“Ξεσαλώνουν” οι τράπεζες με τους πλειστηριασμούς!

Πάνω από 158.000 όσοι έχουν αναγγελθεί στη χώρα μας για το διάστημα που διανύουμε...

Στις 158.000 ανέρχονται τα ακίνητα προς πλειστηριασμό μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, τη στιγμή που προερχόμαστε από απανωτές κρίσεις εδώ και 12 χρόνια, έχουν περιοριστεί τα εργαλεία αντιμετώπισης της υπερχρέωσης, ενώ τα funds και οι τράπεζες μιλάνε με όρους καθαρά οικονομικούς, χωρίς να ληφθούν υπόψη κριτήρια πρώτης κατοικίας ή εάν ένας άνθρωπος είναι άρρωστος, άνεργος ή αν αντιμετωπίζει προβλήματα οικογενειακά, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που κυνηγούν καρκινοπαθείς!
Τα παραπάνω τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Παναγιώτης Καλόφωνος οικονομικός σύμβουλος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), ο οποίος τόνισε ότι οι τράπεζες δεν αστειεύονται, τις ενδιαφέρει μόνο να εισπράξουν, χωρίς να τις ενδιαφέρει αν υπάρχει πρόβλημα υγείας ή θανάτου στην οικογένεια, ενώ τόνισε ότι δύσκολα επικοινωνεί κάποιος μαζί τους.

Προσοχή στους «σωτήρες»
που τάζουν μεγάλα κουρέματα

Συμβουλεύει τους καταναλωτές να ενημερώνονται σωστά και να αποφεύγουν τους «σωτήρες» που τάζουν μεγάλα κουρέματα, γιατί αυτό δεν γίνεται η κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη.
«Πολλά είναι τα παράπονα και τα αιτήματα για βοήθεια, συμβουλευτική ή πρακτική στο θέμα της διαχείρισης των δανείων στην Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (Ε.Ε.Κ.Ε.), διότι δεν τους φθάνει το ότι έχουν περάσει 12 χρόνια κρίσης, ήρθε η υγειονομική κρίση του Covid να κλείσει την περίοδο των μνημονίων, ακολούθησε ο πόλεμος στην Ουκρανία που έφερε την έξαρση της ακρίβειας, που μάλλον εμπεριέχει έναν πολύ μεγάλο βαθμό αισχροκέρδειας, δυσκολεύοντας πάρα πολύ τα νοικοκυριά να διαχειριστούν τον προϋπολογισμό τους.
Επίσης οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δραματική αύξηση των επιτοκίων, που το ΕΕΚΕ θεωρεί ότι η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα του πληθωρισμού με λάθος τρόπο, ανεβάζοντας τα επιτόκια».

«Τα funds ασκούν μεγάλη πίεση»

Σύμφωνα με τον κ. Καλόφωνο, ένας μέσος δανειολήπτης που πληρώνει μια δόση, όταν του ανέβει η δόση 100 και 120 € μηνιαίως για δάνειο 100.000 €, πιέζεται δραματικά για να μπορέσει να αποπληρώσει το δάνειό του, ενώ τα funds ασκούν πολύ μεγάλη πίεση και πολλές φορές με τρόπους που ξεφεύγουν από τις θεμιτές εμπορικές πρακτικές και τους εκφοβίζουν ότι θα τους πάρουν περιουσιακά στοιχεία.

Περιορίστηκαν τα εργαλεία
αντιμετώπισης της υπερχρέωσης

«Τα εργαλεία αντιμετώπισης της υπερχρέωσης δυστυχώς έχουν περιοριστεί δραματικά και έχουν εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή πρακτική που υιοθέτησε την πρακτική αυτή και η Ελλάδα που έβγαλε τον νόμο 4738, σύμφωνα με τον οποίο, πρέπει να είναι ενημερωμένοι οι δανειολήπτες, διότι υπάρχει ένας πολύ… ύπουλος όρος κι εκεί «πατάνε» τα funds, για να μπορέσουν να εισπράξουν», τόνισε ο οικονομικός σύμβουλος του ΕΕΚΕ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νόμος λέει αν ο δανειολήπτης, για ένα σπίτι που στον ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστεί 100.000 και η εμπορική του αξία είναι 120.0000 €, αν οφείλει 100.000 €, τον αναγκάζει να τα πληρώσει όλα, ενώ δεν υπάρχει η έννοια της προστασίας της πρώτης κατοικίας, διότι τα funds και οι τράπεζες, μιλάνε με όρους καθαρά οικονομικούς, χωρίς να ληφθούν υπόψη κριτήρια πρώτης κατοικίας, αν ένας άνθρωπος είναι άρρωστος, άνεργος, αν αντιμετωπίζει προβλήματα οικογενειακά, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που κυνηγούν καρκινοπαθείς!

