Παναγιώτης Βλάχος στο Ράδιο ΕΝΑ: «Η κοινωνική ανοχή θα εξαντληθεί όταν εξαντληθεί το εισόδημα»

Το ενδεχόμενο μιας πολιτικής και κοινωνικής κρίσης διαβλέπει το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

Για ανοχή που επιδεικνύει  ελληνική κοινωνία μπροστά σε μια πιθανή κρίση έκανε λόγο το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτης Βλάχος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, η οποία όμως θα εξαντληθεί, όταν εξαντληθεί και το εισόδημα και τότε θα έχουμε μια ευρύτερη πολιτική και κοινωνική κρίση με τις συνέπειες κανείς να μην μπορεί να προβλέψει. Ο κ. Βλάχος ανέφερε πως δημιουργείται μια ζοφερή κατάσταση για τη μεσαία τάξη και τα κατώτερα στρώματα από τις αυξήσεις σε όλα τα είδη και τόνισε πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να λάβει αποφασιστικότερες λύσεις στο θέμα της ενεργειακής κρίσης και στην αντιμετώπιση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας.

 

Σχολιάζοντας ο κ. Βλάχος τις κινήσεις Πούτιν με την παροχή φυσικού αερίου και την επιστολή του προς τη Gasprom τόνισε πως η πλευρά της Ρωσίας χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει για να δυσχεράνει το κλίμα κι αυτό προδιαγράφει ότι δεν θα είναι σύντομη η επιστροφή της ομαλότητας στην Ουκρανία.

«Η Ευρώπη είναι πάρα πολύ στριμωγμένη, είμαστε μεταξύ δύσκολων αποφάσεων και ενός μεγάλου κοινωνικού ζητήματος που οδηγεί σε πολιτικές κρίσεις, έχουμε ένα ντόμινο πολιτικών εξελίξεων σε όλη την Ευρώπη και όλα αυτά δεν προϊδεάζουν ότι ο χειμώνας θα είναι εύκολος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βλάχος, επισημαίνοντας πως το ενεργειακό πρόβλημα δεν φαίνεται να λήγει στα επόμενα 2-3 χρόνια κι αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να στραφεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα έρευνας της Διανέοσις που έδειξε ότι 7 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι οι φωτιές μπαίνουν επίτηδες για να κατασκευαστούν αιολικά πάρκα.

«Σε ότι αφορά στις πυρκαγιές και όλες τις στερεοτυπικές αντιλήψεις είναι δουλειά και των Ινστιτούτων και ΜΜΕ και πολιτικών να εξηγούν και να λένε την αλήθεια. Η πλειοψηφία των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα προέρχεται από αμέλεια. Πολλές φορές αντί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, δημιουργούμε θεωρίες συνωμοσίας για να ξεφύγουμε από αυτές, χωρίς να σημαίνει ότι δεν συμβαίνουν κι αυτά, αλλά πρέπει να εστιάζουμε στη μεγάλη εικόνα», σημείωσε. Επεσήμανε πως οι ΑΠΕ δεν είναι μια ιστορία «ασπρόμαυρη» κι έχει σχέση με τις τοπικές κοινωνίες, τα οφέλη κτλ, ενώ ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ μιλά για ενεργειακές κοινότητες όπως πχ μεταξύ αγροτών και κτηνοτρόφων για να έχουν φθηνότερο ρεύμα.

«Πάνω σε αυτό όμως χρειάζεται μία στρατηγική. Πρώτα πρέπει να φτιάξουμε ένα ισχυρό δίκτυο, να εκσυγχρονιστεί το υπάρχον και να υπάρχει βελτίωση στη διασύνδεση της χώρας με το διεθνές σύστημα ενέργειας.  Η Ελλάδα είναι μια σχετικά απομονωμένη χώρα, γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έπρεπε  να έχουν πάρει πολύ πιο αποφασιστικά μέτρα και να μην κρυβόμαστε πίσω από αποφάσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εθνικά ημίμετρα», τόνισε.

Υπάρχει ακόμη μια κοινωνική ανοχή

 

Ο κ. Βλάχος αναφέρθηκε και στην έρευνα του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ που έδειξε ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δεν θα πάνε διακοπές λόγω κόστους.

«Εδώ δυσκολεύεται κάποιος να πάει στο χωριό του ή να κάνει βασικές μετακινήσεις. Έχουν αυξηθεί πολύ τα ακτοπλοϊκά, έχουμε προβλήματα στα δρομολόγια, υπάρχει μεγάλη ακρίβεια όχι μόνο στα καύσιμα, αλλά από τα ενοίκια μέχρι το κόστος πρόληψη, και παιδείας και όλα αυτά δημιουργούν ζοφερή κατάσταση για τη μεσαία τάξη και τα κατώτερα στρώματα, τους λεγόμενους μη προνομιούχους. Το κόστος ζωής είναι δυσβάσταχτο για τη μεσαία τάξη πλέον και όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης έπρεπε να ήταν πιο αποφασιστικές και να εκπέμπουν κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν πιστεύω ότι ο μέσος πολίτης απαιτεί να βρέξει λεφτά, απαιτεί από την πολιτική εξουσία να είναι δίπλα του, να είναι δίκαιη, να φορολογεί αυτούς που θησαυρίζουν μέσα στην κρίση και να τα επιστρέφει στον κόσμο και να βλέπει ότι εξαντλεί όλα τα εθνικά μέσα για να τους στηρίξει», επεσήμανε.

Έκανε λόγο και για προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν με το power pass, δημιουργώντας θέματα αξιοπιστίας που προστίθενται στη ζοφερή ατμόσφαιρα που επικρατεί.

