Πρόεδρος ΕΛΕΠΑΠ: Όραμά μου να κάνουμε την καθημερινότητα των παιδιών όσο πιο φυσιολογική γίνεται

Γίνε κι εσύ «οικονομικός υιοθέτης» ενός «γενναίου παιδιού» της ΕΛΕΠΑΠ

 

Η ΕΛΕΠΑΠ είναι το πρώτο φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο στην Ελλάδα το οποίο παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά από το 1937 και το παράρτημά της στον Βόλο προσφέρει τις υπηρεσίες και τη θαλπωρή του από το 1998. Πρόσφατα η επί σειρά ετών πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ κ. Πέπη Παπανδρέου παρέδωσε τα σκήπτρα της προεδρίας στον επί χρόνια υποστηρικτή και μέλος του Δ.Σ. κ. Χάρη Σιούρα,  ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τον προσωπικό του στόχο, ενώ δημοσιοποίησε και μια πρωτότυπη δράση στήριξης των παιδιών της ΕΛΕΠΑΠ μέσω της οικονομικής υιοθεσίας.

Ποιών ηλικιών παιδιά εντάσσονται στην ΕΛΕΠΑΠ ως Κέντρο Ανοιχτής Περίθαλψης και τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν;

Στις υπηρεσίες μας έχουμε παιδιά από προσχολική ηλικία μέχρι την εφηβική κι ακόμη μεγαλύτερα και τους απασχολούν κινητικά προβλήματα, αναπτυξιακά, όλα τα προβλήματα λόγου. Έρχονται στην ΕΛΕΠΑΠ παιδιά από μικρή ηλικία, πριν ακόμη φοιτήσουν στο σχολείο και συμμετέχουν στον πρόγραμμα της Πρώιμης Παρέμβασης, που έχουμε δημιουργήσει, αλλά και μεγαλύτερα και βοηθούμε να ενταχθούν μέσα από τα διάφορα προγράμματα με καλύτερο τρόπο στα Ειδικά Σχολεία της περιοχής μας και φυσικά στην βελτίωση της καθημερινότητάς τους σε όλες τις εκφάνσεις της.

Υπάρχουν συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ίσως κάποια χρόνια που τα παιδιά παρακολουθούν και συμμετέχουν στα προγράμματα της ΕΛΕΠΑΠ;

Τα προγράμματα ακολουθούν την σχολική διάρκεια των παιδιών, είναι καθημερινή η παρουσία από το πρωί μέχρι το μεσημέρι. Οι υπηρεσίες προσφέρονται από το 1998 και  έως και τον Δεκέμβριο του 2019 στεγαζόμασταν στις εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης στην Αγριά κι από τις αρχές του 2020 κάναμε το μεγάλο βήμα, με τη μετεγκατάσταση στο πολεοδομικό συγκρότημα, σε νέες εγκαταστάσεις στο συγκρότημα Old City, με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών σε σύγχρονους χώρους, με όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται.

Υπάρχουν ανάγκες παιδιών και οικογενειών που δεν καλύπτονται; Μπορεί να περιθάλψει όλες τις ανάγκες που υπάρχουν η ΕΛΕΠΑΠ;

Μακάρι να μην υπήρχαν ανάγκες, όμως υπάρχουν και είναι αρκετές. Εμείς είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες σε όσες οικογένειες μας χτυπούν την πόρτα και χρειάζονται τη βοήθεια και τις υπηρεσίες μας. Γι’ αυτό και κάναμε και το βήμα της μετεγκατάστασης, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε τον αριθμό των παιδιών που θα προσφέρουμε τις υπηρεσίες. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των παιδιών που έρχονται σε μας είναι από 60 ως 70, αλλά οι δυνατότητές μας εξαιτίας του προσωπικού και των εγκαταστάσεων μπορούν να προσφερθούν και σε μεγαλύτερο αριθμό παιδιών.

