«Όχι» στο επιχειρηματικό πάρκο της ΑΓΕΤ από το περιφερειακό συμβούλιο και την κοινωνία του Βόλου

Παράνομη η δημιουργία του σύμφωνα με τον Δ. Κουρέτα

Αρνητικά κατά πλειοψηφία τέθηκε το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας στη δημιουργία του επιχειρηματικού πάρκου της ΑΓΕΤ,με τον Περιφερειάρχη κ. Δ. Κουρέτα να κάνει λόγο στην εισήγησή του για παράνομη και παράτυπη δημιουργία του εν λόγω πάρκου, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία. Αρνητικά όμως αποφάσισε και η κοινωνία του Βόλου, με δεκάδες πολίτες και εκπροσώπους φορέων να δίνουν το παρών στη συνεδρίαση και να εκφράζουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της τσιμεντοβιομηχανίας.

Σε ένα γεμάτο από πολίτες, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου της Μητρόπολης Δημητριάδος πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με πρώτο θέμα συζήτησης την “έγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας στις εγκαταστάσεις της Α.Γ.Ε.Τ. ΗΡΑΚΛΗΣ στο Βόλο (ΕΠΜΜΜ ΑΓΕΤ Βόλου)”.

Η συζήτηση ξεκίνησε με ένταση ανάμεσα στην πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου κ. Τσαγανού και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Αγοραστό όταν ο ίδιος ήθελε να κάνει διευκρίνηση επί του θέματος, πριν ακόμη ωστόσο ξεκινήσει η συζήτηση. Ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι η εισήγηση του Τμήματος περιβάλλοντος υπογράφεται από εκείνον, όταν ήταν περιφερειάρχης γιατί είχε βγει στη σύνταξη ο Διευθυντής και επέκρινε την κ. Τσαγανού που παρέλειψε να το κάνει. Η κ. Τσαγανού ανακάλεσε τον κ. Αγοραστό στην τάξη με τον ίδιο να τη ρωτά εάν τον απειλεί και ανέφερε ότι εκείνη δεν σέβεται τη διαδικασία.

YouTube player

Η ένταση συνεχίστηκε όταν ο κ. Κουρέτας ανέφερε ότι ο φάκελος της ΑΓΕΤ έπρεπε να περάσει και από άλλες υπηρεσίες της περιφέρειας και δεν πήγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να λάβει σχέδιο περιβαλλοντικού ελέγχου, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω επιχειρηματική δράση παράνομη και παράτυπη ως προς την κοινοτική νομοθεσία.

Πάνω στο θέμα επικράτησε πανικός όταν τέθηκε στη συζήτηση το θέμα των υπηρεσιών με τον κ. Αγοραστό να ζητά να ξεκαθαρίσει ο κ. Κουρέτας γιατί εκείνος έχει άλλη άποψη, ενώ η υπηρεσία έχει θετική γνώμη πάνω στο επιχειρηματικό πάρκο, με τον περιφερειάρχη να υπογραμμίζει ι ότι “αν είναι δυνατόν ότι θα άλλαζα την εισήγηση των υπαλλήλων! Δεν τους πιέζω όπως έκαναν κάποτε κάποιοι άλλοι”, με τον Κ. Αγοραστό να απαντά στον Δ. Κουρέτα ότι η νέα περιφερειακή αρχή είναι ανεπαρκής και ξεκαθάρισε ότι δεν παρενέβη στις υπηρεσίες.

“Καθίστε στα αυγά σας και κάντε αντιπολίτευση”, είπε ο κ. Κουρέτας, με τους πολίτες που βρίσκονταν στην αίθουσα να φωνάζουν στον κ. Αγοραστό ‘Κάτσε κάτω”.

Τον λόγο έλαβε η κ. Παπακωνσταντίνου από το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΠΕ Μαγνησίας εξηγώντας ότι η θετική εισήγηση της Υπηρεσίας έγινε από τον κ. Βλιώρα και υπεγράφη και από την ίδια, και σημείωσε ότι η Υπηρεσία γνωμοδότησε από περιβαλλοντικής άποψης καθώς ο νόμος αναφέρει ότι για ίδρυση επιχειρηματικών πάρκων, όταν πρόκειται για μεμονωμένη μονάδα και θέλει έγκριση επιχειρηματικού πάρκου μέσα στον χώρο της δεν χρειάζεται νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ούτε νέα ΑΕΠΟ. Αυτά χρειάζονται όταν αλλάξει η επιχείρηση δραστηριότητα.

Στο Περιφερειακό Συνέδριο τοποθετήθηκε και η πλευρά της ΑΓΕΤ με την κ. Κατράκη και τον κ. Καμινάρη εξηγώντας το πλάνο της και λέγοντας ότι δεν αλλάζει τίποτα, δεν επεκτείνεται η ΑΓΕΤ και δεν επεκτείνει τις δραστηριότητές της, ούτε οι χρήσεις γης αλλάζουν. Σημείωσε ότι η ΑΕΠΟ θα είναι πιο αυστηρή απέναντι στην ΑΓΕΤ καθώς θα εποπτεύεται και από το Υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ απαγορεύεται η εγκατάσταση άλλης επιχείρησης.

