Πολύ επιβαρυντικός ο συνδυασμός ρύπανσης, όπως στον Βόλο, με την αφρικανική σκόνη

Ανέφερε στο Ράδιο Ένα, ο Δημ. Σαρηγιάννης καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Το γεγονός ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση που υπάρχει στην πόλη του Βόλου, σε συνδυασμό με τα κύματα αφρικανικής σκόνης, η οποία μας … «έπνιξε» τις τελευταίες μέρες και μετέφερε ρύπανση άλλων πόλεων της Αφρικής και ενώσεις από την εμπόλεμη Μέση Ανατολή, είναι πολύ επιβαρυντικός παράγοντας για τους ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα, για φυτά και καλλιέργειες, τόνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ και πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Ο ίδιος προτείνει να προετοιμαστούμε για την κλιματική αλλαγή μειώνοντας τη ρύπανση στον αέρα της πόλης.
Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο καθηγητής τόνισε ότι η σκόνη, είναι ένα φαινόμενο που συναντούσαμε και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά λόγω της κλιματικής κρίσης το είδαμε να έρχεται νωρίτερα στη χώρα μας, ενώ το φαινόμενο αναμένεται να επαναληφθεί αργότερα τον Απρίλιο και κυρίως τον Μάιο, θα είναι πιο σύνηθες, με υψηλές τιμές αιωρούμενων σωματιδίων.

Η σκόνη περνά από σημεία
με σημαντικά επίπεδα ρύπανσης

Επίσης ανέφερε ότι ένα μεγάλο θέμα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές πόλεις και ο Βόλος, είναι ούτως ή άλλως, ακόμη και χωρίς την αφρικανική σκόνη, το επίπεδο ρύπανσης του αέρα που είναι σημαντικό , οπότε, όταν έρχεται η αφρικανική σκόνη, το επίπεδο ρύπανσης είναι εξαιρετικά μεγάλο. Στην Αθήνα καταγράφηκαν 118-120 μgr/m3, το οποίο οφείλεται κυρίως στη σκόνη, αλλά όχι μόνο στη σκόνη, λίγο πιο χαμηλές τιμές παρατηρήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και καλό είναι να λειτουργούμε με όρους προσαρμογής σε αυτά τα φαινόμενα, αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να τα ανατρέψουμε πολύ εύκολα.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι η σύσταση της σκόνης αποτελείται από άμμο της ερήμου, δηλαδή πυρίτιο, οξείδιο του σιδήρου, ασβέστιο, ιχνοστοιχεία και κυρίως μεταλλικά στοιχεία και μεταλλοειδή, θα οποία δεν είναι υπερβολικά προβληματικά στις ποσότητες που μεταφέρονται.
Το θέμα είναι όμως ότι καθώς περνά η σκόνη από τη Σαχάρα και ανεβαίνει στην Ευρώπη, περνάει από μια σειρά μεγάλων αστικών κέντρων της Αφρικής που έχουν σημαντικά επίπεδα ρύπανσης, αλλά και από σημεία πολεμική σύρραξης στη Μέση Ανατολή.

Ανησυχία για μεταφορά παθογόνων οργανισμών
που επηρεάζουν τα φυτά και τις καλλιέργειες

«Υπάρχουν πτητικές ενώσεις που μπορούν να προστεθούν στα σωματίδια σκόνης και να μεταφερθούν μακριά, να φτάσουν μέχρι εμάς και καθώς πέφτουν στο επίπεδο που αναπνέουμε, να μπουν στον οργανισμό μας και να προκαλέσουν τοξικό περιεχόμενο πέρα από τον χαρακτήρα των σωματιδίων σκόνης», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης.
Επίσης οι επιστήμονες ανησυχούν για την πιθανότητα μεταφοράς μέσω της σκόνης παθογόνων οργανισμών που επηρεάζουν τα φυτά και τις καλλιέργειες κυρίως, αν και στον άνθρωπο δεν έχουν παρατηρήσει κάτι τέτοιο ακόμη πολύ έντονο, γιατί έχει μηχανισμούς άμυνας και ανθεκτικότητα ο οργανισμός σε έναν υγιή άνθρωπο.
Αντίθετα, κάποιος που έχει προβλήματα στο αναπνευστικό ή ανοσοκαταστολής και το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν είναι στο 100% ένα τέτοιο φορτίο μπορεί να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα και καλό είναι να προστατευτούν από την έκθεση στη σκόνη φορώντας μάσκες.
Ο κ. Σαρηγιάννης συστήνει τη χρήση συστημάτων απολύμανσης του αέρα σε χώρους με ευάλωτους ανθρώπους (γηροκομεία, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς), γιατί από τα κουφώματα περνάει περίπου 50% της σκόνης, ενώ το ίδιο φαινόμενο θα ζήσουμε ξανά εντός του μήνα και τον Μάιο και είναι κάτι στο οποίο πρέπει να προσαρμοστούμε.

Ρύπανση με σκόνη αιτία
επιβάρυνσης νοσούντων

Σχολιάζοντας την κατάσταση της υψηλής αέριας ρύπανσης μόνιμο πρόβλημα στην πόλη του Βόλου, σε συνδυασμό με τη σκόνη, ο καθηγητής τόνισε ότι βεβαίως είναι όλα μικροσωματίδια που μπορούν να δημιουργήσουν μια αντίδραση στον οργανισμό, αλλά είναι διαφορετικό και χειρότερο σε βάθος χρόνου για τον πληθυσμό, να εκτίθεται σε τιμές των σωματιδίων στον αέρα που υπερβαίνουν τα όρια ασφαλείας και διαφορετικό όταν προστίθεται και η σκόνη. Για ανθρώπους που έχουν ευπάθεια, ηλικιωμένους με καρδιαγγειακά προβλήματα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, παιδιά με αλλεργικό άσθμα, αυτές τις μέρες με την έξαρση της ρύπανσης σε πολύ υψηλά επίπεδα, έρχονται να προστεθούν στο κακής ποιότητα υπόβαθρο από τη συνήθη ρύπανση στον Βόλο, τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερα, επειδή ακριβώς μιλάμε για οργανισμούς που έχουν ήδη μια νόσο, είναι εύκολο να δημιουργηθεί για έξαρση της νόσου.

Καταγράφονται ακόμη
δεδομένα για τον κορωνοϊό

«Δεν είναι για όλους τόσο μεγάλο το πρόβλημα της αφρικανικής σκόνης, πέρα από τη δυσκολία στην αναπνοή και ένα κάψιμο στον λαιμό και ερεθισμό των ματιών, που περνούν σε 2-3 μέρες, για ανθρώπους όμως που έχουν προβλήματα αυτού του είδους, μπορεί να είναι πραγματικά σοβαρό και χρειάζεται να είμαστε προετοιμασμένοι και ένα μέρος της προσαρμογής στην κλιματική κρίση είναι ακριβώς να μειώσουμε τη ρύπανση του αέρα στον Βόλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Τέλος, το εθνικό ίδρυμα ερευνών εξακολουθεί να καταγράφει δεδομένα για τον κορωνοϊό, όχι τόσο συχνά όσο την περίοδο της πανδημίας, αλλά με πολύ χαμηλούς ρυθμούς, καθώς η κατάσταση είναι καλύτερη και υπάρχει ετοιμότητα για να λειτουργήσει αν χρειαστεί, ανέφερε ο καθηγητής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.