Ποιες οι φορολογικές υποχρεώσεις και ποιες αλλαγές στα οικονομικά

Τι δήλωσε στο «Ράδιο-Ένα 102,5», ο αντιπρόεδρος των λογιστών Ν. Πουμάνας

Τις φορολογικές υποχρεώσεις των νοικοκυριών, αλλά και τις αλλαγές που ισχύουν ή πρόκειται να ισχύσουν στα οικονομικά δεδομένα, ανέφερε μιλώντας στο «Ράδιο-Ένα 102,5», ο αντιπρόεδρος του συλλόγου λογιστών Μαγνησίας, Ν. Πουμάνας.
Στο μεταξύ, ολοένα και πληθαίνουν οι πληροφορίες για το κοινωνικό μέρισμα, που αναμένεται να ανοίξει από ώρα σε ώρα, ενώ αναμένεται η δημοσίευση του ΦΕΚ, ώστε να ξεκαθαρίσουν οι τελικοί δικαιούχοι και οι προθεσμίες.
Ο Νίκος Πουμάνας αντιπρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Μαγνησίας μίλησε στο «Ράδιο Ένα» και εξέφρασε αμφιβολία αν το σύστημα μπορεί να αντέξει όλες τις αιτήσεις σε διάστημα λίγων ημερών, με βάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ότι θα πληρωθεί στις 14 Δεκεμβρίου, ενώ εκτίμησε ότι, για άλλη μια φορά θα πέσει το σύστημα, όταν όλη η χώρα αρχίζει να καταθέτει τις δηλώσεις.
Ο ίδιος εξέφρασε προβληματισμό για τη διαδικασία, λέγοντας ότι εμπλέκονται άδικα οι λογιστές, καθώς το κράτος μπορεί να δει από το σύστημα ποιοί δικαιούνται κοινωνικό μέρισμα και να τους αποδοθεί και να μην τους υποβάλει στην ταλαιπωρία να καταθέσουν δηλώσεις.

Οι φορολογικές υποχρεώσεις

Όσον αφορά στις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών τον τρέχοντα μήνα, ο Ν. Πουμάνας ανέφερε ότι την περίοδο αυτή ξεκίνησε η ανάρτηση και η εκτύπωση των τελών κυκλοφορίας, που πρέπει να πληρωθούν ως το τέλος του μήνα και η κυβέρνηση αναμένει έσοδα 1 δις €, ενώ επίσης πρέπει να πληρωθούν η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι οφειλές των πολιτών προς το κράτος, έχουν αυξηθεί κατά 8 δις €, κάτι που είναι μήνυμα για την επόμενη χρονιά. Για το θέμα των αγορών με τραπεζικές κάρτες, ο αντιπρόεδρος των λογιστών, τόνισε ότι το μέτρο ατόνησε, καθώς το 10% του εισοδήματος αγορών με κάρτες, το καλύπτει εύκολα κάποιος, αλλά έχει ατονήσει.

Για τις δηλώσεις των συζύγων

Στο μεταξύ, διάταξη με βάση την οποία ρυθμίζεται και το θέμα της υποβολής χωριστής φορολογικής δήλωσης των συζύγων περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο για τη μη περικοπή των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019 που κατατέθηκε στη Βουλή. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με την προτεινόμενη διάταξη γίνεται εναρμόνιση με απόφαση του ΣτΕ, βάσει της οποίας αν δεν συντρέχει λόγος και μάλιστα προφανής λόγος δημοσίου συμφέροντος που να δικαιολογεί την υποχρεωτική υποβολή κοινής δήλωσης φόρου εισοδήματος των συζύγων, οι σύζυγοι διατηρούν το δικαίωμα τους να υποβάλλουν αυτοτελώς δηλώσεις φόρου για τα εισοδήματά τους.
Συγκεκριμένα η διάταξη προβλέπει ότι «όλα τα έγγαμα ζευγάρια και τα μέρη συμφώνου συμβίωσης θα μπορούν να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Προϋπόθεση είναι να υποβάλει ο ένας σύζυγος σχετική δήλωση έως τις 28 Φεβρουαρίου στην εφορία. Στην περίπτωση χωριστής φορολογικής δήλωσης το τεκμήριο ατομικών δαπανών διαβίωσης ανέρχεται σε 3.000 ευρώ ανά σύζυγο αντί για 5.000 ευρώ ανά ζευγάρι. Ωστόσο, το εισόδημα των ανήλικων τέκνων και τα τεκμήρια που αφορούν στα ανήλικα τέκνα προστίθενται και βαρύνουν τον σύζυγο με το μεγαλύτερο εισόδημα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.