Σαρηγιάννης στο Ράδιο ΕΝΑ: Σε ήπια επίπεδα η Μαγνησία, «απελευθέρωση» στο τέλος Ιουνίου

Η διαχείριση της πανδημίας τον Μάρτιο θα δείξει πως θα είμαστε το Πάσχα, τόνισε ο καθηγητής

Καθησυχαστικός για την πορεία της πανδημίας φάνηκε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, επισημαίνοντας πως στο τέλος Ιουνίου θα μπορούμε να μιλάμε για «απελευθέρωση», με προστατευτικά βέβαια μέτρα, αλλά με ελευθερία κινήσεων, εάν όμως πρώτα διαχειριστούμε την κατάσταση σωστά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Μάλιστα ο Καθηγητής, άφησε κι ένα παράθυρο για καλύτερες συνθήκες το Πάσχα και τόνισε πως η Μαγνησία αυτή την περίοδο κινείται σε ήπια τροχιά αναφορικά με την πανδημία.

Ποια είναι η εικόνα που έχετε κ. Καθηγητά για την πορεία της πανδημίας; Έχει περάσει κι ένα εύλογο χρονικό διάστημα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων, ποιο είναι το συμπέρασμά σας;

Στην Ελλάδα είμαστε στην αρχή μείωσης των κρουσμάτων, είχαμε μία αύξηση μετά τις 20 Ιανουαρίου , τώρα είμαστε σε μία αρχική αποκλιμάκωση, η οποία περιμένουμε να σταθεροποιηθεί τις επόμενες ημέρες, μπορεί να έχουμε κάποιες αυξομειώσεις, γιατί μπορεί να προχωρήσουμε και στην άρση κάποιων περιορισμών.
Υπάρχουν όμως δύο μεγάλες περιοχές, η Αττική και η Θεσσαλονίκη, που επηρεάζουν σημαντικά τι συμβαίνει επιδημιολογικά στη χώρα. Στην Αττική αυτή τη στιγμή είμαστε σε αποκλιμάκωση και θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα με εναλλασσόμενο ρυθμό και από τις 24-25 του μήνα θα υπάρχει πιο σημαντική αποκλιμάκωση, καθώς θα φαίνονται και τα πιο πλήρη αποτελέσματα του lockdown που ισχύει. Αυτό περιμένουμε να συνεχιστεί και τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου και στις 10 περίπου Μαρτίου να φτάσουμε σε ένα μίνιμουμ. Ακριβώς αντίθετη πορεία αναμένουμε στη Θεσσαλονίκη, εκτός κι αν ληφθούν μέτρα. Θα έχουμε μία αύξηση που θα αρχίσει να φαίνεται και στη Θεσσαλονίκη. Η περιοχή μπαινει στη λογική της «κόκκινης», άρα μπορεί κανείς να πάρει περιοριστικά μέτρα, το θέμα είναι ποια μέρα θα τα πάρει , ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση πιο αποτελεσματικά.

Τα τοπικά lockdown και όχι τα οριζόντια, ίσως είναι και πιο αποτελεσματικά;

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει μετακίνηση ανάμεσα στους νομούς, είναι αποτελεσματικά. Για παράδειγμα η κατάσταση στη Μαγνησία είναι σε ήπια επίπεδα. Η περιοχή σας μέχρι τα Χριστούγεννα ήταν σε πιο δύσκολη κατάσταση, όμως αυτή τη στιγμή είμαστε σε πιο ήπια επίπεδα στον Βόλο και στη Μαγνησία γενικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είχε λογική να πάρει κανείς μέτρα Lockdown στον Βόλο.

