Σκάνδαλο η μη κατάθεση αγωγής κατά της ΕΡΓΗΛ

Υποστηρίζουν πρώην μέλη της Διοίκησης της Επιχείρησης

Σκάνδαλο χαρακτήρισαν το γεγονός, ότι από τον Απρίλιο του 2015 ακόμη δεν έχει κατατεθεί η αγωγή της ΔΕΥΑΜΒ κατά της ΕΡΓΗΛ, επισήμαναν σε δηλώσεις τους στο «Ράδιο Ένα» οι πρώην αντιδήμαρχοι και μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ Ηλίας Ξηρακιάς και Νατάσα Οικονόμου, καθώς και η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα.
Από την απάντηση της ΔΕΥΑΜΒ προς την επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσα Οικονόμου προκύπτει ότι ακόμη δεν έχει κατατεθεί η τελική αγωγή κατά της ΕΡΓΗΛ, ενώ είναι άγνωστο, αν έχει κατατεθεί η πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ

Αγώνας και αγωγή κατά ΕΡΓΗΛ
Ο Ηλίας Ξηρακιάς που ήταν πρόεδρος της επιτροπής που είχε ορίσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή για να διερευνήσει την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ, τόνισε ότι ο νόμος ορίζει ότι αφού τελειώσει ένα έργο πρέπει να παραληφθεί εντός 15 μηνών και αν δεν γίνει αυτό, θεωρείται ότι παραλήφθηκε αυτοδίκαια.
«Επειδή δεν είχε γίνει παραλαβή του έργου σκεφτήκαμε να τον ελέγξουμε, διότι το έργο αυτό είναι κάτω από την πόλη. Ο εργολάβος έπρεπε να αντικαταστήσει το παλιό δίκτυο της πόλης και να βάλει καινούργιες σωλήνες, από την οδό Ρ. Φεραίου και πάνω και για την περιοχή από Ν. Δημητριάδα, σχεδόν μέχρι τη Ν. Ιωνία και συγκροτήσαμε την επιτροπή παραλαβής», τόνισε ο Ηλίας Ξηρακιάς.
Για να γίνει έλεγχος, έγιναν 15 τομές από τη Ν. Δημητριάδα ως τη Ν. Ιωνία, ο αγωγός βρέθηκε αλλά σε βάθος 60 εκ., αντί 1,40 μ. που υποδείκνυε η μελέτη του έργου, με αποτέλεσμα η ΔΕΥΑΜΒ να πληρώσει ένα έργο που ήταν μισό απ’ αυτό που έπρεπε. Η επιτροπή μετρώντας τους αγωγούς 180 χλμ. που τοποθετήθηκαν στην πόλη διαπίστωσε ότι το έργο κόστιζε 5 εκ. € και όχι 10 που πληρώθηκε ο εργολάβος το 2007.
Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή κάλεσε τον εργολάβο να παραβρεθεί στην παραλαβή του έργου και ο ίδιος έστειλε εξώδικα ότι το έργο έχει παραληφθεί αυτοδίκαια γιατί το 2012 που έγινε αυτό, είχαν περάσει πέντε χρόνια. Μάλιστα ορίστηκε νέα ημερομηνία παραλαβής, κλήθηκε ο εργολάβος που δεν ανταποκρίθηκε και, για τα τεκμηριωθεί το έργο, κλήθηκε η εταιρία πιστοποίησης ΕΒΕΤΑΜ, που επίσης απέδειξε ότι ένα έργο 5 εκ. ε πληρώθηκε για 10 εκ. €, ενώ επιπλέον κλήθηκε το ΤΕΕ να κάνει μια ακόμη πραγματογνωμοσύνη που με 50 τομές στην πόλη και το πόρισμά του (παραδόθηκε το 2015) ήταν ακριβώς ίδιο με το πόρισμα της επιτροπής.
Στη συνέχεια η Δημοτική Αρχή κάλεσε το εργολάβο να επιστρέψει 5 εκ. € έντοκα, οι υπηρεσίες που είχαν υπογράψει τους λογαριασμούς, έστειλαν αρνητικό λογαριασμό στον εργολάβο, που αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να γίνει αγωγή από τη ΔΕΥΑΜΒ προς τον εργολάβο.
«Η αγωγή αυτή που είχε κατατεθεί δεν έχει εκδικαστεί ακόμη, διότι η νέα Δημοτική Αρχή την απέσυρε τρεις φορές. Αυτό είναι μείζον σκάνδαλο, όπως και το έργο που έγινε», δήλωσε ο κ. Ξηρακιάς.
Ζητάει επιπλέον χρήματα
Βέβαια ο εργολάβος ζητάει άλλα 10 εκ. €, κατέθεσε τις τελικές επιμετρήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η ΔΕΥΑΜΒ του οφείλει άλλα 5 εκ. € και κάτι που αποδίδεται σε τρικ, για να πληρωθεί παραπάνω χρήματα. Μάλιστα επειδή η ΔΕΥΑΜΒ δεν φρόντισε να απαντήσει εντός τριμήνου, ο εργολάβος πήγε στα Δικαστήρια και δικαιώθηκε από το Εφετείο Λάρισας το 2011.
«Για την απόφαση αυτή (και για το γεγονός ότι το Δικαστήριο έκρινε ότι το έργο αυτοδίκαια παραλήφθηκε) εμείς προσφύγαμε στον Άρειο Πάγο, που δεν μπήκε στην ουσία και απέρριψε την προσφυγή πρόσφατα», τόνισε ο Ηλ. Ξηρακιάς.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα μπορούσε να παρέμβει στον Άρειο Πάγο και να πει ότι η ουσία δεν είναι η αυτοδίκαια παραλαβή του έργου σε 15 μήνες, αλλά η αξία του έργου ήταν το ένα τρίτο απ’ αυτό που διεκδικούσε η ανάδοχος εταιρία.

