Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο αντίο του μικρού Παναγιώτη…

Το σχολείο παρέμεινε κλειστό σε ένδειξη πένθους- Τα μέτρα πρόληψης που συνιστά η Διεύθυνση Υγείας

Μάτια, που δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα δάκρυά τους, ατέλειωτος πόνος κι ένα μεγάλο “γιατί” ζωγραφισμένο στα πρόσωπα όλων όσοι αποχαιρέτισαν για τελευταία φορά, χθες το πρωί τον 11χρονο Παναγιώτη, που τόσο άδοξα και πρόωρα έφυγε από τη ζωή.
Τα ερωτηματικά πολλά, αλλά δεν μπορούσαν να καλύψουν τον πόνο όλων για το θάνατο του 11χρονου. Οι γονείς, οι συγγενείς, φίλοι της οικογένειας ακόμη και άγνωστος κόσμος έσπευσε χθες το πρωί στον Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού για να πει το στερνό αντίο. Στις 11 χθες το πρωί γράφτηκε η τελευταία σελίδα, στη σύντομη ζωή του μικρού Παναγιώτη, ο οποίος “έφυγε” από τη ζωή τα ξημερώματα της Τετάρτης, στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου.
Ο Βόλος από τη στιγμή της είδησης πως ένα μικρό παιδί, μόλις 11 χρονών έφυγε από τη ζωή, θρηνεί. Όλη η πόλη θρηνεί, μικροί και μεγάλοι. Κανείς δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει πως ένα παιδάκι, πέθανε τόσο άδοξα.
Στη κηδεία του 11χρονου το κλίμα ήταν βαρύ. Σκυθρωπές φιγούρες και πόνος βαθύς. Η οικογένεια δεν μπορεί ακόμη να πιστέψει αυτό που της συνέβη, που έχασε το μοναχοπαίδι της. Δίπλα της συγγενείς, φίλοι, δάσκαλοι του παιδιού. Όλοι έτρεξαν για να συμπαρασταθούν στον ατέλειωτο πόνο της οικογένειας και να πουν το τελευταίο αντίο στον μικρό Παναγιώτη.
Ο 11χρονος διέμενε στη Ν. Ιωνία, ενώ είχε καταγωγή από την πλευρά του πατέρα του, από τα Κανάλια. Κι εκεί, οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν το χαμό του παιδιού.

Δεν λειτούργησε το σχολείο λόγω πένθους

Το σχολείο, στο οποίο φοιτούσε ο μικρός Παναγιώτης, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Διμηνίου- Αισωνίας δεν λειτούργησε χθες, μετά από απόφαση του Δήμου Βόλου, σε ένδειξη πένθους. Κανείς στη σχολική κοινότητα δεν μπορούσε να πιστέψει πως ο μικρός Παναγιώτης δεν θα είναι πια μαζί τους.

Τα νέα δεδομένα

Το πόρισμα της νεκροψίας- νεκροτομής, που διενεργήθηκε από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας, έδειξε πως η αιτία θανάτου του παιδιού ήταν πυώδης μηνιγγοεγκεφαλίτιδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ δείγματα από τη νεκροψία, στάλθηκαν χθες το πρωί στο Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας του ΚΕΕΛΠΝΟ και πιθανότατα σήμερα, Παρασκευή να υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία, για το εάν η νόσος ήταν ιογενής ή βακτηριακή.
Για τα αποτελέσματα των δειγμάτων θα ενημερωθεί η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας κι από κει η αρμόδια Ιατροδικαστής, ανάλογα με αυτά, θα ενημερώσει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Μέτρα πρόληψης
Από την πρώτη στιγμή της είδησης του θανάτου του 11χρονου κι έπειτα με την ανακοίνωση της νόσου, η Διευθύντρια του σχολείου, στο οποίο φοιτούσε το παιδί, βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας κ. Κολημήτρα. Μιλώντας στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ η κ. Κολημήτρα ανέφερε πως δεν υπήρχε κάποια επίσημη ενημέρωση για να ληφθούν κάποια μέτρα, από τη στιγμή που δεν έχει γίνει γνωστό εάν πρόκειται για ιογενή ή βακτηριακή νόσο.
Ωστόσο, η κ. Κολημήτρα βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία και με τη θεράπουσα ιατρό του 11χρονου, τη Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Αναστασίου. Η Διευθύντρια της Κλινικής πρότεινε να ληφθεί μόνο για προληπτικούς λόγους αντιβίωση από τα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με το παιδί, τους πολύ κοντινούς φίλους του και όσους κάθονταν κοντά στο θρανίο. Τις οδηγίες αυτές μετέφερε η κ. Κολημήτρα στη Διευθύντρια του σχολείου, η οποία προχώρησε σε σχετική ενημέρωση.
Η χορήγηση της αντιβίωσης συστήθηκε μόνο για προληπτικούς λόγους, χωρίς να υπάρχει ανησυχία, καθώς ακόμη το περιστατικό και τα ακριβή αίτια του θανάτου του παιδιού διερευνώνται.