Αν όμως δείτε αύξηση κρουσμάτων ή άλλα στοιχεία ενδεχομένως να αποφασιστούν άλλα μέτρα;

Ναι, κανείς πρέπει να βλέπει το θέμα και λίγο τοπικά, δηλαδή να μην δημιουργεί πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας. Έχουμε τα εργαλεία για να μπορούμε να δούμε και στο μέλλον τι συμβαίνει από πλευρά διασποράς και μπορούμε προληπτικά να λαμβάνουμε μέτρα και να αποφεύγουμε οποιοδήποτε αρνητικό σενάριο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη, η οποία θα έχει αύξηση. Μέχρι και χθες, αν δούμε ένα εβδομαδιαίο κυλιόμενο μέσο όρο είναι ουσιαστικά σταθεροποιημένη. Οπότε αν με ρωτούσατε μέχρι τα χθεσινά δεδομένα εάν έπρεπε να πάρουμε μέτρα, η απάντηση είναι όχι. Εάν με ρωτήσετε εάν πρέπει να πάρουμε μέτρα, η απάντηση είναι ναι, γιατί η πρόβλεψη είναι πως θα κινηθεί αυξητικά.

Βρισκόμαστε ουσιαστικά στα πρώτα βήματα του τρίτου κύματος;

Ναι, ουσιαστικά από τις 22-25 Ιανουαρίου είμαστε στην αρχή ενός τρίτου κύματος, το οποίο αυτή τη στιγμή, σε αντίθεση με ό,τι κάναμε στο δεύτερο, το αντιμετωπίζουμε εν τη γενέσει του. Το αντιμετωπίζουμε πολύ πιο δυναμικά, απ’ ότι κάναμε τον Οκτώβριο αντίστοιχα. Αυτό είναι θετικό, γιατί μας μένει χρόνος για να το διαχειριστούμε πολύ πιο ήπια. Μέχρι στιγμής αντιδρούμε αρκετά καλά, θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει μέτρα όπως απολύμανση του αέρα σε εσωτερικούς χώρους, τηλεργασία κτλ. για να αποφεύγουμε το lockdown, γιατί το πρόβλημα είναι πως θα αποφύγεις το lockdown. Αυτά τα μέτρα δεν τα παίρνουμε αρκετά, τώρα πηγαίνουμε λίγο προς αυτή την κατεύθυνση , αλλά τουλάχιστον το lockdown ως απόφαση ελήφθη νωρίς. Έχει προληπτική ισχύ. Το ζήτημα είναι τώρα κατά πόσο τα μεταλλαγμένα στελέχη, που ξέρουμε ότι υπάρχουν στην ελληνική κοινότητα, εάν αυτά θα δώσουν κάποιο πρόβλημα σημαντικό σε βάθος χρόνου, γιατί ακόμη η διασπορά τους είναι μικρή. Προφανώς κάνουν υπερμέτάδοση, αλλά αυτό δεν έχει φανεί τόσο πολύ στον πληθυσμό και εμείς περιμένουμε να φανεί αυτή η διασπορά, εάν δεν την αναχαιτίσουμε ικανοποιητικά, στο δεύτερο μισό του Απριλίου και τον Μάιο. Αυτό θα μπορούσε να δώσει ένα τρίτο κύμα τότε, πιο ισχυρό και γι’ αυτό είναι σημαντικό να το αναχαιτίσουμε. Ένα μέτρο όπως το Lockdown «χτυπά» όλα τα στελέχη, όχι μόνο το κυρίαρχο και προσπαθούμε να αναχαιτίσουμε τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών τώρα που είναι στην αρχή και είναι ευκολότερο, καθώς υπάρχουν πολύ λιγότερα κρούσματα με αυτά τα στελέχη.

Ο απόλυτος συνδυασμός των μέτρων και των εμβολίων ωστόσο, δεν έχει επιτευχθεί, κυρίως λόγω της έλλειψης των εμβολίων. Οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν όπως θα θέλαμε…

Το κρίσιμο για μας είναι να διαχειριστούμε χρονικά καλά την κατάσταση τώρα, χωρίς υπερβολικό πόνο, κόστος για την κοινωνία και την οικονομία γι’ αυτό μιλάω για πιο στοχευμένες δράσεις κι όχι για οριζόντιες σε όλη την Ελλάδα, που ακόμη δεν έχουμε όσα εμβόλια θα θέλαμε, ώστε να μπορούμε, όταν θα έχουμε πιο πολλά διαθέσιμα εμβόλια να παρέμβουμε θωρακιστικά πια με τα εμβόλια.

