Ποιες επιλογές για δημόσια ΙΕΚ και ΕΠΑΣ στον Βόλο

Προσφέρουν στους εκπαιδευόμενους γνώση και τεχνική, για επαγγελματική αποκατάσταση

Ως παράθυρο γνώσης μπορούν να χαρακτηριστούν τα ΙΕΚ και η ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, που λειτουργούν και στον Βόλο, καθώς δίνουν την δυνατότητα σε αποφοίτους Λυκείου και μη, να λάβουν σημαντικές γνώσεις και να κυνηγήσουν ένα επαγγελματικό μέλλον. Ειδικότητες που συνδέονται με την αγορά και τον νόμο της προσφοράς και ζήτησης, προσφέρουν στους αποφοίτους των ΙΕΚ έναν επαγγελματικό δρόμο, πολύ άμεσο και άκρως ελπιδοφόρο.
Στο Βόλο, λειτουργεί το Δημόσιο ΙΕΚ, το ΙΕΚ του ΟΑΕΔ, το Δημόσιο ΙΕΚ του Νοσοκομείου Βόλου, αλλά και η ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ. Παρακάτω αναφέρονται αναλυτικά για το κάθε εκπαιδευτικό κέντρο, οι ημερομηνίες εγγραφών, αλλά και οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν τη νέα εκπαιδευτική χρονιά.

Δημόσιο ΙΕΚ Βόλου

Στο στάδιο της επανα-υποβολής των προτάσεων προς το Υπουργείο Παιδείας για τις ειδικότητες που θα “τρέξουν” το 2020, όπως κάθε χρόνο βρίσκεται το Δημόσιο ΙΕΚ Βόλου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του magnesianews.gr οι ειδικότητες που προτείνονται από τη Διεύθυνση του Δημόσιου ΙΕΚ για να ξεκινήσουν στο Βόλο, έχουν σχέση με τον κλάδο του τουρισμού, των παραϊατρικών επαγγελμάτων, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, τη φύλαξη μουσείων αλλά και την αρτοποιία και ζαχαροπλαστική και σχεδόν πάντα γίνονται αποδεκτές από το Υπουργείο Παιδείας, μένει όμως η επίσημη ανακοίνωσή τους, που θα γίνει εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου να ξεκινήσουν και οι εγγραφές των ενδιαφερομένων.
Θα πρέπει όμως να σημειωθεί πως η φοίτηση στο Δημόσιο ΙΕΚ είναι δωρεάν, η παρακολούθηση των μαθημάτων διαρκεί τέσσερα εξάμηνα (θεωρία και εργαστήρια) κι έπειτα ακολουθεί και το εξάμηνο της πρακτικής άσκησης. Το πτυχίου που δίδεται στους αποφοίτους είναι επιπέδου 5, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Επίπεδο Κατάταξης.

ΙΕΚ ΟΑΕΔ Βόλου

Έως τις 20 Σεπτεμβρίου συνεχίζονται οι εγγραφές για τις ειδικότητες στο ΙΕΚ ΟΑΕΔ Βόλου για το χειμερινό εξάμηνο 2020, όπου θα λειτουργήσουν οι παρακάτω ειδικότητες:
-Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
-Τεχνικός Αισθητικής τέχνης και Μακιγιάζ
-Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου.
Δικαίωμα εγγραφής στο Α’ εξάμηνο κατάρτισης έχουν οι απόφοιτοι Λυκείου, καθώς και οι απόφοιτοι ΕΠΑ.Σ, ΕΠΑ.Λ., ΤΕΕ Β’ Κύκλου Σπουδών, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Παράλληλα θα λειτουργήσουν οι ειδικότητες Αισθητικής Τέχνης και Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας για το Γ΄ εξάμηνο, όπου δικαίωμα εγγραφής κατάρτισης έχουν οι απόφοιτοι ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, ΤΕΕ Β΄ Κύκλου Σπουδών, ΤΕΛ, ΕΠΛ αντίστοιχης ειδικότητας σύμφωνα με τις υπ΄αριθμ. K1/149167/2015 και Κ1/47016/2016 εγκυκλίους της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Οι εγγραφές των υποψηφίων γίνονται ηλεκτρονικά στη σελίδα του ΟΑΕΔ μέσω του taxis, ενώ για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στη γραμματεία του ΙΕΚ Αθηνών 64 (έναντι Πεδίου του Άρεως) και στα τηλέφωνα 24210 60744 – 24210 80766

Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ Βόλου) Μαθητείας του ΟΑΕΔ

Έως τις 13 Σεπτεμβρίου θα συνεχιστούν οι εγγραφές για την εισαγωγή μαθητών και μαθητριών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, για το σχολικό έτος 2020-21. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι γεννήθηκαν τα έτη 1997-2004 και είναι κάτοχοι τουλάχιστον ενδεικτικού Α΄ Τάξης Γενικών ή Επαγγελματικών Λυκείων. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr με τους κωδικούς πρόσβασης TAXIS .
Οι ειδικότητες για το σχολικό έτος 2020-21 στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ του Βόλου είναι οι εξής:
• Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής
• Κομμωτικής Τέχνης
• Τεχνίτες Υποστήριξης Συστημάτων Υπολογιστών
• Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών
• Τεχνιτών Θερμικών & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων
• Τεχνιτών Μηχανών & Συστημάτων Αυτοκινήτου
• Υπαλλήλων Διοικητικών Καθηκόντων
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από την ιστοσελίδα του Οργανισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oaed.gr και στην έδρα της σχολής Αθηνών 64 αλλά και στα τηλέφωνα: 2421063688 – 2421063686 & 2421063684.

Δημόσιο ΙΕΚ Νοσοκομείου Βόλου

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου συνεχίζονται οι εγγραφές στο δημόσιο ΙΕΚ βοηθών νοσηλευτικής τραυματολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου. Το Δ.Ι.Ε.Κ. του Νοσοκομείου λειτουργεί με την ειδικότητα του βοηθού νοσηλευτικής τραυματολογίας από το 2015. Τα μαθήματα γίνονται σε πρωινό ωράριο, 20 ώρες την εβδομάδα. Η φοίτηση είναι δωρεάν, δεν υπάρχει όριο ηλικίας και διαρκεί πέντε εξάμηνα (4 εξάμηνα θεωρητικής εκπαίδευσης και 1 εξάμηνο πρακτικής άσκησης, υπό την εποπτεία του ΔΙΕΚ). Οι καταρτιζόμενοι προετοιμάζονται πλήρως για τις εξετάσεις του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού για την απόκτηση πτυχίου 5ου επιπέδου (το ανώτερο στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση).
Τα δικαιολογητικά εγγραφής
Για το Α’ χειμερινό εξάμηνο του εκπαιδευτικού έτους 2020-2021 τα δικαιολογητικά έχουν ως εξής:
α. Αίτηση εγγραφής από το ΙΕΚ (να γνωρίζετε τον ΑΜΚΑ).
β. Αντίγραφο απολυτηρίου οποιουδήποτε Λυκείου.
γ. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και άδεια παραμονής.
δ. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
ε. Βεβαίωση τυχόν προϋπηρεσίας (συναφούς ειδικότητας).
Για κατάταξη στο Γ’ χειμερινό εξάμηνο του εκπαιδευτικού έτους 2020-21 όλων των πτυχιούχων ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΤΕΕ Β’, ΤΕΛ, ΕΠΛ, για απόκτηση 2ου τίτλου σπουδών:
α. Αίτηση εγγραφής από το ΙΕΚ (να γνωρίζετε τον ΑΜΚΑ).
β. Αντίγραφο πτυχίου ειδικότητας (ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΤΕΕ Β΄ ΚΥΚΛΟΥ, ΤΕΛ, ΕΠΛ).
γ. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και άδεια παραμονής.
δ. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
Πληροφορίες στα γραφεία του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. στις παρακάτω ημερομηνίες εφημεριών: Πέμπτη 27/8 και από την 1η Σεπτεμβρίου καθημερινά 08:00 – 14:00, στη διεύθυνση Νηλείας 13, Αστέρια Αγριάς. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να επικοινωνούν τηλεφωνικά στο 2428092200.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.