«Οι άνθρωποι έχουν εξαντλήσει
όλα τα οικονομικά τους αποθέματα»

Ο κ. Καλόφωνος τόνισε ότι η μόνη λύση που υπάρχει, είναι ο νόμος 4224 που μιλάει με τις τράπεζες για τη ρύθμιση καθαρά με διμερή σχέση, ενώ τόνισε ότι το χρηματοοικονομικό σύστημα σήμερα έχει απαιτήσεις χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι μετά από 12-13 χρόνια κρίσεων οι άνθρωποι έχουν εξαντλήσει όλα τους τα αποθέματα να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα.
Ο συνεργάτης της ΕΕΚΕ συστήνει στους δανειολήπτες να έχουν επικοινωνία με τους φορείς, να απαντούν έστω και αν δεν μπορούν, ώστε να διατηρηθεί η έστω και δύσκολη επικοινωνία, για να μη βρεθούν μπροστά στην ξαφνική ειδοποίηση, ότι το σπίτι θα βγει στον πλειστηριασμό, παρότι που δεν ειδοποιούν όταν γίνεται αυτό.
Όπως είπε, ο δανειολήπτης πρέπει να μιλάει με τις Ενώσεις Καταναλωτών που μπορούν να τους πληροφορήσουν, τι μπορεί να γίνει.

Έξαρση των πλειστηριασμών

Από το καλοκαίρι του 2021 υπάρχει έξαρση του φαινομένου των πλειστηριασμών, ενώ από το ξεκίνημα του 2022 τράπεζες και funds έχουν … «ξεσαλώσει», ανέφερε ο κ. Καλόφωνος.
Όπως είπε, πέρυσι το καλοκαίρι οι αναγγελμένοι πλειστηριασμοί ήταν 86.000 διαφόρων τύπων, φέτος το καλοκαίρι έφτασαν στις 110.000 και ήδη σήμερα έφτασαν στις 158.000. Το τρομακτικό αυτό νούμερο, είναι οι αναγγελμένοι πλειστηριασμοί, το πόσοι θα βγουν βέβαια, είναι ένα άλλο θέμα, τόνισε.
Ο κ. Καλόφωνος τόνισε ότι οι τράπεζες δεν παρέχουν στοιχεία για τα κόκκινα δάνεια που είναι ένα στάδιο πριν τον πλειστηριασμό και εκτίμησε ότι είναι μεγάλος ο αριθμός, αν υπολογίσουμε ότι στον Νόμο Κατσέλη είχαν ενταχθεί περίπου 70.000 δανειολήπτες, οι εκδικάσεις από τον οποίο ολοκληρώνονται, με βάση την ηλεκτρονική επικαιροποίηση που κάνουν.

«Έχουμε φτάσει στο τέλος του δρόμου»

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε φτάσει στο τέλος του δρόμου και πρέπει να ληφθεί μια οριστική απόφαση για το τι πρέπει να κάνουν, νομικά ή οικονομικά. Δηλαδή εάν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει το δάνειό του, δεν μπορεί να ζει συνεχώς με το άγχος ότι χρωστάει, θα πρέπει να εξετάσει και άλλες λύσεις όπως να πουλήσει το ακίνητό του τώρα που μπορεί και να δοκιμάσει να βρει ένα σπίτι με μικρότερα έξοδα, ώστε να μπορεί να στεγάσει την οικογένειά του. Δεν πρέπει να αποκλείουμε καμία λύση, αλλά να είμαστε ευέλικτοι, αλλιώς μας στριμώχνουν και δεν αστειεύονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλόφωνος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.