SOS των Νοσοκομειακών γιατρών για έλλειψη παιδιάτρων στη Μαγνησία

Τέσσερις γιατροί καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες της χερσαίας Μαγνησίας

«SOS» εκπέμπει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας για την έλλειψη παιδιάτρων στις δομές υγείας του νομού, καθώς οι τρεις γιατροί του Νοσοκομείου, ο ένας του ΠΕΔΥ, καλούνται να καλύψουν συνολικά τις ανάγκες της χερσαίας Μαγνησίας,
Με απόφαση της γενικής συνέλευσης στις 5 Ιουνίου η ΕΙΝΚΥΜ καταγγέλλει τις σημαντικές ελλείψεις σε ειδικούς και ειδικευόμενους παιδιάτρους από το Νοσοκομείο Βόλου και σε ειδικούς παιδιάτρους από το ΠΕΔΥ Βόλου, τον Σταθμό προστασίας Μάνας και Παιδιού Βόλου, τα Κ.Υ. Αλοννήσου – Αλμυρού – Βελεστίνου – Ζαγοράς και απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Πολάκη, Διοικητή της 5ης ΥΠΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, το Διευθυντή ΠΕΔΥ Βόλου και τους Διευθυντές των Κ.Υ.

Τρομάζουν τα νούμερα για τρεις γιατρούς

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, στο Νοσοκομείο Βόλου ενδεικτικά, κατά μέσο όρο, τα επείγοντα παιδιατρικά περιστατικά που αντιμετωπίζονται στο παιδιατρικό ιατρείο επειγόντων, ανέρχονται σε 9.500 το χρόνο. Αντίστοιχα, τα παιδιά που εξετάζονται στο τακτικό παιδιατρικό ιατρείο ξεπερνούν τα 1.000 το χρόνο. Οι εισαγωγές/νοσηλείες παιδιών στην παιδιατρική κλινική κυμαίνονται από 700 έως και πάνω από 1.000 το χρόνο. Οι διακομιδές προς τριτοβάθμια νοσοκομεία, φθάνουν μέχρι και τις 50 το χρόνο.
«Δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι με τρεις ειδικούς ιατρούς (εκ των οποίων η μία είναι διευθύντρια, επιφορτισμένη και με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη θέση της) κι ένα επικουρικό, μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια το παιδιατρικό τμήμα σε αυτούς του εξοντωτικούς ρυθμούς. Είναι πρακτικά αδύνατο να προστατέψουμε την υγεία των παιδιών, όταν τα παιδιατρικά τμήματα είναι υποστελεχωμένα. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να μπορέσουν οι λιγοστοί παιδίατροι να ανταπεξέλθουν σε αυτό το δυσανάλογα βαρύ φορτίο», τονίζεται στην επιστολή.

Η ΕΙΝΚΥΜ κάνει αναφορά στην έλλειψη ειδικευόμενων ιατρών και προσθέτει ότι το Υπουργείο Υγείας πρέπει να προβεί σε άμεσες τροποποιήσεις και βελτιώσεις, πριν η παρουσία νέων επιστημόνων αποτελέσει μόνο ανάμνηση καλύτερων εποχών στη χώρα μας.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνουν ότι είναι αναγκαία η άμεση προκήρυξη δύο μόνιμων θέσεων ειδικών παιδιάτρων για τη στελέχωση του παιδιατρικού τμήματος του Νοσοκομείου του Βόλου.

Ένας ειδικός στο ΠΕΔΥ

Στο ΠΕΔΥ Βόλου υπηρετεί μόνο ένας ειδικός παιδίατρος. Ο ίδιος παιδίατρος εξυπηρετεί και τον Σταθμό Προστασίας Μάνας και Παιδιού Βόλου. Δηλαδή ένας παιδίατρος καλείται να εξυπηρετήσει τα τακτικά περιστατικά μιας πόλης 140.000 κατοίκων.
«Αν αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία τι είναι; Είναι αναγκαία η άμεση προκήρυξη δύο μόνιμων θέσεων ειδικών παιδιάτρων για τη στελέχωση του ΠΕΔΥ Βόλου. Επίσης καθίσταται επιτακτική η ανανέωση των συμβάσεων με ιδιώτες παιδίατρους ώστε να είναι εφικτή η εξυπηρέτηση των κατοίκων», αναφέρει η ΕΙΝΚΥΜ.
Δυστυχώς η υποστελέχωση δεν σταματά ούτε εκεί, αναφέρει. Στα Κέντρα Υγείας Αλοννήσου – Αλμυρού – Βελεστίνου – Ζαγορά, δεν υπάρχει η αναγκαία κάλυψη από ειδικό παιδίατρο.
Συνεπώς γίνεται λόγος για υποστελέχωση στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της παιδιατρικής για έναν ολόκληρο Νομό.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί τονίζουν ότι είναι αναγκαία η άμεση προκήρυξη μόνιμων θέσεων ειδικών παιδιάτρων για την κάλυψη των κενών θέσεων του Νομού Μαγνησίας.

Αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών δομών

Καταλήγοντας στην επιστολή της ΕΙΝΚΥΜ τονίζει ότι είναι πράγματι αξιοπερίεργο και δεν φαίνεται να γίνεται κατανοητό ότι με την επάνδρωση των Κ.Υ. πρώτα και κύρια βελτιώνονται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η εξυπηρέτηση των πολιτών με επακόλουθη την αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών δομών.
«Δεν υπάρχει πιο ευαίσθητος πληθυσμός από τα παιδιά. Είναι τα μόνα που δεν μπορούν να αντιταχθούν σε κανένα μνημόνιο σε κανένα άστοχο σχεδιασμό και σε καμία ιδεοληψία. Η ταλαιπωρία έστω κι ενός παιδιού ξεπερνάει αυτό που πρέπει να ανεχθούμε ως κοινωνία. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Οι καθυστερήσεις το μόνο που κάνουν είναι να διογκώνουν το πρόβλημα. Ζούμε σε μια δοκιμαζόμενη κοινωνία, ακόμη και το τελευταίο ευρώ των κατοίκων έχει αξία, ας το αξιοποιήσουμε προς όφελός τους. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να αδιαφορεί για τη λύση τόσο σοβαρών προβλημάτων όσο ψηλά κι αν βρίσκεται», επισημαίνεται στην επιστολή των γιατρών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.