«Συζητάμε ακόμη για τη φορολογία των παρόχων ενέργειας, για τα υπερκέρδη και παίζεται ένα παιχνίδι μεταξύ της διαχειριστικής αρχής ενέργειας και της κυβέρνησης,  την ίδια στιγμή που υπάρχουν ανεπίσημα στοιχεία για πάνω από 2 δις υπερκέρδη το τελευταίο έτος για τους παρόχους ενέργειας. Η ελληνική κοινωνία κουβαλάει τις πληγές της δεκαετούς κρίσης, γνωρίζει ότι η σταθερότητα είναι πολύ πιο σημαντική από μια νέα κρίση γι΄ αυτό και βλέπουμε ότι υπάρχει μια σχετική ανοχή, που δεν θα είναι για πάντα, θα εξαντληθεί όταν εξαντληθεί και το εισόδημα και τότε θα έχουμε μια ευρύτερη πολιτική και κοινωνική κρίση με τις συνέπειες κανείς να μην μπορεί να προβλέψει», υπογράμμισε.

Η ΝΔ ψαρεύει στελέχη από την κεντροαριστερά γιατί δεν έχει δικά της προς αξιοποίηση

Στο μεταξύ, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην πρόταση του Κ. Μητσοτάκη στην κ. Χριστοφιλοπούλου να αναλάβει την προεδρία της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων με τον ίδιο να σχολιάζει ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει παζάρια. Πρέπει να κινούμαστε θεσμικά, εάν υπάρξει επίσημη πρόταση και έρθει στη βουλή θα τοποθετηθούμε, αφού θα το έχουμε συζητήσει στην Κοινοβουλευτική ομάδα».

Μάλιστα, υποστήριξε πως ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να «ψαρεύει» από την δεξαμενή της κεντροαριστεράς γιατί δεν υπάρχουν στελέχη στη ΝΔ να αξιοποιήσει, ενώ τον κατηγόρησε για διπροσωπία σημειώνοντας ότι « δεν μπορείς να κατηγορείς το ΠΑΣΟΚ ότι χρεοκόπησε τη χώρα και από την άλλη να αξιοποιείς τα στελέχη του με την πρώτη ευκαιρία».

 

Υπόθεση Λιγνάδη: Να μην οδηγηθούμε σε μια οχλοκρατία

Αναφερόμενος ο κ. Βλάχος στην υπόθεση Λιγνάδη και στις αντιδράσεις του καλλιτεχνικού χώρου και κατά πόσο αυτές είναι υποκινούμενες πιθανών από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι λογικό ο καλλιτεχνικός κόσμος να ενεργοποιεί τέτοια αντανακλαστικά. Πάντως, ο ίδιος επεσήμανε πως υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί η κοινωνία σε μια οχλοκρατία, σε μια κατάσταση που θα κρίνει ο κόσμος τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

«Πρέπει να φύγουμε μακριά από τον ποινικό λαϊκισμό και σ’ αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο και τα κόμματα. Δεν πρέπει τα κόμματα όταν είναι στην αντιπολίτευση να έρχονται με μια λογική τιμωρητισμού, σκληρής αντιμετώπισης των κανόνων όπως είχε κάνε η ΝΔ και θα πρέπει στο κομμάτι του δικαίου να είμαστε πιο ψύχραιμοι και να μπορούμε να τα συνδυάζουμε όλα. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα περιβάλλον ατιμωρησίας, αλλά από την άλλη το υπαγορεύουν και οι κανόνες του ποινικού δικαίου», τόνισε.

Μάλιστα σημείωσε πως για να μπορεί να εκφέρει εμπεριστατωμένη άποψη για τις υποθέσεις της Δικαιοσύνης πρέπει κανείς να γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση και να έχει διαβάσει τη δικογραφία.

« Συμπίπτει όμως με μια σειρά περιπτώσεων που είναι εμβληματικές. Μπορεί σε άλλες περιόδους μια τέτοια αντίστοιχη περίπτωση να μην προκαλούσε ενδεχομένως τόση φασαρία, αλλά το γεγονός ότι είναι εμβληματική, ήρθε στο φως κι επειδή υπάρχει και η ανάδυση ζητημάτων που σχετίζονται με κοινωνικά δικαιώματα, από τον Γρηγορόπουλο μέχρι τον Ζακ Κωστόπουλο, τώρα τον Λιγνάδη, υπάρχει μια ευαισθησία στη νέα γενιά, άρα παρακολουθούν με μεγαλύτερη ένταση και είναι λογικό να υπάρχει και κριτική αλλά και πολιτικοποίηση. Εγώ δεν ξέρω εάν κάποιος πολιτικός χώρος προσπαθεί να οικειοποιηθεί όλα αυτά το σημαντικό είναι ότι βλέπω κάποια αντίδραση στη νέα γενιά, έναν σκεπτικισμό κι αυτό προστίθεται στο όλο σκοτεινό και ζοφερό πολιτικό τοπίο που ζούμε και σίγουρα δεν μπορεί να είναι καλά νέα το τι μπορεί να συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία», σχολίασε.

Κατέληξε δε, επισημαίνοντας πως «εάν υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθούν να «καβαλήσουν» αυτό το κλίμα και θεωρητικά να βρεθούν κοντά στη νεολαία θα πρέπει να έχουν και το βάρος της αξιοπιστίας για να το κάνουν, όταν δηλαδή βλέπεις στελέχη, Υπουργούς, Βουλευτές που βαρύνονται με υποθέσεις καταπάτησης του δημοσίου συμφέροντος ή ήταν εκεί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι θα κατεβάσω στον στρατό στον δρόμο ή έλεγε ότι θα τελειώνουμε με το παλιό και άρα θα στείλουμε 5-6 στην φυλακή».

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.