«Ο Έλληνας δεν φαντάζεται τον εαυτό του χωρίς εκλογές, Σύνταγμα και Βουλή…»

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ν. Αλεβιζάτος
Ο Συνταγματολόγος Ν. Αλεβιζάτος μίλησε στο «Ράδιο-Ένα» για την καινοτομία της Ελλάδας στο Σύνταγμα

Σε ένα χρόνο η πατρίδα μας θα γιορτάσει τα 200 χρόνια από την Εθνική Επανάσταση του 1821 και η Επιτροπή “Ελλάδα 2021” σχεδιάζει ένα πλήθος δράσεων για να τιμήσει την ξεχωριστή αυτή επέτειο. Μέλος της Επιτροπής και ο γνωστός και καταξιωμένος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, κ. Νίκος Αλεβιζάτος, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τους λόγους της συμμετοχής του, αλλά και το σκοπό του. Ο ίδιος υπογράμμισε, πως εκτός από τα ιστορικά στοιχεία των μαχών, η περίοδος αυτή είναι άκρως σημαντική για την Ελλάδα, καθώς προχώρησε στην καινοτομία του Συντάγματος με πρωτεργάτη το Ρήγα Φεραίο, που προλείανε το έδαφος.
“Ο Έλληνας δεν φαντάζεται τον εαυτό του χωρίς εκλογές, Σύνταγμα και Βουλή” τόνισε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής εξηγώντας στη σπουδαιότητα του Συντάγματος για τη χώρα μας.

«Το πρώτο στα Βαλκάνια και το πρώτο στη Νότια Ευρώπη»

“Το 1822 θεσπίστηκε το πρώτο Σύνταγμα για όλη την επαναστατημένη Ελλάδα μέχρι τότε ήταν το Σύνταγμα της Επιδαύρου. Ήταν το πρώτο στα Βαλκάνια και το πρώτο στη Νότια Ευρώπη. Υπάρχει ένα στην Ισπανία που δεν έχει εφαρμοστεί. Κι εδώ υπάρχει μία παράδοση, που ξεκινά με τα Συντάγματα του αγώνα και η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που πρώτη πειραματίζεται με τον κοινοβουλευτισμό τον 19ο αιώνα. Το 1844 ψηφίζεται σχεδόν με καθολική ψηφοφορία, πάλι πρωτοπόρο βήμα. Αυτή την παράδοση, δεν τη διδασκόμαστε και δεν την ξέρουμε. Και ο πρωτεργάτης είναι ο Ρήγας Φεραίος”, ανέλυσε ο κ. Αλεβιζάτος.
Συμπλήρωσε πως ο Ρήγας Φεραίος εκτός από τη Χάρτα, είχε συντάξει και το Σύνταγμα του 1797, που δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη, αλλά χάρη και σ’ αυτό δημιουργήθηκε μία παράδοση, η οποία διέπει την ιστορία όλης της νότιας Ελλάδας.
Μάλιστα, επεσήμανε ο Καθηγητής πως ακόμη και οι δικτάτορες στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας, είχαν φανταστεί και θεσπίσει Συντάγματα.
«Χωρίς Σύνταγμα, η Ελλάδα δεν νοείται. Εξ’ ου και το Σύνταγμα είναι πάρα πολύ δημοφιλές. Ο Έλληνας δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του χωρίς εκλογές, Σύνταγμα και Βουλή. Αυτή η παράδοση δημιουργείται από τα χρόνια του 1821 και προσωπικά αυτό θέλω να αναδείξω συμμετέχοντας ο ίδιος στην Επιτροπή “Ελλάδα 2021″», τόνισε.
Μέσα από τις δράσεις της Επιτροπής, τις εκδηλώσεις, τις συνεργασίες για τα 200 χρόνια από την Εθνική Επανάσταση είναι μία μοναδική ευκαιρία για όλους τους Έλληνες και όχι μόνο να μάθουν πράγματα που δεν τα γνώριζαν. Με αφορμή την καινοτομία αυτή του Συντάγματος και την πρωτοπορία της Ελλάδας, ο κ. Αλεβιζάτος επεσήμανε πως οι άνθρωποι μέχρι τότε πίστευαν ότι τα Συντάγματα ήταν καλά για τους μεγάλους αποικιοκρατικούς λαούς Γαλλία, Αγγλία κτλ και η πρώτη χώρα που πειραματίζεται με αυτά, εκτός από τις μεγάλες δυτικές αποικιοκρατικές μητροπόλεις είναι η Ελλάδα, αποκτώντας και την ιδιαίτερη σημασία του.

Σημαντική η συμβολή των τοπικών φορέων

Ο κ. Αλεβιζάτος βρέθηκε τη Δευτέρα στο Βελεστίνο συνοδεύοντας την πρόεδρο της Επιτροπής κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, ενώ στη σύντομη τοποθέτησή του στην παρουσίαση των προτάσεων εκ μέρους του Δήμου Ρήγα Φεραίου, έκανε λόγο για το Σύνταγμα, τον Ρήγα και τις γνώσεις που μπορούμε να αντλήσουμε μέσα από αυτές τις δράσεις.
Σκοπός των συναντήσεων της Επιτροπής είναι μία πρώτη επαφή με τους Δήμους και τους φορείς, σημείωσε ο Καθηγητής, αναφορικά και με την επίσκεψη εκπροσώπων της Επιτροπής στο Βελεστίνο και είπε πως ανάλογα με την σοβαρότητα των προτάσεων που έχουν διατυπωθεί, θα γίνει και η αξιολόγησή τους και η ενδεχόμενη υλοποίηση. Παράλληλα τόνισε τη συμβολή των τοπικών φορέων στις εκδηλώσεις κυρίως στις αποκεντρωμένες, ενώ υποστήριξε πως μέσα από τις δράσεις και τη συνεργασία η Ελλάδα μπορεί να δείξει ένα καινούργιο ξεκίνημα για την ίδια και τους πολίτες της, αλλά και για όλη την Ευρώπη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.