Πρόεδρος ΕΒΙΚΕΝ: «Έρχονται αυξήσεις στο κόστος ενέργειας, χρειάζεται άμεση κρατική παρέμβαση»

Ο κ. Αντώνης Κοντολέων μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ, έκανε λόγο για ολιγοπώλιο στην αγορά ρεύματος

Σημαντικά θέματα προκύπτουν τόσο για τις βιομηχανίες, όσο και για τους απλούς καταναλωτές, όσον αφορά στο κόστος ενέργειας και ηλεκτρικού ρεύματος, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) Αντώνης Κοντολέων, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη, καθώς επεσήμανε ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, έχει πάρει λανθασμένη πορεία από τη μία, και από την άλλη, ότι αν δεν υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση, το κόστος θα εκτοξευθεί.
Επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στον τομέα του Τουρισμού και αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ενώ στην Ευρώπη η Βιομηχανία αποτελεί το 15% του ΑΕΠ, στην Ελλάδα είμαστε μόλις στο 8,5% και αυτό συρρικνώνεται, ο κ. Κοντολέων σημείωσε ότι οι Χαλυβουργίες υπολειτουργούν τα τελευταία δέκα χρόνια για παράδειγμα, αφού δεν μπορούν ν΄ αντέξουν τις ακριβότερες τιμές ενέργειας στις ώρες αιχμής που είναι σχεδόν 30% πιο αυξημένες. Παράλληλα όμως, επεσήμανε ότι τα σημερινά βιομηχανικά τιμολόγια λήγουν στις 31/12 και η ΔΕΗ μετά την έναρξη της νέας αγοράς από την 1η Νοεμβρίου αναθεωρεί την πολιτική της και φαίνεται προς στιγμή ότι σταματάει να δίνει φθηνό νυχτερινό ρεύμα.
«Πρέπει να στηριχθεί η βιομηχανία»
«Αν δεν παρέμβει η κυβέρνηση θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το κόστος για τις βιομηχανίες. Θεωρούμε αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει και πρέπει να στηριχθεί η βιομηχανία. Δεν βλέπουμε να υπάρχει λόγος με την καινούργια αγορά οι νυχτερινές τιμές κρατούνται στο μισό από τις ημερήσιες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντολέων.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ υποστήριξε ότι στην Ελλάδα, από την απελευθέρωση της αγοράς ρεύματος που επιχειρήθηκε το 2010 υπάρχει εδραιωμένο ολιγοπώλιο και αυτό φαίνεται στις τιμές της καινούργιας αγοράς, και μιλάμε για διπλασιασμό κόστους του ρεύματος. «Οι τιμές στα νοικοκυριά κινδυνεύουν να εκτοξευθούν. Θα κλείσουν όλοι οι ιδιώτες προμηθευτές γιατί το κόστος στη χονδρεμπορική αγορά διπλασιάστηκε χωρίς καμία αιτία. Μιλάμε για 70 εκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν τον Νοέμβριο και θα τα πληρώσει η αγορά με χρήματα που δεν έχει και τελικά θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, προς όφελος τριών καθετοποιημένων παικτών με ιδιωτικές μονάδες παραγωγής με φυσικό αέριο, όπως και η ΔΕΗ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κοντολέων.
«Τα εναλλακτικά καύσιμα
μονόδρομος για τις τσιμεντοβιομηχανίες»
Όσον αφορά τον ρόλο των εναλλακτικών καυσίμων υποστήριξε ότι είναι μονόδρομος για τις τσιμεντοβιομηχανίες, ενώ οι χαλυβουργίες έχουν ηλεκτρικές υψικαμίνους. «Οι τσιμεντοβιομηχανίες έτσι μειώνουν και τις εκπομπές, αλλά χρειάζονται έλεγχοι και συνεργασία με τις τοπικές Αρχές ώστε να λυθούν και όλες οι αμφιβολίες και παρεξηγήσεις» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν έχει αποδειχθεί στην πράξη το μικρότερο κόστος, και ότι στην πλάτη του Έλληνα καταναλωτή έχουν πέσει 2 δις! «Πρέπει οι ΑΠΕ να σταματήσουν να παίρνουν εγγυημένες τιμές, να μπουν στην αγορά και να υπάρχει ανταγωνισμός» υπογράμμισε παράλληλα.
Τέλος, ο κ. Κοντολέων έκανε λόγο για μία κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η ελληνική Βιομηχανία, χρειαζόμενη στήριξη από την Πολιτεία. «Κρατάμε με μεγάλη αυτοθυσία των εργαζομένων τα εργοστάσια ανοιχτά και η κυβέρνηση δεν έρχεται να στηρίξει, ενώ γίνονται τεράστιες επενδύσεις και έχουμε τεχνογνωσία. Το 90% της παραγόμενης βιομηχανίας εξάγεται αλλά χωρίς περιθώριο κέρδους και αρχίζει και… γερνάει» κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.