Απολύμανση για ψυχολογικούς
λόγους στο 1ο Δ.Σ. Αισωνίας

Δε θα πραγματοποιηθούν μαθήματα σήμερα Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αισωνίας όπου φοιτούσε ο 11χρονος μαθητής, που κατέληξε την Τετάρτη στο Νοσοκομείο Βόλου, από μηνιγγοεγκεφαλίτιδα.
Με απόφαση του Δημάρχου Βόλου Αχ. Μπέου, αποφασίζεται η διακοπή των μαθημάτων σήμερα Παρασκευή για την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών καθώς και για τη διενέργεια απολύμανσης στους χώρους του σχολείου.
Η σχετική απόφαση, εκδόθηκε αφού λήφθηκαν υπόψιν μεταξύ άλλων, έγγραφο της Γεν. Διεύθυνσης Υγείας και Κοιν. Μέριμνας που συστήνει για ψυχολογικούς λόγους απολύμανση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αισωνίας.

Επείγουσα προκαταρκτική
για τον θάνατο του 11χρονου
Ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου και περαίωση, εντός μιας εβδομάδας

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το ζήτημα του θανάτου του 11χρονου παιδιού, νωρίς το πρωί της Τετάρτης από πυώδη μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία και όχι μόνο, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου χθες το πρωί, αντιδρώντας άμεσα σε ένα θέμα που αφορά στην κοινωνία.
Με αφορμή τα δημοσιεύματα των τοπικών εφημερίδων για τις συνθήκες θανάτου του άτυχου αγοριού, ενώ νοσηλευόταν στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, ο εισαγγελέας ζήτησε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τις συνθήκες και τα αίτια θανάτου του παιδιού, που φέρεται να έχασε τη ζωή του από μηνιγγοεγκεφαλίτιδα.
Η προκαταρκτική έχει αποδέκτη την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου και ζητείται να ληφθούν καταθέσεις από τους γονείς του ανήλικου και στη δικογραφία να συμπεριληφθεί και η ιατροδικαστική έκθεση, ενώ ζητείται περαίωση της έρευνας εντός μιας εβδομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της αστυνομικής προανάκρισης, δικογραφία σχημάτισε και το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου, που ήδη έλαβε κατάθεση από τη διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής.
Στη δικογραφία που θα σχηματιστεί μετά την παραγγελία του εισαγγελέα, οι αστυνομικές αρχές θα διερευνήσουν αν ο θάνατος του 11χρονου μαθητή Δημοτικού Σχολείου οφείλεται σε φυσικά αίτια, ενώ θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα, ώστε αν απαιτηθεί να ασκηθούν διώξεις κατά συγκεκριμένων ατόμων.

Το ιστορικό

Το παιδί έφτασε στο Νοσοκομείο Βόλου, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ξημερώματα της Τρίτης με πολύ υψηλό πυρετό , λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού και έντονο πονοκέφαλο. Οι εξετάσεις του έδειξαν ιγμορίτιδα, ενώ αποφασίστηκε από τους γιατρούς η παραμονή του παιδιού στην Παιδιατρική για παρακολούθηση. Η κατάστασή του ήταν ελεγχόμενη, όπως το πρωί της Τετάρτης, η υγεία του επιδεινώθηκε.
Άμεσα κινητοποιήθηκε το ιατρικό προσωπικό, το παιδί διασωληνώθηκε, ενώ έγιναν και προσπάθειες ανάνηψης. Οι προσπάθειες για την επαναφορά του παιδιού, δεν βρήκαν ανταπόκριση και το παιδί, «έφυγε» από τη ζωή.
Η επίσημη ανακοίνωση του Νοσοκομείου Βόλου ήταν η εξής: «Αγόρι 11 ετών, κάτοικος Ν.Ιωνίας Βόλου, προσήλθε στην Παιδιατρική Κλινική με εμπύρετο προς διάγνωση στις 25/02/2020 τα ξημερώματα, συνοδευόμενο από τους γονείς του. Πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις, διενεργήθηκε αμέσως ενδοφλέβια και παρεντερικά φαρμακευτική αγωγή.
Στις 26/02/2020 τα ξημερώματα και ενώ η κατάσταση της υγείας του ήταν ελεγχόμενη, αιφνιδίως επιδεινώθηκε. Το παιδί διασωληνώθηκε από αναισθησιολόγο, έγιναν προσπάθειες ανάνηψης από παιδίατρο, αναισθησιολόγο και καρδιολόγο για 1 ώρα, αλλά απέβησαν άκαρπες. Ώρα θανάτου 06:20 στις 26/02/2020.
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου διέταξε τη διενέργεια νεκροτομής-νεκροψίας».

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.