πονά» το Αχιλλοπούλειο. Σημείωσε πως υπάρχουν εργαζόμενοι που παραιτούνται και δεν αντικαθίστανται, ενώ αυτό το φαινόμενο των παραιτήσεων λόγω της πίεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι, αποτελεί και μείζον θέμα συζήτησης στη σημερινή γενική συνέλευση.

Σε ότι αφορά στις ελλείψεις, ο ίδιος αναφέρθηκε στη νοσηλευτική υπηρεσία όπου υπάρχουν οι οργανικές θέσεις είναι 530 και τα κενά 234. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μηνδρινό από τις 15 θέσεις ΠΕ είναι καλυμμένες οι οκτώ, από τις 250 θέσεις ΤΕ είναι καλυμμένες οι 172, από τις 35 θέσεις στη μαιευτική είναι καλυμμένες οι 16, υπάρχουν πέντε αντί για επτά επισκέπτριες υγείας, 77 αντί για 160 βοηθοί νοσηλευτικής και από τις 63 θέσεις για βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό (τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμου) είναι καλυμμένες οι 18.

Ο Σύλλογος θα βρεθεί και στις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ με την Ομοσπονδία του όπως και την ΑΔΕΔΥ να βρίσκεται σε μια κινητικότητα. Όπως επεσήμανε ο κ. Μηνδρινός οι διεκδικήσεις είναι πολλές και είναι και ανά Νοσηλευτικό Ίδρυμα, όμως υπάρχουν και πάγιες διεκδικήσεις, όπως η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.

«Θεωρούσα ότι ήταν η ευκαιρία να γίνει, είναι δίκαιο. Το θέμα μπήκε σε μια επιτροπή, συζητήθηκε, υπήρχε θετική απόφαση, αλλά μπήκε και κόλλησε στα συρτάρια των Υπουργείων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηνδρινός.

 

«Όχι» στο μπλοκάκι, «ναι» στον προγραμματισμό

Ο ίδιος σχολίασε και το θέμα της έλλειψης γιατρών στην χειρουργική κλινική, που οδήγησε στην εισαγγελική έρευνα.

«Καλά θα κάνουν να τ διερευνήσουν το θέμα οι θεσμοί της πολιτείας και εάν υπάρχει αστοχία ή καθυστέρηση στην αντιμετώπιση αυτού, να καλυφθεί, να επουλωθεί και να δίνουμε προς τον πολίτη τις ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και σε συνέχεια», επεσήμανε ο κ. Μηνδρινός, λέγοντας πως πρέπει να υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός γιατρών για να καλύψει τις ανάγκες του πολίτη.

Αν και ο ίδιος είναι αντίθετος στην κάλυψη των κενών με γιατρούς που θα βρίσκονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών στο Νοσοκομείο, καθώς αυτό δεν «γιατρεύει» το πρόβλημα, είναι ίσως η ύστατη λύση, μετά όμως από την πρόσληψη επικουρικών.

« Αυτά είναι τα αποτελέσματα της έλλειψης προγραμματισμού και διαφόρων άλλων αστοχιών, που φέρνουν και την πίεση στους εργαζόμενους κι αυτό αποθαρρύνει γιατρούς και εργαζόμενους να έρθουν στο Νοσοκομείο. Προκηρύσσονται θέσεις γιατρών οι οποίες μετά μένουν άγονες», κατέληξε ο κ. Μηνδρινός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.