Π. Μαλινδρέτος: Να γίνει ιεράρχηση των αναγκών στο Νοσοκομείο Βόλου

Είπε ότι προηγούνται παθολόγοι, παιδίατροι, καρδιολόγοι, ακτινολόγοι και ακολούθως πνευμονολόγοι

Να γίνει ιεράρχηση των αναγκών που υπάρχουν με βάση τη λογική και την αντιμετώπιση της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, για αναπροσαρμογή του Οργανισμού, ζητούν από τη Διοίκηση του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου οι γιατροί. Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας προτεραιότητες για το Νοσοκομείο Βόλου πρέπει να είναι κατά σειρά οι παθολόγοι, παιδίατροι, επεμβατικοί καρδιολόγοι, ακτινολόγοι με εξειδίκευση στη Μαγνητική Τομογραφία και μετά ακολουθούν πνευμονολόγοι, η βαριατρική και τέλος η παρηγορητική ιατρική.
Ο Παύλος Μαλινδρέτος πρόεδρος ΕΙΝΚΥΜ μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δημ. Καρεκλίδη και είπε ότι αυτό που χρειαζόμαστε πρωτίστως στην πανδημία του κορωνοϊού δεν είναι πνευμονολόγοι, αλλά παθολόγοι, γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε ασθενείς με προβλήματα σε πολλαπλά όργανα. Το ιδανικότερο είναι να υπάρχουν κάποιοι παθολόγοι με γνώσεις λοιμωξιολογίας, τόνισε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών.
Σύμφωνα με τον κ. Μαλινδρέτο, όλες οι άλλες ειδικότητες είναι αναγκαίες. Αμέσως μετά τους παθολόγους, οι αναισθησιολόγοι και όλοι οι γιατροί των ειδικοτήτων με εξειδίκευση στη ΜΕΘ είναι πιο χρήσιμοι, μετά είναι οι πνευμονολόγοι γιατί μπορούν να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους στη χρήση των μηχανημάτων υποστήριξης της αναπνοής και οι νεφρολόγοι είναι αναγκαίοι για τις βάρδιες Covid.

«Σωστά χρειάζονται οι πνευμονολόγοι, αλλά δεν είναι η πρώτη γραμμή, δεν είναι αυτοί οι οποίοι υποδέχονται τα περιστατικά, ούτε αυτοί που αποφασίζουν για το που θα πάνε τα περιστατικά και πως θα νοσηλευτούν», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών.
Ο κ. Μαλινδρέτος διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να καταργήσουμε μια ειδικότητα, επειδή δεν τη χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά αν υπάρχει η δυνατότητα να διατηρηθούν, ωστόσο αυτό απαιτεί έναν κεντρικό σχεδιασμό που να δίνει τη δυνατότητα στο Νοσοκομείο να μπορεί να χρησιμοποιεί θέσεις που έχει και για κάποιο άλλο σκοπό, όταν δεν μπορεί να έχει καινούργιες θέσεις. Πρόσθεσε δε ότι το ιδανικό είναι να υπήρχαν καινούργιες θέσεις.
«Έλλειψη επεμβατικών καρδιολόγων και προσωπικού»
Ο πρόεδρος των γιατρών τόνισε ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου πρέπει να διαχειριστεί για παράδειγμα 50 θέσεις και όταν βλέπει ότι μπορεί να βρει κάποιες θέσεις και να τις αναπροσαρμόσει για να έχει περισσότερους «στρατιώτες» στην πρώτη γραμμή, αυτό κάνει με τις περιορισμένες δυνατότητες που έχει. Όπως είπε, έκανε το καλύτερο που μπορούσε, με τα «όπλα» που είχε στη διάθεσή της.
«Το ιδανικό δεν είναι αυτό που έγινε, αλλά θα ήταν να μην καταργηθεί καμία θέση και να μην τροποποιηθεί και να μην μπουν ως προτεραιότητα πράγματα που δεν θα έπρεπε να είναι και η Διοίκηση σωστά βάζει για να μη χάσει, για παράδειγμα μια μεγάλη δωρεά, οπότε μπορεί να βάζει σε ένα οργανόγραμμα που πρέπει τώρα να αναπροσαρμοστεί και την κλινική παρηγορητικής ιατρικής που είναι πρωτοποριακή για τα Ελληνικά δεδομένα, δωρεά του ευεργέτη Χαρ. Τσιμά», υπογράμμισε ο κ. Μαλινδρέτος.
Ο πρόεδρος των γιατρών είπε ότι ο καθένας που το βλέπει από το δικό του πρίσμα προσπαθεί να σώσει ό,τι μπορεί και λέει θα κόψω τον φυσίατρο, τον πνευμονολόγο και τον όποιον άλλο, για να κάνω παθολόγους για γιατρούς για την παρηγορητική ιατρική.
«Δεν συμφωνώ ότι για παράδειγμα πρέπει η παρηγορητική ιατρική να γίνει τώρα. Για μένα προτεραιότητα έχουν οι παθολόγοι, οι παιδίατροι, μετά οι επεμβατικοί καρδιολόγοι γιατί υπάρχει ήδη τοποθετημένος ο καινούργιος στεφανιογράφος, που δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης επεμβατικών καρδιολόγων και προσωπικού και ακριβώς μετά έχει σειρά ο μαγνητικός τομογράφος που ήδη υπάρχει και θα έπρεπε να εξυπηρετεί το Νοσοκομείο, μετά από όλα αυτά είναι οι πνευμονολόγοι και τέλος είναι η παρηγορητική ιατρική», επισήμανε ο κ. Μαλινδρέτος.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η λογική σειρά των πραγμάτων είναι αυτή που ανέφερε. «Αν είχαμε τη δυνατότητα να τα κάνουμε όλα μαζί καλώς, αν όχι θα πρέπει να γίνει μια ιεράρχηση στο τι μπορούμε να κάνουμε και τι χρειαζόμαστε», τόνισε.
Έπρεπε να γίνει αναπροσαρμογή για τον Στεφανιογράφο
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΙΝΚΥΜ, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ είχε προτείνει να γίνει αναπροσαρμογή του Οργανισμού για τον Στεφανιογράφο, ώστε να γίνει άμεσα, που δεν ήταν ιδανική, αλλά ήταν μια λύση. Όπως είπε αν και δεν είναι διοικητικός, θα άρπαζε την ευκαιρία του κ. Σερέτη, θα περνούσε τον Στεφανιογράφο για να πάρει γιατρούς και αμέσως μετά θα διεκδικούσε και τις επόμενες θέσεις. Τώρα είπε, δε νομίζει ότι μπορεί να γίνει γιατί το «Αχιλλοπούλειο» ζήτησε να περάσουν στον Οργανισμό και τα υπόλοιπα αιτήματα.
Η πανδημία δεν ξεπεράστηκε
Ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών ζήτησε από τον κόσμο να μην αμελεί την προστασία του, να φοράει μάσκα, να τηρεί αποστάσεις, είπε ότι αν έρθει το εμβόλιο όσοι πρέπει να εμβολιαστούν να το κάνουν και ότι ο ίδιος δήλωσε την εθελοντική του συμμετοχή στον εμβολιασμό. Όπως είπε «έτσι πρέπει να κάνουμε για να προστατέψουμε τους γύρω μας και να προστατευτούμε και εμείς», διότι ακόμη δεν έχουμε ξεπεράσει την πανδημία και πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.