Υπάρχουν πολλά προγράμματα στην ΕΛΕΠΑΠ;

Υπάρχουν πολλά θεραπευτικά προγράμματα που έχουν σχέση με την κίνηση των παιδιών, υπάρχει εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, με σύγχρονα μέσα με εκπαιδευμένο προσωπικό και πάντα υπάρχει και η συνεργασία με την κεντρική διοίκηση της ΕΛΕΠΑΠ στην Αθήνα, όπου είναι ο κεντρικός φορέας και το επιστημονικό προσωπικό μας δίνει τις κατευθύνσεις, ώστε να παρέχουμε τις πιο σύγχρονες μεθόδους για να βοηθηθούν τα παιδιά. Σημαντική είναι και η ψυχολογική υποστήριξη των ίδιων των παιδιών αλλά και των οικογενειών τους που αντιμετωπίζουν αυτή τη δυσκολία μέσα στην οικογένειά τους.

Με τα οικονομικά δεδομένα τί γίνεται; Ενισχύεται από κάπου η ΕΛΕΠΑΠ;

Η ΕΛΕΠΑΠ ως μη κερδοσκοπικό σωματείο στηρίζει τα έσοδά της κατά 40% από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τα ασφαλιστικά προγράμματα που έχουν οι οικογένειες των παιδιών και λαμβάνουμε τα νοσήλια για τις θεραπείες που παρέχουμε, ένα 10% μας αναλογεί από την κρατική ενίσχυση κι από κει και πέρα το υπόλοιπο 50% βασίζεται στην εθελοντική προσφορά, στις χορηγίες από φυσικά πρόσωπα, από συλλόγους, από υπηρεσίες, εταιρείες κι από φίλους εθελοντές που μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια.

Ξεκινά και μία καμπάνια για να γίνει κάποιος οικονομικός υιοθέτης και να βοηθήσει σε μέγιστο βαθμό την ΕΛΕΠΑΠ. Πείτε μας για αυτή την πρωτοβουλία;

Είναι ένα καινούργιο πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Νοέμβριο από την κεντρική ΕΛΕΠΑΠ. Εύκολα ο καθένας, είτε φυσικό πρόσωπο, είτε εταιρεία, είτε μια ομάδα φίλων μπορούν να γίνουν οικονομικοί υιοθέτες, μπαίνοντας στην ηλεκτρονική σελίδα της ΕΛΕΠΑΠ www.elepap.gr και κάνοντας κλικ στο σημείο που λέει «οικονομικός υιοθέτης». Δίνεται η δυνατότητα με όποιο ποσό επιθυμεί ο καθένας σε μηνιαία βάση να γίνει οικονομικός υιοθέτης σε ένα από τα «γενναία παιδιά» της ΕΛΕΠΑΠ. Αυτό σημαίνει ότι με αυτό το ποσό που θα επιλέξει ο καθένας, βοηθά σημαντικά, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε αυτές τις θεραπείες , να τις αναβαθμίζουμε συνέχεια και να ελαφρύνει λίγο τον προϋπολογισμό της ΕΛΕΠΑΠ για όλες αυτές τις ανάγκες που έχουμε. Από κει και έπειτα και όσο μας επιτρέπουν τα προσωπικά δεδομένα θα είναι γνώστης της εξέλιξης και της πορείας του παιδιού που έχει «υιοθετήσει». Θα λαμβάνει ενημερώσεις και για όλες τις δράσεις της ΕΛΕΠΑΠ, κάποια αναμνηστικά και μπαίνει σε ένα δίκτυο εθελοντών που για μας είναι σημαντικό. Να σημειώσω πως το αρχικο ποσό που θα επιλέξει κάποιον, μπορεί στην πορεία να το μεταβάλει, εάν συμβεί οτιδήποτε.

Ως πρόεδρος πλέον τι θέλετε να πετύχετε στην θητεία σας για να είστε ικανοποιημένος από αυτή;

Το όραμά μας τόσα χρόνια, όσοι ασχολούμαστε με την ΕΛΕΠΑΠ και τώρα που μου έκανε την τιμή η κεντρική διοίκηση να μου αναθέσει την προεδρία του παραρτήματος, είναι να βλέπω να εξελισσόμαστε συνεχώς μέσα από τις υπηρεσίες που προσφέρουμε. Το ιδεατό θα ήταν καμιά οικογένειά να μην έχει ανάγκη αυτές τις υπηρεσίες. Όμως είναι ένα μέρος  της ζωής μας τα παιδιά με αυτές τις δυσκολίες που έχουν,  γι’ αυτό και το όραμά μου, με τη βοήθεια των συνεργατών και του προσωπικού, είναι να κάνουμε την καθημερινότητα των παιδιών και των οικογενειών όσο πιο φυσιολογική γίνεται.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.