Μέσα από τις εκτιμήσεις σας και τα υπολογιστικά σας μοντέλα, πότε πιστεύετε ότι θα νιώθουμε ότι δεν έχουμε αυτή την πίεση στο σύστημα υγείας αλλά και πότε θα νιώσουμε μια μικρή ή μεγαλύτερη απελευθέρωση;

Εάν το διαχειριστούμε καλά τώρα, λέω το αν, γιατί ο Μάρτιος είναι σημαντικός, καθώς είναι ένα πέρασμα από το πιο κρύο στην πιο ζεστή περίοδο, την άνοιξη, έχει όμως τις παγίδες του, νομίζω πως τέλος Ιουνίου θα νιώσουμε πολύ καλύτερα από άποψη ελευθερίας. Με την έννοια ότι όχι μην μου βάλεις περιορισμό, είναι να νιώθω ότι μπορώ να λειτουργήσω, με μέτρα προστασίας ατομικά, αλλά πολύ πιο ελεύθερα και ταυτόχρονα να μην νιώθω την απειλή του να μην το κάνω, γιατί κινδυνεύω λίγο παραπάνω. Ελευθερία και από τους τεχνικούς περιορισμούς που βάζει η πολιτεία, αλλά και από τον κίνδυνο από την ασθένεια.
Τέλος Ιουνίου πιστεύω λοιπόν, ότι μπορούμε να νιώθουμε καλύτερα, πιο ελεύθεροι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να έχουμε ενσυναίσθηση ότι δεν υπάρχει ακόμη κορωνοϊός στην κοινότητα, ότι θα πρέπει να φοράμε μάσκες και να κρατάμε αποστάσεις, αλλά θα μπορούμε να λειτουργήσουμε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό και είναι σημαντικό και για τον τουρισμό και για την οικονομία γενικότερα, με την έννοια ότι εάν μπορούμε να δείξουμε και σε όλο τον πλανήτη, γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η Ελλάδα είναι τουριστικός προορισμός παγκόσμιος, ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε με ασφάλεια, ελέγχοντας την κατάσταση και δείχνοντας την αντίστοιχη σύνεση ως πληθυσμός, νομίζω ότι γινόμαστε πολύ ενδιαφέρον και ελκυστικότερος τουριστικός προορισμός υπό αυτές τις συνθήκες. Έτσι κι αλλιώς ήμασταν, το να νιώσει κανείς ότι μπορεί να χαρεί την Ελλάδα χωρίς να νιώθει ότι απειλείται, είναι πολύ σημαντικό.

Το Πάσχα το περνάμε συγκρατημένα, όπως και πέρυσι;

Το Πάσχα είναι 2 Μαΐου, οπότε το θέμα είναι πως θα διαχειριστούμε την κατάσταση μέχρι τότε. Αυτό το lockdown της Αττικής είχε και ένα σκοπό να μπορούμε να διαχειριστούμε το Πάσχα καλύτερα από πέρυσι, με την έννοια ότι εάν δεν το κάναμε, θα αναγκαζόμασταν σίγουρα να είμαστε κλειστά, γιατί θα υπήρχε υπερμετάδοση και στα μεταλλαγμένα στελέχη και θα «βοηθούσαν» πολύ στη μετάδοση. Αυτή τη στιγμή επειδή πιστεύω ότι λειτουργεί το lockdown και λέω πιστεύω εξαιτίας της ανάγνωσης των δεδομένων καθώς αυτό που προβλέπουν τα υπολογιστικά συστήματα με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, γίνεται, άρα ελπίζω ότι θα συνεχιστεί να ακολουθεί αυτή την πορεία. Αυτό δείχνει ότι το lockdown θα έχει θετικά αποτελέσματα και άρα ίσως θα μπορούμε να είμαστε και λίγο πιο ελεύθεροι το Πάσχα, απ’ ότι ήμασταν πέρυσι με την έννοια να μην χρειαστεί να είμαστε σε lockdown. Το πως όμως θα φτάσουμε στο Πάσχα θα εξαρτηθεί πολύ από το πως θα διαχειριστούμε την περίοδο του Μαρτίου κυρίως και τις αρχές του Απριλίου. Αυτό θα κρίνει πως θα είναι το Πάσχα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.