Τον λόγο έλαβαν από την περιφερειακή αρχή ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού κ. Γιάννης Αναστασίου, ο οποίος τοποθετήθηκε κατά του πάρκου, ο κ. Τσιαπλές που επίσης τοποθετήθηκε αρνητικά και η κ. Τζανακούλη, η οποία τοποθετήθηκε θετικά επί του πάρκου.

Ακολούθως τον λόγο έλαβαν μέλη περιβαλλοντικών και οικολογικών κινήσεων της πόλης. Αρχικά τοποθετήθηκε ο Βουλευτής του ΚΚΕ Μαγνησίας κ. Μεταξάς, ο κ. Βενέτης ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ατμοσφαιρική ρύπανση στον Βόλο και στις επιπτώσεις της στην υγεία των κατοίκων με αυξημένους καρκίνους σε παιδιά και ενήλικες.

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Νίκου Μόσχου, εκπροσωπώντας τη Συμμαχία για τον Βόλο, ο οποίος επεσήμανε ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, η οποία αρνείται να δώσει πληροφορίες για την ΑΓΕΤ, αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις πολιτών και φορέων, αρνείται να δεχτεί πολίτες και η ΑΓΕΤ είναι ένα θέμα ταμπού για εκείνη.

Μάλιστα ο κ. Μόσχος υπογράμμισε ότι διάβασε την πρόταση της ΑΓΕΤ για το επιχειρηματικό πάρκο, που περιέχεται όπως είπε σε ένα τεράστιο φάκελο και δεν αποτυπώνεται το βασικό στοιχείο, για ποιο λόγο ζητά να γίνει το επιχειρηματικό πάρκο. Ο κ. Μόσχος παράλληλα κάλεσε την περιφερειακή αρχή να συμπληρώσει στην εισήγησή της ότι ζητά και την μεταγκατάσταση της ΑΓΕΤ όπως προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βόλου.

Στη συνέχεια θέση επί του θέματος πήρα ο κ. Λημνιός, ο κ. Λέτσιος εκπροσωπώντας την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών, η κ. Τζανετουλάκου, εκ μέρους των Ενεργών Πολιτών, ο κ. Τσάμης εκ μέρους του Συλλόγου για την προστασία και ανάδειξη το Παγασητικού, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλες τις δράσεις του Ιατρικού Συλλόγου για την αέρια ρύπανση, όταν ήταν πρόεδρός του, και ζήτησε από τους αρμοδίους να απαντήσουν τι γίνεται η τοξική σκόνη που μένει μετά την καύση των σκουπιδιών.

Στο περιφερειακό συμβούλιο μίλησε και ο κ. Ντούρας από την Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία, ο οποίος κατηγόρησε μεταξύ άλλων την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος λέγοντας ότι με τις δράσεις της και τις εκδηλώσεις “ξεπλένει” όλο το έργο της ΑΓΕΤ.

Παρέμβαση έκανε και ο κ. Λάμπρος Κίσσας, εισηγητής του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Βόλου ο οποίος θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι το 2016 εγκρίθηκε το ΓΠΣ και σε αυτό δεν αναφέρεται πουθενά ότι θα γίνει σε οργανωμένο χώρο επιχειρηματικό πάρκο από την ΑΓΕΤ και ρητά μιλά για μετεγκατάσταση της μονάδας.

Ένταση επικράτησε όταν πήρε τον λόγο ο κ. Ζυγούρης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΑΓΕΤ με πολίτες να διαμαρτύρονται. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις λειτουργίες της ΑΓΕΤ και στο τέλος έθεσε το ερώτημα “θέλετε να κλείσει η ΑΓΕΤ ή να μειωθεί το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα” με τους πολίτες να φωνάζουν ότι θέλουν να κλείσει. Τότε ο κ. Ζυγούρης είπε ότι θα πρέπει να συνεδριάσει με διαφορετικό θέμα το περιφερειακό συμβούλιο.

Καταλήγοντας ο κ. Κουρέτας επανέλαβε την εισήγησή του λέγοντας ότι τίθεται κατά της ίδρυσης του επιχειρηματικού πάρκου της ΑΓΕΤ γιατί είναι παράνομη και παράτυπη σύμφωνα με την νομοθεσία.

Κατά του επιχειρηματικού πάρκου ψήφισε η “Πρωτοβουλία” και η ΛΑΣ, λευκό ψήφισε η Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών (επικεφαλής Κ. Αγοραστός) και υπέρ η παράταξη Ενωμένοι Θεσσαλοί (επικεφαλής Ελ. Τζανακούλη).

Δείτε φωτογραφίες:

            Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.