“Κόντρα” Μαραβέγια-Μεϊκόπουλου για το εργασιακό

Διχογνωμία προκαλεί το νομοσχέδιο για τα νέα δεδομένα που προκύπτουν

Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις εξέφρασαν στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη οι βουλευτές Μαγνησίας Κωνσταντίνος Μαραβέγιας από πλευράς Νέας Δημοκρατίας και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή.
Από τη μία ο κ. Μαραβέγιας έκανε λόγο για προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων που διασφαλίζεται με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου. Από την άλλη, ο κ. Μεϊκόπουλος μίλησε για ένα υπερόπλο στα χέρια των εργοδοτών και σε βάρος των εργαζομένων, που δέχονται πλέον το τελειωτικό χτύπημα.

«Νομοσχέδιο που αφουγκράζεται
τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά»

Ως εισηγητής του νομοσχεδίου από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μαραβέγιας τόνισε πως το βασικό στοίχημα είναι να γίνουν ζυμώσεις μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία και με την ακρόαση των εμπλεκόμενων φορέων.
Υποστήριξε επίσης ότι στη βάση και στην αρχή του είναι ένα νομοσχέδιο που φέρνει τον εκσυγχρονισμό στα εργασιακά μετά το 1982, όταν και δεν υπήρχαν πολλά σημερινά φαινόμενα όπως η τηλεργασία. »Η ικανότητα του εργαζομένου να διαθέσει τον χρόνο του είναι αναφαίρετο δικαίωμά του. Η αναβάθμιση του υποστελεχωμένου και υπολειτουργούντος αναγκαστικά σώματος της Επιθεώρησης Εργασίας, σε ανεξάρτητη Αρχή και σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία θα φέρει ένα νέο μείγμα επιτήρησης και προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Δικαιώματα που στις μεγάλες εταιρείες περιφρουρούνται από οργανωμένα σωματεία» ανέφερε μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας ότι διασφαλίζεται το δικαίωμα του οκταώρου, αλλά και της απεργίας μεταξύ άλλων.
«Είναι ένα νομοσχέδιο που αφουγκράζεται τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά, και η καταστρατήγηση δικαιωμάτων καταγράφεται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Υπάρχουν και κακοί εργοδότες και μετά την οικονομική κρίση έχουν δημιουργηθεί τέτοιες συνθήκες και το νομοσχέδιο δίνει εργαλεία επιτήρησης των δικαιωμάτων και έρχεται να εξασφαλίσει τα δικαιώματα, σε συνδυασμό με τον σεβασμό στην επιχείρηση» επεσήμανε επίσης.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μαραβέγιας σημείωσε ότι προστατεύεται ρητά το πενθήμερο-οκτάωρο και ότι προβλέπεται η ελαστικοποίηση του ωραρίου αλλά με τη διευθέτηση. «Ο εργαζόμενος που θα συμφωνήσει να εργάζεται παραπάνω θα πληρώνεται την υπερωρία» σημείωσε επίσης.

«Υπερεκμετάλλευση και μείωση των αποδοχών»

Εκτός τόπου και χρόνου χαρακτήρισε όμως τις απόψεις του κου Μαραβέγια ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, διαπιστώνοντας στο νομοσχέδιο ακριβώς τ’ αντίθετα απ’ όσα υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ.
«Δίνει το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας και έρχεται σε συνέχεια αντικοινωνικών πολιτικών της κυβέρνησης. Καταργήθηκε ο βάσιμος λόγος απόλυσης και κάθε επιχείρηση για λογιστικούς λόγους μπορεί να βγαίνει εκτός συλλογικής σύμβασης εργασίας. Πλήττεται η κοινωνική πλειοψηφία εργαζόμενων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα» υποστήριξε ο κ. Μεϊκόπουλος.
Παράλληλα, ανέφερε ότι πλήττονται και οι άνεργοι και αποτρέπονται περαιτέρω προσλήψεις με υπερεκμετάλλευση και μείωση των αποδοχών, ενώ εντοπίζει ότι το κυριότερο είναι ότι καταργείται το οκτάωρο, με την ατομική σύμβαση να καθορίζει το ωράριο εργασίας και η επιπλέον εργασία θα ανταλλάσσεται με κάποιο ρεπό.
«Οι υπερωρίες για εργάτες και υπαλλήλους φτάνουν πλέον τις 150 ώρες. Υπάρχει μία παγίδα και τίθεται ως ημερήσιο όριο οι τρεις ώρες. Πρακτικά οι εργοδότες θα έχουν έναν απέραντο ωκεανό φθηνών υπερωριών με το νέο πλαίσιο δίνει ένα υπερόπλο στους εργοδότες με τους εργαζόμενους να εργάζονται για 13 ώρες την ημέρα με τον μισθό να μειώνεται και η υπερωρία να είναι φθηνή. Επεκτείνεται η υπερωριακή απασχόληση στο διπλάσιο απ’ ότι ισχύει σήμερα» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Από εκεί και πέρα ανέφερε ότι πλέον έχουμε τη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας και δεν θα υπάρχει πρόσθετη αμοιβή. «Θα αφορά μία περίοδο αναφοράς 12 μηνών αυξημένης απασχόλησης, δεν θα υπάρχει πρόσθετη αμοιβή αλλά θα υπάρχει δυνατότητα συμψηφισμού εντός έξι μηνών. Επί της ουσίας ο χρόνος εργασίας θα ρυθμίζεται με ατομική σύμβαση εργασίας και ο εργοδότης θα γίνεται κυρίαρχος» συμπλήρωσε επίσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.