Σε… αναμονή των αποζημιώσεων οι επαγγελματίες πλημμυροπαθείς

Tης Σκοπέλου, καθώς παρόλο που το ΦΕΚ υπογράφηκε τον Ιούνιο, δεν εγκρίθηκε το κονδύλι…

Δυόμιση σχεδόν χρόνια πέρασαν από τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσαν οι πλημμύρες στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2015 στην Σκόπελο και οι επαγγελματίες του νησιού, που είδαν τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται, βρίσκονται ακόμη σε οδυνηρή αναμονή για την καταβολή των αποζημιώσεων, στο 30% της ζημιάς που έπαθαν. Αιτία, η μη έγκριση ακόμη από το υπουργείο Οικονομικών του κονδυλίου, που ανέρχεται σε 952.000 Ευρώ, βάσει του ΦΕΚ που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2017. Τα παραπάνω τόνισε ο γραμματέας της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Σκοπέλου Γιάννης Προβιάς στο «Ράδιο Ένα 102,5», που επισήμανε ότι οι επαγγελματίες του νησιού, προσπαθούν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, αλλά δεν βλέπουν την ίδια αντιμετώπιση από το κράτος.
Ήδη έχουν περάσει 2,5 χρόνια, ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες, εκδόθηκε το ΦΕΚ οριοθέτησης και που καθορίζει το ύψος των αποζημιώσεων και περιμένουμε, πότε το υπουργείο Οικονομικών θα εγκρίνει το κονδύλι για να πάρουμε αυτά που μας αναλογούν. «Με το υπουργείο που μιλάμε, μας είχαν πει για τα Χριστούγεννα, αλλά πέρασαν, αλλάξαμε χρόνο και ακόμη περιμένουμε», δήλωσε ο γραμματέας της επιτροπής πλημμυροπαθών επαγγελματιών Σκοπέλου. Ο κ. Προβιάς εξήγησε ότι οι αποζημιώσεις για ζημιές στα σπίτια από τις καταστροφικές πλημμύρες στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2015, καταβλήθηκαν, ενώ για τις επιχειρήσεις πρέπει να δοθούν πάνω από 950.000 Ευρώ, που αντιστοιχούν στο 30% της συνολικής ζημιάς που υπέστησαν.

«Δεν άνοιξαν όλες οι επιχειρήσεις
μετά την πλημμύρα…»
«Για μας είναι τεράστιο ποσό, αλλά για το Κράτος το ποσό είναι γελοίο», δήλωσε ο κ. Προβιάς, που εξήγησε ότι δεν άνοιξαν ξανά όλες οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις μεγάλες πλημμύρες, ενώ άλλες επιχειρήσεις λειτουργούν και άλλες αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Για το θέμα ενημερώθηκε πριν τις γιορτές η υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, που δεν είχε εικόνα ότι δεν καταβλήθηκαν ακόμη τα ποσά της αποζημίωσης, ανέφερε ο κ. Προβιάς, που συμπλήρωσε ότι πρέπει να δοθεί εντολή, να βγει το κονδύλι. Ο ίδιος είπε ότι η υφυπουργός, βοήθησε στην κατεύθυνση έγκρισης του ΦΕΚ και καθορισμού του ποσού τον Ιούνιο, αλλά πέρασαν ήδη επτά μήνες και δεν έγινε το παραμικρό.
Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής πλημμυροπαθών, είπε ότι οι επαγγελματίες του νησιού προσπαθούν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, αλλά δεν βλέπουν την ίδια αντιμετώπιση από το κράτος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.