Πέφτει σήμερα η αυλαία για τον αγαπημένο μας Λαυρέντη

Η κηδεία, η ανάρτηση της κόρης του και το βαρύ πένθος σε Πτελεό και Βόλο

Η αυλαία μιας πολυτάλαντης προσωπικότητας, μιας ξεχωριστής μορφής στο χώρο της ελληνικής μουσικής, πέφτει σήμερα στις 3.30 το μεσημέρι, στο Κοιμητήριο Ζωγράφου. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας δεν θα είναι πια μαζί μας, όμως τα τραγούδια του, που σημάδεψαν τις ζωές πολλών, θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν στο χρόνο φωνάζοντας δυνατά «Πόσο σε θέλω» και χορεύοντας στο ρυθμό του «Διδυμότειχο Blues»…
Γεννήθηκε στη Ν. Ιωνία στις 5 Νοεμβρίου 1956. Δεν έζησε εδώ, όμως. Γρήγορα έφυγε για την Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ανδρώθηκε καλλιτεχνικά. Ο Βόλος και η Ν. Ιωνία όμως, ποτέ δεν βγήκαν από την καρδιά του.
Πάντα εδώ επέστρεφε. Είτε στα τσιπουράδικα στο Φαρδύ, είτε στο γήπεδο για να δει και να χειροκροτήσει τη Νίκη, είτε στο Θέατρο για συναυλίες. Ο Πτελεός εδώ και πολλά χρόνια είχε γίνει το σπίτι του. Στο εξοχικό του γίνονταν τα βράδια μεγάλα γλέντια, με κατοίκους της περιοχής, φίλους, συγγενείς και φυσικά καλλιτέχνες που έρχονταν να δουν τον Λαυρέντη. Η είδηση του θανάτου του σε όλη την περιοχή, μοιάζει σαν ψέμα. Κανείς δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι ο λαϊκός ροκάς, ο συναισθηματικός μάγκας, ο Λαυρέντης όλων έφυγε από τη ζωή στα 63 του χρόνια, από καρδιακό επεισόδιο. Πένθος όμως επικρατεί και στον καλλιτεχνικό κόσμο. Η ζωή του, η φωνή του, τα τραγούδια του, η πορεία του στο χώρο, η στάση του απέναντι στα πράγματα και η τόλμη του να μιλήσει ακόμη και για τις ουσίες που έκοψε μόλις ερωτεύτηκε τη γυναίκα του, θα μείνουν παρακαταθήκη.

Οι τελευταίες στιγμές

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μαζί με τον επίσης Βολιώτη Νίκο Πορτοκάλογλου εμφανίστηκαν στο Βόλο, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου με το Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο να έχει πλημμυρίσει από κόσμο. «Ο Βόλος έχει μια ιδιαίτερη θερμοκρασία» είχε δηλώσει συγκινημένος και με ανυπομονησία γι’ αυτή τη συναυλία ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5, στην τελευταία συνέντευξή του, πριν φύγει από τη ζωή.
Την Κυριακή βρέθηκε μαζί με φίλους του σε ταβέρνα στο Πηγάδι Πτελεού κι εκεί μετείχε σε συζήτηση για διάφορα θέματα. Ήταν ευδιάθετος και ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την υποδοχή που του επιφύλαξαν οι συντοπίτες του. Παράλληλα, τους είπε πως μετά το Ηρώδειο για τη συναυλία της ένωσης «Μαζί για το Παιδί», θα ταξίδευε για τη Θεσσαλονίκη όπου επίσης μαζί με τον Νίκο Πορτοκάλογλου θα τραγουδούσαν στην 84η ΔΕΘ.
Καθώς την επόμενη μέρα θα ταξίδευε για Αθήνα, έφυγε από το μαγαζί περίπου στις 22:30 για να ξεκουραστεί, ωστόσο η καρδιά του τον «πρόδωσε» βυθίζοντας στην θλίψη τη χώρα.

Η μαρτυρία για το θάνατο του Λαυρέντη

Τα δραματικά λεπτά προτού επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα περιέγραψε γείτονάς του στον Πτελεό στην κάμερα του ΑΝΤ1. «Άκουσα μια φωνή γυναικεία να λέει “βοήθεια βοήθεια σώστε με”. Πετάχτηκα με τη γυναίκα μου. Μόλις βγήκα από την πόρτα τη βρήκα στον δρόμο. Της λέω «τι έγινε;». Μου λέει “ο πατέρας μου δεν είναι καλά”.
Μπαίνουμε μέσα στο σπίτι. Μετά από λίγο βλέπω το κορίτσι να κάνει τεχνητές αναπνοές. Έκανα και εγώ. Ήρθε και η γειτόνισσα. Προσπαθήσαμε όλοι, αλλά μάλλον ο άνθρωπος πρέπει να είχε φύγει», δήλωσε ο γείτονας. «Ερχόταν τακτικά εδώ, τον βλέπαμε», σημείωσε, ενώ συμπλήρωσε: «Το ασθενοφόρο ήρθε κατευθείαν. Έκανε τα απαραίτητα και αμέσως μετά τον πήρανε». Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε επέμβαση bypass.

Η ανάρτηση της κόρης του

Η 25χρονη Μαρία Κλάρα Μαχαιρίτσα είναι ένα πολύ γλυκό και χαμηλών τόνων κορίτσι, η οποία δεν προκάλεσε βέβαια τα media ούτε με την απώλεια του πατέρα της. Η νεαρή κοπέλα, που φέρεται να ήταν εκείνη που αντιλήφθηκε πρώτη το καρδιακό επεισόδιο του πατέρα της, έκανε μια λιτή ανάρτηση στο facebook, στο οποίο δεν έγραψε τίποτα απολύτως. Το μόνο που έκανε, ήταν να αλλάξει τη φωτογραφία προφίλ της και να βάλει μία φωτογραφία με ένα σκίτσο του μπαμπά της.

Στον τάφο του πατέρα του,
μια μέρα πριν το μοιραίο

Τραγική ειρωνεία ή απλή σύμπτωση; Ο θείος του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα σε δηλώσεις του αποκάλυψε πως ο Λαυρέντης μια μέρα πριν τον θάνατό του είχε επισκεφθεί τον τάφο του πατέρα του.
«Μια μέρα μετά τη συναυλία –την τελευταία συναυλία του στο Βόλο την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου- ήρθε στο σπίτι κατά τις 3 το μεσημέρι. Μου είπε πως «άργησα λίγο να έρθω γιατί πέρασα από το μνημείο του πατέρα μου». Ο πατέρας του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα είναι ενταφιασμένος στο παλιό Νεκροταφείο του Βόλου. Πέθανε το 1969, όταν ο Λαυρέντης ήταν τότε 13 ετών. Ο μπαμπάς του ήταν 36. Με τον πατέρα του Λαυρέντη είμαστε πρώτα ξαδέρφια» είπε, μεταξύ άλλων, ο θείος του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Νίκος Παπανικολάου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.