Παιδίατρος Άννα Νταγουλούδη για οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: «Είμαστε σε επαγρύπνηση- Δεν χρειάζεται πανικός»

Υπάρχουν ακόμα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την ασθένεια

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι παιδίατροι της περιοχής μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα τρία περιστατικά σε παιδιά που πληρούν τα κριτήρια κρούσματος οξείας ηπατίτιδας στη χώρα μας και μετά τη δήλωση αυτών από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Λοιμώξεων (ECDC). Η έμπειρη παιδίατρος από τον Βόλο, κ. Άννα Νταγουλούδη μιλώντας στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» τόνισε ότι οι παιδίατροι είναι πλήρως ενημερωμένοι για την αναδυόμενη κατάσταση, δεν χρειάζεται όμως να δημιουργηθεί πανικός, καθώς υπάρχουν ακόμα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την ασθένεια.

Η κ. Νταγουλούδη ξεκαθάρισε πως όλοι οι παιδίατροι της περιοχής μας, αλλά και γενικότερα, έχουν ενημερωθεί επίσημα για τα υπάρχοντα κρούσματα ανά τον κόσμο, τα οποία πρόσθεσε ότι εξελίσσονται πολύ καλά. Αυτό που δεν γνωρίζουν ακόμα είναι τι προκαλεί την ηπατίτιδα στα παιδιά. «Έχουμε ενημερωθεί για όλα τα κρούσματα ηπατίτιδας σε όλο τον κόσμο. Είμαστε σε επαγρύπνηση, χωρίς να πανικοβάλουμε τον κόσμο. Γνωρίζουμε πλήρως την κατάσταση, αλλά υπάρχουν ακόμα αναπάντητα ερωτήματα ως προς το παθογόνο της ασθένειας», επεσήμανε και συνέχισε λέγοντας πως ακόμα δεν υπάρχει ορισμός για το τι συνιστά επιβεβαιωμένο κρούσμα, καθώς η επιστημονική κοινότητα αναφέρεται σε πιθανά κρούσματα σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών με κλινική εικόνα οξείας ηπατίτιδας με αυξημένες τρανσαμινάσες, χωρίς όμως να τεκμηριώνεται η λοίμωξη από τους ιούς της ηπατίτιδας.

Σύμφωνα με την κ. Νταγουλούδη τα συνήθη συμπτώματα της ηπατίτιδας στα οποία οι γονείς θα πρέπει να δώσουν προσοχή είναι ο πυρετός, το κοιλιακό άλγος, οι έμετοι, οι διαρροϊκές κενώσεις και ο ίκτερος του δέρματος και των επιπεφυκότων. Τονίζει δε ότι οποιοδήποτε σύμπτωμα του γαστρεντερικού, ιδίως μετά από λοίμωξη covid-19, πρέπει να αξιολογείται από τους παιδιάτρους οι οποίοι με τη σειρά τους γνωρίζουν πώς πρέπει να το αντιμετωπίσουν. Η παιδίατρος συνιστά στους γονείς να τηρούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους βασικούς κανόνες υγιεινής, χωρίς να αλλάξουν την καθημερινότητα των παιδιών τους. «Δεν μπορούμε να απομονώσουμε τα παιδιά από τη ζωή τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η παιδίατρος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.