Ν. Οικονόμου: Εκκρεμεί η κατάθεση αγωγής
Η Νατάσα Οικονόμου δήλωσε ότι πήγε στη ΔΕΥΑΜΒ και υπέβαλε έγγραφο αίτημα ζητώντας αντίγραφο της τελευταίας απόφασης του Αρείου Πάγου περί αυτοδίκαιης παραλαβής του έργου το 2009 και αντίγραφα των διαδοχικών αγωγών που φαίνεται ότι έχουν κατατεθεί εκ μέρους της ΔΕΥΑΜΒ από τον Δεκέμβριο του 2014 και στη συνέχεια.
«Από την ανακοίνωσή τους φαίνεται ότι εκκρεμεί ακόμη η κατάθεση της τελικής αγωγής κατά της ΕΡΓΗΛ», τόνισε η επικεφαλής της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης».
Η ίδια εξήγησε ότι πρόκειται για το έργο επέκταση – βελτίωση του δικτύου ύδρευσης, που δημοπρατήθηκε το 2004, η σύμβαση υπογράφηκε το 2005 και ολοκληρώθηκε το 2008. Η μελέτη, δημοπράτηση, σύμβαση είναι της περιόδου της Διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ Κυρ. Μήτρου και η υλοποίηση των Διοικήσεων Κυρ. Μήτρου, Αλ. Βούλγαρη. Επί δημαρχίας Βούλγαρη εγέρθησαν υπέρογκες δικαστικές αξιώσεις από την ανάδοχο ΕΡΓΗΛ ότι δήθεν έκανε παραπάνω εργασίες.
Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ Π. Σκοτινιώτη βρέθηκε στο πρόβλημα όταν ανέλαβε τη ΔΕΥΑΜΒ 16 Ιουνίου 2011και αποφάσισε ότι θα ακολουθηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία για να μην πάρει η ΕΡΓΗΛ ούτε ένα Ευρώ παραπάνω από το έργο που είχε εκτελέσει και είχε πληρωθεί μέχρι το 2009.
Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου, δεν έχει κριθεί η ουσία της υπόθεση, δηλαδή το πραγματικό έργο που εκτέλεσε η ΕΡΓΗΛ. Γι’ αυτό βασιζόμενη στη νομολογία η προηγούμενη Διοίκηση έκανε δύο επιτροπές για την παραλαβή του έργου και η δεύτερη για να διερευνήσει αν υπήρχαν ποσοτικές αποκλίσεις στο συμβατικό με το εκτελεσθέν έργο.
Η ίδια είπε ότι η ΕΡΓΗΛ κατέθεσε αγωγές κατά του προέδρου της επιτροπής Ηλ. Ξηρακιά και των στελεχών της ΔΕΥΑΜΒ ύψους 300.000 € που εκκρεμούν. Με βάση τα πορίσματα των επιτροπών, η Διοίκηση είχε κάνει αγωγή τον Ιούνιο του 2014 και είχε προσδιοριστεί να συζητηθεί τον Φεβρουάριο του 2015.
Ωστόσο η νέα Διοίκηση, με βάση τις δηλώσεις του επικεφαλής της, ότι δεν έχει τύχη και θέλει να κάνει νέα αγωγή σε νέα νομική βάση, πήρε πίσω την αγωγή της προηγούμενης Διοίκησης και κατέθεσε άλλη τον Δεκέμβριο του 2014, βασιζόμενη στα πορίσματα των δύο επιτροπών της προηγούμενης Διοίκησης», δήλωσε η Νατάσσα Οικονόμου.
Η επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας είπε ότι γι’ αυτό ζήτησε αντίγραφα των δικογράφων των δύο, που είχαν αποτέλεσμα 2,5 χρόνια μετά, να μην έχει κατατεθεί η τελική αγωγή.
Η ίδια είπε ότι το βασικό σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι πως θα υπερασπιστούμε τη ΔΕΥΑΜΒ στη μόνη υπερασπιστική γραμμή που υπάρχει και είναι η ανάδειξη της ουσίας ότι η ΕΡΓΗΛ δεν έκανε το έργο που προβλεπόταν.

