Ψάχνουν να βρουν 350 στρέμματα στο «Σωρό»!

Καταγγελία στην Εισαγγελία , κατοίκων του Άνω Βόλου

Καταγγελία στην Εισαγγελία Βόλου, αλλά και τον Δ. Βόλου, την Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Διοίκηση και την Περιφέρεια Θεσσαλίας- Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, κατέθεσαν χθες, κάτοικοι των Κοινοτήτων Άνω Βόλου, ζητώντας να ερευνηθεί η βασιμότητα κάποιων στοιχείων, τα οποία αναφέρουν ότι έχουν καταπατηθεί 350 στρέμματα στον Σωρό, από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Δημοσίων Υπαλλήλων. Μάλιστα αναφέρεται, ότι «αν επαληθευθεί η βασιμότητα των στοιχείων, θα πρόκειται για ένα σκάνδαλο, από την ύπαρξη του οποίου κάποιοι κερδοσκόπησαν και πλούτισαν σε βάρος της ελληνικής πολιτείας και του λαού»
Στην καταγγελία, επισυνάπτεται η έκθεση της «Επιτροπής Έρευνας και Κοινοτήτων Ανακασιάς, Άλλης Μεριάς, Αγ. Ονουφρίου, Άνω Βόλου», η οποία έκθεση και επιτροπή περιγράφει και διαπιστώνει αντίστοιχα, την ύπαρξη εκτεταμένης καταπάτησης πολλών στρεμμάτων. Παράλληλα, υπάρχει υπόμνημα που έχει συνταχθεί (φωτό) τον Αύγουστο του 1965, αλλά και τοπογραφικό διάγραμμα που περιγράφει και επιβεβαιώνει την καταπάτηση, όχι όμως και το μέγεθος των στρεμμάτων που τα ανεβάζει σε 290,60, αντί των 350 της Επιτροπής Έρευνας.

Η καταγγελία
Η καταγγελία, αναφέρει συγκεκριμένα:
Προς Εισαγγελία Βόλου
Δήμο Βόλου
Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Διοίκηση
Περιφέρεια Θεσσαλίας- Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας
Σας κάνουμε γνωστά τα παρακάτω:
1. Την ύπαρξη έκθεσης 14/4/1982 της Επιτροπής Έρευνας και Κοινοτήτων Ανακασιάς, Άλλης Μεριάς, Αγ. Ονουφρίου, Άνω Βόλου η οποία έκθεση και επιτροπή περιγράφει και διαπιστώνει αντίστοιχα, την ύπαρξη εκτεταμένης καταπάτησης πολλών στρεμμάτων (350) από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Δημοσίων Υπαλλήλων (υπόμνημα αρ. 1).
2. Την ύπαρξη τοπογραφικού διαγράμματος που περιγράφει και επιβεβαιώνει την καταπάτηση, όχι όμως και το μέγεθος των στρεμμάτων που τα ανεβάζει σε 290,60, αντί των 350 της Επιτροπής Έρευνας (υπόμνημα αρ.2).
Επιπρόσθετα, στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση της Επιτροπής Έρευνας, όπως συμβόλαιο πώλησης 1000 στρεμμάτων, τοπογραφικά διαγράμματα, άλλες εκθέσεις και συμπεράσματα, εμπεριέχονται σε φακέλους των Κοινοτήτων Άνω Βόλου και Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.
Τέλος παρακαλούμε όπως ενεργήσετε προκειμένου να επιλυθεί ένα πρόβλημα που αν επαληθευθεί η βασιμότητα των στοιχείων, θα πρόκειται για ένα σκάνδαλο, από την ύπαρξη του οποίου κάποιοι κερδοσκόπησαν και πλούτισαν σε βάρος της ελληνικής πολιτείας και του λαού.
Υπόμνημα: 1. Έκθεση Επιτροπής 2. Υπολογισμός εμβαδού (απόσπασμα τοπογραφικού)
08/03/2017
Κάτοικοι των Κοινοτήτων Άνω Βόλου

