ΟΕΒΕΜ: «Η αγορά δυστυχώς καταρρέει και η κυβέρνηση περί … άλλων τυρβάζει»

Να κινητοποιηθούμε πρότεινε η Δώρα Καναβιτσά, γιατί «με όσα ακούμε, νομίζουμε ότι ζούμε σε άλλη χώρα»!

Σταγόνα στον …ωκεανό χαρακτήρισε η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Δώρα Καναβιτσά την επιδότηση των 65 € που δίνει η Πολιτεία για το ρεύμα και το φυσικό αέριο, τόνισε ότι η αγορά καταρρέει και η κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει και πρότεινε να κινητοποιηθούμε, γιατί με όσα ακούγονται, νομίζει κανείς ότι ζούμε σε άλλη χώρα…
Η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, με αφορμή τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για επιδότηση σε ηλεκτρικό και φυσικό αέριο και είπε ότι τα μέτρα είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση , αλλά όχι τα μέτρα που χρειαζόμαστε. Ίσως είναι τα μέτρα που μπορούν να δώσουν ή που νομίζουν ότι μπορούν να καλύψουν ένα μέρος της κρίσης.
«Τρέμουν τα χέρια όταν έρχονται λογαριασμοί!»

Αυτή τη στιγμή η αγορά καταρρέει και η κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει, κάτι που έχει καταλάβει όποιος είναι μέσα στην αγορά. Οι αυξήσεις στην ενέργεια δηλαδή για θέρμανση πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή υγραέριο, ηλεκτρική ενέργεια, βενζίνη και πετρέλαιο, είναι τεράστιες. Στο υγραέριο κίνησης είμαστε η ακριβότερη χώρα στον κόσμο, όπως και στη βενζίνη, επισήμανε.
“Τα 65 € ανά μεγαβατώρα, που δίνει η κυβέρνηση, δηλαδή 103 εκ. € για τον Φεβρουάριο, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Όταν σε ένα μαγαζί έρχεται διπλάσιος ο λογαριασμός, φανταστείτε σε μια μικρή βιοτεχνία, όταν έρχεται ο λογαριασμός και ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να τον ανοίξει…
Αυτές οι διευκολύνσεις είναι πάρα πολύ μικρές. Από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο επιχειρηματία, βιώνουμε τεράστια οικονομική κρίση, που προέρχεται από δύο στοιχεία: Την τεράστια αύξηση των παγίων μας και η μειωμένη αγοραστική δυνατότητα που έχει ο πολίτης, λόγω της αύξησης των δικών του παγίων εξόδων”, επισήμανε.

Μειωμένη και η κίνηση

Η κα Καναβιτσά επισήμανε ότι όταν ο πολίτης πρέπει να πληρώσει τους δικούς του λογαριασμούς, που αφορούν στην επιβίωσή του και πρέπει να αγοράσει από το μάρκετ πράγματα που όλα έχουν αυξηθεί, δεν θα μπορέσει να ξοδέψει το κάτι παραπάνω που χρειάζεται η εστίαση, το εμπορικό κομμάτι, η επισκευή ή το οτιδήποτε μπορεί να αφορά ακόμη και τα βασικά είδη.

“Άρα είναι μια κρίση, η οποία αν δεν σταματήσουν οι αυξήσεις στην ενέργεια, που προς το παρόν δεν δείχνουν τάση να υποχωρήσουν, λόγω του ότι προέρχονται από το γενικότερο τμήμα της σύγκρουσης Αμερικής – Ρωσίας για το θέμα της Ουκρανίας. Προσπαθώντας να λύσουν τα προβλήματα του βορείου αγωγού φυσικού αερίου, εμείς είμαστε στο μέσον, συνθλιβόμαστε και δεν βλέπω κάποια πρωτοβουλία της Ευρώπης να μπει στη μέση και να διεκδικήσει κάποια πράγματα σήμερα”, σημείωσε η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ.
Η ίδια είπε ότι οι επαγγελματίες έλαβαν λογαριασμούς ενέργειας διπλάσιους απ΄ότι συνήθως και υπερδιπλάσιους σε κάποιες περιπτώσεις και πρόσθεσε ότι με μειωμένο τζίρο, λόγω μη αγοραστικής δύναμης του κοινού και με υπερδιπλάσιους λογαριασμούς παγίων, ένα μαγαζί, όχι μόνο δεν βγαίνει, αλλά μπαίνει μέσα κάθε μήνα.

Η κα Καναβιτσά εκτίμησε ότι είναι απαραίτητο να κινητοποιηθούμε και να βρούμε μεθόδους προς την κατεύθυνση αυτή. Όπως είπε, τα λεγόμενα του υπουργού Ανάπτυξης ότι οι Έλληνες έχουν τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη και κάποιον άλλο ή ότι όσοι έχουν αυτοκίνητο είναι υψηλόμισθοι και δεν έχουν ανάγκη επιδότησης βενζίνης που έφτασε στα 2 € στη χερσαία χώρα και στα 2,5 € στη νησιωτική, σε κάνουν να νομίζεις ότι ζεις σε άλλη χώρα…
Η ίδια διερωτήθηκε που είναι οι επενδύσεις, που είναι όπως λέγεται, το ρευστό που πέφτει στην αγορά και οι θέσεις εργασίας, να απορροφήσουν και τους επαγγελματίες, που έγιναν μικροεπαγγελματίες από την ανάγκη τους, γιατί η αγορά εργασίας ήταν μειωμένη στο ελάχιστο και η ανεργία κάποια στιγμή έφθανε στο 30%.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.