«Υπάρχουν διαδοχικές αγωγές
που η καθεμιά αναιρεί την προηγούμενη»
«Εάν κριθεί η ουσία, η ΔΕΥΑΜΒ έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει αυτή τη δίκη», δήλωσε η κ. Οικονόμου, που πρόσθεσε ότι η τελευταία εντολή σε δικηγορικό γραφείο της Αθήνας να κάνει αγωγή ήταν 27 Απριλίου 2017 και από την απάντηση της Διοίκησης προς το αίτημα, φάνηκε ότι μέχρι στιγμής, υπάρχουν διαδοχικές αγωγές που η καθεμιά αναιρεί την προηγούμενη και μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί τελική αγωγή και δεν έχουν συζητηθεί οι αξιώσεις της ΔΕΥΑΜΒ ούτε σε πρώτο βαθμό.
Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου υπάρχει υποχρέωση της Διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ να ενημερώσει υπεύθυνα όλες τις αντιπολιτεύσεις, διότι η απόφαση του Αρείου Πάγου, θα αναρτηθεί σε λίγες μέρες στην ιστοσελίδα του και τα δικόγραφα των διαδοχικών αγωγών δεν μπορούν να μείνουν μυστικά, καθώς τα έχει ο αντίδικος. «Το θέμα είναι όμως ότι αυτή ιστορία έπρεπε να έχει λήξει, γιατί με το να αλλάζεις τις αγωγές συνέχεια και χρόνο χάνεις και δίνεις «όπλα» στον αντίδικο, που βλέπει όλες σου τις σκέψεις και ότι πελαγοδρομείς», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Οικονόμου.
Η επικεφαλής της «Επιλογής Ευθύνης» τόνισε ότι βασικό αυτή τη στιγμή είναι να δούμε τι γίνεται με τις διεκδικήσεις της εταιρίας απέναντι στη ΔΕΥΑΜΒ, διότι με τις αποφάσεις που έχει στα χέρια της, μπορεί να διεκδικήσει άμεσα τα χρήματα. Γι’ αυτό το βασικό είναι η συγκρότηση μετώπου προάσπισης της ΔΕΥΑΜΒ και να γίνει δικαστική διεκδίκηση επί της ουσίας που θα αφορούν στο κομμάτι του έργου που πραγματικά έγινε, επισήμανε.