Τι αναφέρει η έκθεση
Είναι χαρακτηριστικά πάντως, τα όσα αναφέρει η έκθεση, η οποία τονίζει (έχει κρατηθεί η γραφή στις 25/11/1981):
ΕΚΘΕΣΗ ΥΠ. ΑΡΙΘ. 14/4 ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΩΡΟ
Η Επιτροπή «Έρευνας Συνιδιοκτησιών των Κοινοτήτον Ανακασιάς, Άνω Βόλου, Άλλης Μεριάς και Αγίου Ονουφρίου.- Συνήλθε στο Γραφείο της Κοινότητας, για μια γενικότερη έρευνα των εγγράφων και σχέδια που αναφέροντε στον Σωρό.-
Η σύσκεψη έγινε στις 25-11-1981 ώρα 6μ.μ. ενώπιον του Προέδρου της κοινότητας Ανακασιάς κ. Ν. Τσίρον. Έλαβαν μέρος τα μέλη της Επιτροπής: Γ’ Αντάμης, Ν. Αβδελάς, Ι. Γκαραγκούνης, Α. Νταής και Ε. Τζάνος.
Διαπιστώθηκαν τα εξής:
1. Η Αναγνώριση ιδιοκτησίας από το Υπουργείον Γεωργίας με αριθ. 246360/4501-2-11-1868 για 4.868 στρέμματα υπέρ των Κοινοτήτων δεν συνοδεύετο στο αντίγραφο με το αναφερόμενο σχεδιάγραμμα υπό κλίμακα 1/20.000. Παρακαλείται η Κοινότης Ανακασιάς να μεριμνίση να προστεθή το συντομότερο, γιατί έτσι θα διασφαλίζονται τα Β.Δ. όρια και τα εν γένει όρια, από το χειμέριο κύμμα.-
2. Το Συμβόλαιο πώλησης Κοινοτικής Έκτασης στον Συνεταιρισμό των δημοσίων Υπαλλήλων του Νομού Μαγνησίας, στον Σωρό, του Συμβολαιογράφου κ. Άγ. Μακρυγιάννη, με αριθ. 6530 δεν προσαρμόζεται ούτε με το σχεδιάγραμμα του κ. Β. Κοντορίζου, εις τον οποίον αναφέρεται, ούτε προς τα όρια, ούτε προς την έκταση των πωληθέντων 1.000 στρεμμάτων, ούτε προς τους όρους της δημοπρασίας, ούτε προς τις αποφάσης των Κοιν. Συμβουλίων ούτε προς τις κείμενες συνήθειες και τα έθιμα των καταμετριστών παραλιακών εκτάσεων από το χειμέριο κύμμα όπως τούτο για τον Σωρό εμφαίνεται, από την Αναγνώριση του Υπουργείου Γεωργίας, που προαναφέρωμεν, και από τις εκεί πράξης, των Κοινοτήτων και με Συνεταιρισμόν Εφέδρων Αξιοματικών, με ΑΓΕΤ (απαλωτρίωση και μεταβιβάσεις).- Επιπρόσθετα, ο προστευθής κατά την υπογραφήν όρος ότι δια την ακριβή έκτασιν δεν θέλει υπολογισθή η έκταση του αιγεαλού (με προσθίκες ευανάγνωστες στα περιθώρια) της οποίας η έκταση «καθορισθήσεται» αντιβαίνει προς κάθε νομική, ηθική πράξη δεδομένου μάλιστα ότι, τα συμφέροντα των Κοινοτήτων σαφώς δεν προστατεύονται και δεν προστατεύθηκαν στην πραγματικότητα. Η Επιτροπή βρίσκεται στη δυσάριστο θέση να διατιπώση καταπάτηση της έκτασης περί τα 350 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ (1) και στο καλλίτερο σημείο του Σωρού.-
Την αξίαν αυτής Επιφυλάσσεται προσέχη να προσδιορίσει επιτροπή μετά από σχετικήν αυτοψίαν της
3. Στην περιοχή της ΑΓΕΤ κι εκεί σημειώθηκαν ανωμαλίες, στην έκταση που κατέλαβε στον Σωρό. Μετά την αυτοψίαν θα εκτεθούν οι παρατηρίσεις μας.
Ανακασιά 25/11/1981
Η Επιτροπή Έρευνας
Γ. Αντάμης
Ν. Αβδελάς
Ι. Γκαραγκούνης
Α.Νταής
Ε. Τζάνος

?????????????
?????????????

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.