Ποια είναι τα “ευκολότερα” θύματα των κυβερνοεπιθέσεων…

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Θάνο Κακαρούντα

Αντιμέτωποι με το φαινόμενο των κυβερνοεπιθέσεων έρχονται πολύ συχνά πολίτες οι οποίοι μέσω του κυβερνοχώρου εξαπατώνται με διάφορους τρόπους από επιτήδειους.
Ο κ. Θάνος Κακαρούντας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αναπληρωτής πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, εφιστώντας την προσοχή για το σύγχρονο θέμα της απάτης στον κυβερνοχώρο, θέμα το οποίο συζητήθηκε από τον ίδιο και στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Pint of Science» στην πόλη μας.

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Η επιστήμη ήρθε κοντά στο κοινό του Βόλου τις προηγούμενες μέρες καθώς έλαβε χώρα το φεστιβάλ «Pint of Science», ένα επιστημονικό φεστιβάλ με στόχο τη διάχυση της γνώσης στο ευρύ κοινό, με τους επιστήμονες να βρίσκονται στα μπαρ της πόλης και να επικοινωνούν με τους θαμώνες. Έτσι και έγινε, καθώς κατά το τριήμερο 9 έως και 11 Μαΐου διάφοροι επιστήμονες προσέγγισαν θαμώνες των μαγαζιών της πόλης, στο Καλειδοσκόπιο και στο Friends Pub, και κρατώντας ένα ποτήρι μπύρα στο χέρι συζήτησαν σημαντικά ζητήματα, επιστημονικής φύσεως.
«Το σημαντικό στοιχείο του φεστιβάλ είναι ότι έρχονται πιο κοντά στον κόσμο τα θέματα που απασχολούν την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα, θέματα που είναι «καυτά» την συγκεκριμένη χρονική περίοδο», όπως δηλώνει ο κ. Κακαρούντας. Όπως εξήγησε ο ίδιος ένα από τα βασικά θέματα το οποίο συζητήθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ είναι το cyber security, η ασφάλεια δηλαδή στον κυβερνοχώρο.

Θύματα των κυβερνοεπιθέσεων
οι ψηφιακά… αναλφάβητοι

Ο ίδιος έχοντας ως αντικείμενο τον κυβερνοχώρο και συγκεκριμένα τις κυβερνοεπιθέσεις εφιστά ιδιαίτερα την προσοχή στους πολίτες, καθώς τα φαινόμενο επιθέσεων είναι συχνό. Ως παράδειγμα μέσα από τις δικές τους εξεταζόμενες μελέτες, και τις οποίες παρουσίασε στο φεστιβάλ, αναφέρει ότι πολλές από αυτές τις επιθέσεις σχετίζονται με τους ανθρώπους που δεν είναι «ψηφιακά εγγράμματοι» και δεν είχαν άνεση με τις ψηφιακές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα οι απατεώνες με τον οποιονδήποτε τρόπο να τους ξεγελάσουν. Σημειώνει ότι με το πέρασμα του χρόνου τα περιστατικά ψηφιακής εξαπάτησης μειώθηκαν, παρ’ όλα αυτά τονίζει ότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα τα οποία πρέπει να αναδειχθούν, ώστε να καταδειχθεί στους πολίτες πού πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή.

Ποιες οι ομάδες των πολιτών
που εξαπατώνται;

Ο καθηγητής και μέσω των παραδειγμάτων ανέφερε ότι οι άνθρωποι που κατά κύριο λόγο εξαπατήθηκαν ήταν οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι αναγκάστηκαν με την εξέλιξη της τεχνολογίας να επικοινωνήσουν με τον «έξω» κόσμο, χρησιμοποιώντας τα κοινωνικά δίκτυα. Ο κ. Κακαρούντας εξήγησε ότι είναι φυσιολογική η ανάγκη επικοινωνίας, οι άνθρωποί αυτοί, όμως, δεν ήξεραν τον τρόπο χρήσης των μέσων. Ακόμα μια ομάδα ανθρώπων που εξαπατήθηκαν και «έπεσαν θύματα» κυβερνοεπίθεσης ήταν οι επιχειρηματίες, οι οποίοι καλέστηκαν να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά. Οι ίδιοι, αμαθείς στην αρχή δεν ήξεραν πώς εξελίσσεται η διαδικασία με αποτέλεσμα την «υπεξαίρεση μεγάλων ποσών», όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. Τέλος, θύματα των κυβερνοεπιθέσεων είναι επίσης τα παιδιά. Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Κακαρούντας σημείωσε ότι οι επιθέσεις αφορούν στην κλοπή φωτογραφικού υλικού των παιδιών, γεγονός που προκαλεί τεράστια προβλήματα.
Θέμα των κυβερνοεπιθέσεων και της κυβερνοασφάλειας είναι επίσης η διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών, με τον αριθμό των πολιτών που εξαπατήθηκαν να είναι μεγάλος. Όπως ανέφερε ο καθηγητής, πολύς κόσμος έχει πέσει θύμα απάτης από ανθρώπους που ζητούν τις προσωπικές του πληροφορίες, λέγοντας πως είναι από τράπεζες ή από άλλου είδους υπηρεσίες, με τους πολίτες άμαθους να τις δίνουν μέσω της οποιασδήποτε ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.