Η πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα, το ΤΕΕ Μαγνησίας έχει κάνει πραγματογνωμοσύνη, η οποία είναι έκθεση που κατατίθεται σε αυτόν που τη ζητά και αποτελεί μια αντικειμενική καταγραφή των τεχνικών θεμάτων, που κατατίθεται στο Δικαστήριο και αποτελεί τεκμήριο.
Η κ. Καπούλα τόνισε ότι η πραγματογνωμοσύνη ζητήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 και παραδόθηκε από τους πραγματογνώμονες στη ΔΕΥΑΜΒ τον Απρίλιο του 2015.
Όπως είπε, δεν υπάρχει ενημέρωση από τη ΔΕΥΑΜΒ για το θέμα και η ίδια πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ ότι τον χειμώνα με τις αλλαγές των νομικών συμβούλων στη ΔΕΥΑΜΒ, είχε αποσυρθεί μια αγωγή του προηγούμενου νομικού συμβούλου με την αιτιολογία ότι δεν είχε κατατεθεί η πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ και ο επόμενος κατέθεσε ξανά την αγωγή με την πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ.
«Το περίεργο είναι, γιατί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017 δεν είχε κατατεθεί η πραγματογνωμοσύνη, αν ίσχυαν αυτά που ισχυρίστηκε η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ», τόνισε η κ. Καπούλα που πρόσθεσε ότι η υπόθεση ΔΕΥΑΜΒ – ΕΡΓΗΛ έχει πάρα πολλές παραμέτρους και δικαστικές διαμάχες και, λόγω ελλιπέστατης ενημέρωσης δεν μπορεί να γνωρίζει τι αγωγές έχει καταθέσει η ΔΕΥΑΜΒ και πως χειρίζεται την υπόθεση, ενώ δεν είναι γνωστές και οι κινήσεις που έκανε η ΕΡΓΗΛ.

«Υπάρχει σοβαρή απόκλιση»
Η πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ με στατιστική μέθοδο και εφαρμογή που έγινε σε όλο το έργο, συμπεραίνει ότι υπάρχει σοβαρή απόκλιση από τις εργασίες που πραγματικά έγιναν, σε σχέση με αυτές που είχαν κατατεθεί στις επιμετρήσεις. Όπως εξήγησε η πρόεδρος, στα μεγαλύτερα μήκη του έργου που επιμετρήθηκαν υπήρχε απόκλιση των εκσκαφών της τάξης του 30%, ενώ στο θέμα της ποιότητας είπε ότι δεν υπήρξε απόκλιση. «Υπάρχει μια «ακτινογραφία» του έργου με πραγματικές τομές και τα στοιχεία με φωτογραφίες, τοπογραφικές μετρήσεις και αποτυπώσεις, υπάρχουν ηλεκτρονικά», είπε η πρόεδρος του ΤΕΕ.
Επειδή μάλιστα το έργο εκτάθηκε σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων, υπάρχει και οικονομική διαφορά και, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας της ΔΕΥΑΜΒ, είναι να υπολογίσει ποιες είναι οι οικονομικές διαφορές.

«Δυσμενής εξέλιξη για τη ΔΕΥΑΜΒ
θα είναι πρωτοφανής»
Η Νάνσυ Καπούλα είπε ότι το θέμα της ΕΡΓΗΛ είναι το πιο σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Δήμος Βόλου, είναι τεράστια τα οικονομικά μεγέθη, που διεκδικούνται και από τις δύο πλευρές και είπε ότι αν υπάρχει δυσμενής εξέλιξη για τη ΔΕΥΑΜΒ θα είναι πρωτοφανές για το Πανελλήνιο και δεν θα ξέρουμε πώς να τη διαχειριστούμε ως πόλη.
«Καλό θα ήταν να μη βλέπουμε ανακοινώσεις της ΔΕΥΑΜΒ σε ελαφρό τόνο, που μας έχει συνηθίσει η Δημοτική Αρχή και να έχουμε ολοκληρωμένη ενημέρωση, με σοβαρότητα, για να δούμε ποιό είναι το μέλλον της εταιρίας διαχείρισης νερού του Πολεοδομικού Συγκροτήματος», δήλωσε η πρόεδρος του ΤΕΕ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.