“Όχι” στην καύση CLO από την ΑΓΕΤ από την «Επιτροπή Αγώνα Πολιτών»

Πλέγμα δράσεων και κινητοποιήσεων από τους ενεργούς πολίτες του Βόλου

Την πρώτη τους ανοιχτή συνέλευση μετά την καραντίνα και το πέρας του καλοκαιριού πραγματοποίησαν χθες τα μέλη της «Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης», αλλά και ενεργοί πολίτες του Βόλου, οι οποίοι ενδιαφέρονται για το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που μαστίζει την πόλη. Βασικό θέμα συζήτησης, ήταν το πλέγμα δράσεων και κινητοποιήσεων, που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα έχοντας στο επίκεντρο την καύση αλλά και το νέο εναλλακτικό καύσιμο που δοκιμάζεται πιλοτικά από την ΑΓΕΤ, το CLO.
Μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή, η κ. Ιφιγένεια Ηλιοπούλου, μέλος της Επιτροπής Πολιτών κατά της καύσης, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ανοιχτής συνέλευση και την ενεργοποίηση των πολιτών του Βόλου για ένα θέμα ζωτικής σημασίας για όλους, που είναι ο αέρας και το περιβάλλον.

«Να γίνουμε ενεργοί πολίτες»

“Πρέπει να προχωρήσουμε σε δράσεις, να γίνουμε ενεργοί πολίτες και αυτό κάνει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου εδώ και τρία χρόνια και συνεχίζει να το κάνει και χθες μετά από την περίοδο της καραντίνας και το καλοκαίρι ήταν η πρώτη φορά που καλέσαμε τον κόσμο σε ανοιχτή συνέλευση στο θεατράκι μπροστά από το Δημοτικό Ωδείο Βόλου. Θίξαμε το ζήτημα της πειραματικής καύσης του CLO, κάτι που μοιάζει με κομπόστ και είναι ένα καινούργιο “φρούτο” που η τσιμεντοβιομηχανία ζήτησε από την κυβέρνηση να καίει αυτό το νέο απορριμματογενές καύσιμο πειραματικά, να γίνουν κάποιες μετρήσεις για να δουν εάν θα συμπεριληφθεί κι αυτό μέσα σε όλα τα άλλα που καίγονται ως καύσιμο”, ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.
Επεσήμανε δε, πως η κίνηση αυτή, τόσο της τσιμεντοβιομηχανίας όσο και της κυβέρνησης να δώσει την άδεια για την καύση αυτού του νέου καυσίμου, βρίσκει παντελώς αντίθετη την Επιτροπή Πολιτών, αλλά και όλους τους πολίτες του Βόλου.

«Σημαντική η κατάθεση προτάσεων και εμπειριών»

“Γενικότερα είμαστε κατά της καύσης κι αυτό το τονίζουμε παντοιοτρόπως. Δεν δεχόμαστε με καμία συνθήκη την καύση σκουπιδιών και είναι σημαντική η κατάθεση των προτάσεων, των εμπειριών γι’ αυτό που ζούμε καθημερινά στην πόλη, για να δούμε τι θα κάνουμε στο άμεσο μέλλον, ποιες κινητοποιήσεις και δράσεις. Ήδη η Επιτροπή έχει ξεκινήσει κάποιες νομικές ενέργειες, έχει στείλει επίσης μία επιστολή στην κ. Σαμαρά στο ΑΠΘ να μας πει τελικά γιατί δεν θα ανακοινωθούν τώρα τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις που έχει αναλάβει να κάνει στην πόλη του Βόλου, για τη μυρωδιά και τους ρύπους”, υποστήριξε η κ. Ηλιοπούλου.
Αναφορικά με την έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τις οσμές στο Βόλο, η κ. Ηλιοπούλου ανέφερε πως η Περιφέρεια είχε ανακοινώσει πως θα δημοσιοποιούσε τα πρώτα στοιχεία αυτής, όμως, όπως συμπλήρωσε το μέλος της Επιτροπής, τώρα με ανακοίνωσή της μεταθέτει τις ανακοινώσεις για του χρόνου.

«Ανησυχητικά σιωπηλές οι τοπικές αρχές»

“Θα μπορούσαν να βγουν να πουν κάποια πρώτα αποτελέσματα, όπως έκανε με την έρευνά του το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για να γνωρίζει και ο κόσμος, γιατί υπάρχει έντονη ανησυχία και δυστυχώς όλο το καλοκαίρι βλέπουμε τις τοπικές αρχές να είναι ανησυχητικά σιωπηλές πάνω στο ζήτημα. Και βγαίνει κάθε εβδομάδα η Περιφέρεια και λέει ότι δεν υπάρχει ατμοσφαιρική ρύπανση στον Βόλο, κάτι που πιστεύω ότι εξαγριώνει τους πολίτες”, σχολίασε η κ. Ηλιοπούλου συμπληρώνοντας πως ο ένας μετρητής της Περιφέρειας καταγράφει μόλις δύο ρύπους, ενώ το δίκτυο μετρητών είναι ακόμη ανύπαρκτο.
Στη συνέλευση επισημάνθηκε η αναγκαιότητα συνένωσης των δυνάμεων με φορείς και συλλόγους της πόλης, ενώ η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε προσφυγή και καλεί σε συσπείρωση όλους τους πολίτες για το κοινό καλό και την προστασία της ζωής όλων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.