Ο Βόλος μίλησε: «Όχι» LNG πουθενά στον Παγασητικό

Απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας

Το περιφερειακό συμβούλιο συζήτησε σήμερα στη συνεδρίασή του στον Βόλο το θέμα της πλωτής μονάδας LNG στον Παγασητικό και παρουσία πολιτών, φορέων και συλλόγων διατράνωσε την αντίθεσή του στην εγκατάσταση της μονάδας στον Παγασητικό και τάχθηκε κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης.

Αρχικά τοποθετήθηκε ο περιφερειάρχης Δ. Κουρέτας και στην εισήγησή του τόνισε ότι “σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4936/2022 (εθνικός κλιματικός νόμος) η χώρα μας πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 και κατά 80% έως το 2040 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Όλες οι προγραμματιζόμενες εγκαταστάσεις ορυκτών καυσίμων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) αναιρούν τον παραπάνω στόχο του νόμου, ο οποίος είναι νομικά δεσμευτικός, και για το λόγο αυτό είναι παράνομη η εν λόγω εγκατάσταση. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 και το παράρτημα IV της οδηγίας 2011/92 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, επιβάλλεται να υπάρχει στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ποσοτικοποιημένη εκτίμηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη χρήση του υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα αποθηκεύεται και από τη μονάδα καύσης. Αυτή η εκτίμηση δεν υπάρχει στη ΜΠΕ και για τον λόγο αυτό η ΑΕΠO που θα εκδοθεί είναι παράνομη”.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας Mediterranean Gas δεν παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση και ζήτησαν την αναβολή της.

Κατά της εγκατάστασης σταθμού LNG εντός του Παγασητικού τοποθετήθηκαν και όλες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Κατά τη διάρκεια του περιφερειακού συμβουλίου και όταν η κ. Κολυνδρίνη διάβασε την τοποθέτησή της και τοποθέτηση της “Συμμαχίας Υπέρ των Πολιτών”, η οποία είχε επαναληφθεί στο πρόσφατο παρελθόν όπου και τότε τασσόταν κατά της εν λόγω επένδυσης η πρόεδρος του συμβουλίου κ. Τσαγανού πήρε τον λόγο και απευθυνόμενη στην κ. Κολυνδρίνη ανέφερε ότι στις 22 Απριλίου το 2022 σε ερώτηση του κ. Τσιαπλέ το σώμα τάχθηκε κατά στο LNG εντός του λιμανιού στον Βόλο, ενώ όταν κατατέθηκε επερώτηση από την ίδια τον Οκτώβριο του 2023 ως περιφερειακή σύμβουλος και ζήτησε να μην εγκατασταθεί πουθενά στον Παγασητικό το LNG ομόφωνα το σώμα τάχθηκε κατά. Ωστόσο δεν υπάρχει, όπως είπε η κ. Τσαγανού ούτε απόφαση, ούτε ψήφισμα πουθενά στα πρακτικά. “Δίνατε συνεντεύξεις τύπου και ουδεμία απόφαση δεν υπήρχε, δεν βρέθηκε τίποτα στα πρακτικά”, είπε η κ. Τσαγανού, με την κ. Κολυνδρίνη να ανταπαντά ότι το περιφερειακό συμβούλιο είχε ταχθεί κατά του Lng και 52 σύμβουλοι το έκαναν με την τοποθέτησή τους.

Στη συνεδρίαση τον λόγο πήραν για ακόμη μια φορά εκπρόσωποι φορέων τονίζοντας την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση της μονάδας στον Παγασητικό και όχι μόνο σε συγκεκριμένα σημεία, αλλά πουθενά στον Παγασητικό. Θέση έλαβε και ο Δήμαρχος Ν. Πηλίου κ. Μιχάλης Μιτζικός τονίζοντας πως από την πρώτη στιγμή τάχθηκε κατά της εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδας LNG εντός του Παγασητικού Κόλπου, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής του Δήμου Νοτίου βρίσκεται εντός του Παγασητικού Κόλπου με πολλούς οικισμούς και χωριά στα παράλιά του.

Θέση πήρε ο επικεφαλής της Συμμαχίας για τον Βόλο κ. Παπαπέτρος, η πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Καπούλα η οποία αναφέρθηκε στους κινδύνους που η ίδια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρει ότι σε περίπτωση ατυχήματος σε ένα δευτερόλεπτο θα θανατωθούν άνθρωποι και αναρωτήθηκε πως κατατέθηκε μία τέτοια Μελέτη Περιβάλλοντος. Θέση πήρε ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Αθανασάκης, ο κ. Κολοβός από τον Σύλλογο “Οχι LNG στον Παγασητικό”, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Ζαφείρης, η κ. Καραποστολάκη από τον Σύλλογο για την προστασία και ανάδειξη του Παγασητικού, ο κ. Μαστρογιάννης από την Πράσινη Αριστερά, ο κ. Λέτσιος από τον Σύλλογο Πολιτών για την Υγεία και το Περιβάλλον, ο κ. Βολιώτης από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία και η κ. Κατσαρδή από τον Ενιαίο Σύλλογο Διδασκόντων του ΠΘ. Όλοι τάχθηκαν κατά της μονάδας LNG στον Παγασητικό δίχως περιστροφές.

Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Μουλά, ως εκπρόσωπος του Συλλόγου κατοίκων του Αγίου Στεφάνου, ο οποίος ανέφερε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δείχνει μία προχειρότητα, την χαρακτήρισε μελέτη της πλάκας και αναρωτήθηκε γιατί οι φερόμενοι επενδυτές δεν επισκέφθηκαν την περιοχή… χωρίς ωστόσο να αναφέρει ότι ο ίδιος ο δήμαρχος Αχ. Μπέος παρουσίασε τους επενδυτές σε εκδήλωση στο δημαρχείο Βόλου.

Σημειώνεται ότι στην έναρξη της συνεδρίασης μετά από αίτημα του επικεφαλής της ΛΑΣ κ. Τσιαπλέ, οι επικεφαλής των παρατάξεων καταδίκασαν την βίαιη επίθεση στον Κ. Γαργάλα από τον Β. Ζαχείλα.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Δείτε το βίντεο της συνεδρίασης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.