Πάνω από 350 άτομα νοσούν από πολλαπλή σκλήρυνση στη Μαγνησία

Κατερίνα Σανίδα: «Συνεχίζουμε να προσπαθούμε και να τα καταφέρνουμε όσο γίνεται»

Περισσότερα από 350 άτομα νοσούν από το αυτοάνοσο της σκλήρυνσης κατά πλάκας στο Νομό Μαγνησίας, χωρίς όμως να είναι εγγεγραμμένα στην Ένωση Ανθρώπων με Πολλαπλή Σκλήρυνση του Νομού μας και των Β. Σποράδων, όπως τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Κατερίνα Σανίδα και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχει στην κατοχή της. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ , με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας και την πρόσφατη συνάντηση των μελών στο νέο κτήριο συνάντησης στη 2ας Νοεμβρίου, επισημαίνει τη σοβαρότητα της νόσου, αλλά και την αρωγή που μπορεί να προσφέρει εμπράκτως η Ένωση.

«Όταν είσαι αισιόδοξος
όλα τα καταφέρνεις»

Η ίδια τονίζει ότι το αυτοάνοσο νόσημα της σκλήρυνσης είναι αρκετά πολύπλοκο και δύσκολα διαχειρίσιμο και ακριβώς γι’ αυτό χρειάζεται αισιοδοξία, χωρίς αυτό να είναι πάντα εφικτό. Γιατί; Όπως σημειώνει, ακόμα και να θέλεις να είσαι αισιόδοξος πολλές φορές το αυτοάνοσο εστιάζει σε σημεία του εγκεφάλου τα οποία ευθύνονται και εν τέλει προκαλούν κατάθλιψη. «Όταν είσαι αισιόδοξος όλα τα καταφέρνεις. Συνεχίζουμε να προσπαθούμε και να τα καταφέρνουμε όσο γίνεται», δηλώνει η πρόεδρος.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

«Η σκλήρυνση έχει το δικό
της δακτυλικό αποτύπωμα»

Σχετικά με τη δυσκολία διαχείρισης της ασθένειας αναφέρει ότι πρέπει πάντα ο ασθενής με το εν λόγω αυτοάνοσο νόσημα να ακολουθεί πιστά και κατά βήμα τις συμβουλές των γιατρών και την θεραπεία που του έχει δοθεί, καθώς ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, ενώ ταυτόχρονα σε κάθε άνθρωπο η σκλήρυνση έχει το δικό της δακτυλικό αποτύπωμα. «Αν συναντήσεις 50 ανθρώπους με σκλήρυνση, θα έχει ο καθένας ξεχωριστά τα δικά του συμπτώματα ακόμα και για την ίδια μορφή του νοσήματος», εξηγεί επακριβώς η κ. Σανίδα, τονίζοντας μάλιστα με αυτόν τον τρόπο ότι το έργο των γιατρών σχετικά με την εξειδίκευση και την θεραπεία είναι σημαντικό και μεγάλο.

Τοπικά στατιστικά στοιχεία

Στη Μαγνησία αυτή τη στιγμή τα εγγεγραμμένα μέλη στον σύλλογο, αγγίζουν τα 150, ενώ ο αριθμός αυξάνει κατακόρυφα όταν η κ. Σανίδα κάνει λόγο για τα στατιστικά στοιχεία των ατόμων που δεν εγγράφηκαν. Στο Νομό Μαγνησίας υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 350 άτομα τα οποία έχουν διαγνωσθεί και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το αυτοάνοσο νόσημα. Γιατί όμως τα άτομα αυτά, ενώ διαγνώσθηκαν, δεν ενσωματώθηκαν στην Ένωση; Σύμφωνα με την πρόεδρο σε τέτοιου είδους παθήσεις πολλοί είναι εκείνοι που δεν θέλουν να εκδηλωθούν και ντρέπονται.

Δωρεάν υπηρεσίες και υποστήριξη

Η ίδια, μάλιστα, απευθύνει κάλεσμα προς όλους να επισκεφθούν και να εγγραφούν στον Σύλλογο γιατί είναι δύναμη και αρωγός απέναντι στην ασθένεια, παρέχοντας δωρεάν κοινωνική υπηρεσία πρόνοιας, αλλά και ψυχολογική στήριξη από εθελοντές, η οποία ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και τώρα, ήταν απαραίτητη.

Η κ. Σανίδα, ενθυμούμενη τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι συνασθενείς της λόγω κορωνοϊού ευελπιστεί να μην χρειαστεί εκ νέου να επιστρέψουν σε αυτές τις συνθήκες προκειμένου να συνεχίσουν όλοι οι νοσήσαντες με το αυτοάνοσο νόσημα τις δραστηριότητες τους, οι οποίες και τους βοηθούν ιδιαιτέρως.

Σημειώνεται ότι η Ένωση Ανθρώπων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Μαγνησίας και Β. Σποράδων στεγάζεται στη Νέα Ιωνία, στη συμβολή των οδών Μυτιλήνης και Κυρίλλου και μπορεί όποιος θέλει να την επισκεφθεί ή να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 6948407603.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.