Σούλα Βακουφτσή: Να δοθούν δωρεάν tablet και ίντερνετ σε όλους τους μαθητές

Δύσκολη καθημερινότητα για δέκα οικογένειες στον Βόλο, που στηρίζει ο Σύλλογος Τριτέκνων Μαγνησίας

Μπορεί η τηλεκπαίδευση να ξεκίνησε στα Γυμνάσια και τα Λύκεια με προβλήματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, όμως δεν είναι τα μόνα προβλήματα που εντοπίζονται. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Τριτέκνων Μαγνησίας κ. Σούλα Βακουφτσή υπάρχουν πολλές οικογένειες τριτέκνων, πολυτέκνων ακόμη και αυτές με μόνο ένα παιδί που δεν έχουν tablet ή laptop να διαθέσουν στα παιδιά τους για να συνεχίσουν τα μαθήματά τους. Παράλληλα η ίδια, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη έθιξε το ζήτημα των μετεγγραφών των τριτέκνων , που αποτελεί αγκάθι για τις περισσότερες οικογένειες, αλλά και για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τουλάχιστον δέκα οικογένειες στον Βόλο τις οποίες προσπαθεί να στηρίξει ο Σύλλογος με τα λιγοστά έσοδά του.

Να δοθούν δωρεάν tablet και ίντερνετ σε όλους τους μαθητές
Πολλά είναι τα μηνύματα και τα παράπονα οικογενειών με παιδιά που φοιτούν σε Γυμνάσια και Λύκεια καθώς δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, προκειμένου τα παιδιά τους να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση. Μάλιστα, το πρόβλημα σύμφωνα με την κ. Βακουφτσή δεν είναι μόνο στις οικογένειες με πολλά παιδιά, που εκεί βέβαια είναι πιο διογκωμένο, αλλά ακόμη και σε αυτές με ένα παιδί.
«Στην προηγούμενη καραντίνα που ήταν η τηλεδιάσκεψης ε πειραματικό στάδιο, ζητήσαμε από την κυβέρνηση να καλύψει όλα τα παιδιά με τάμπλετ και ίντερνετ. Δεν μπορεί η κάθε οικογένεια με τρία και τέσσερα παιδιά ακόμη και με ένα παιδί, να έχει συσκευές για όλους. Αν δουλεύουν και οι γονείς με τηλεργασία κάποιος πρέπει να μείνει εκτός. Το κινητό που έχουν τα παιδιά δεν ανταποκρίνεται τεχνολογικά και γι’ αυτό το κράτος θα πρέπει να διαθέσει σε όλα τα παιδιά tablet, χωρίς οικονομικά κριτήρια και με το τέλος της χρονιάς ας ζητήσει να επιστραφούν. Επίσης να παρέχει και δωρεάν ίντερνετ», σημείωσε η ίδια χαρακτηριστικά.
Μάλιστα δεν είναι λίγες οι οικογένειες που μόλις ενημερώθηκαν για τη νέα καραντίνα και την αναστολή λειτουργίας των Γυμνασίων και Λυκείων έσπευσαν να βάλουν ίντερνετ αλλά και να προμηθευτούν έστω και μεταχειρισμένο εξοπλισμό, προκειμένου να παρακολουθούν τα παιδιά τους τα διαδικτυακά μαθήματα.
Το αίτημα του Συλλόγου Τριτέκνων και της Ομοσπονδίας δεν βρήκε ανταπόκριση στην κυβέρνηση, που όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Βακουφτσή «τα αυτιά της είναι κλειστά».
Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδία Τριτέκνων θα επανέλθει με νέα επιστολή προς την κυβέρνηση, ζητώντας δωρεάν τάμπλετ, δωρεάν ίντερνετ από τους Δήμους σε όλες τις οικογένειες με παιδιά στο σχολείο, αλλά και παροχές για το ενοίκιο των φοιτητών, το οποίο καταβάλλεται, αλλά οι φοιτητές επέστρεψαν στα πατρικά τους σπίτια, καθώς τα Πανεπιστήμια δεν λειτουργούν με δια ζώσης μαθήματα.

Ο μέσος και ο φτωχός δεν μπορούν να σπουδάσουν το παιδί τους
Σε ότι αφορά τους φοιτητές ή όσα παιδιά εισάγονται σε σχολές του Πανεπιστημίου και ανήκουν σε τρίτεκνη οικογένεια έχουν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο σκόπελο των μεταγραφών. Η κ. Βακουφτσή ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει θέσει ένα όριο, αυτό των 2750 μορίων διαφορά από το τμήμα εισαγωγής του νέου στο τμήμα μεταγραφής. Εάν δηλαδή κάποιο παιδί τρίτεκνης οικογένειες εισαχθεί στο Μαθηματικό στην Πάτρα και θέλει να μεταγραφεί στη Θεσσαλονίκη στο ίδιο τμήμα, καθώς σε εκείνη την πόλη σπουδάσει ο αδερφός του, εκτός των υπολοίπων κριτηρίων, το βασικό είναι να υπάρχει το όριο των 2750 μορίων μεταξύ των βάσεων των δύο σχολών. Εάν υπάρχει έστω κι ένα μόριο διαφορά προς τα πάνω, τότε η μεταγραφή ακυρώνεται και ο φοιτητής θα πρέπει να μείνει σε άλλη πόλη από τον αδερφό του, με διπλά έξοδα για την οικογένεια που θα πρέπει να συντηρεί δύο φοιτητικά σπίτια.
Η άλλη λύση, όπως είπε η πρόεδρος του Συλλόγου, είναι να μην πάει για σπουδές το παιδί, όπως έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις τρίτεκνων οικογενειών και της περιοχής μας.
Ουσιαστικά με αυτή την απόφαση «ο μέσος και ο φτωχός δεν μπορούν να σπουδάσουν το παιδί τους», είπε χαρακτηριστικά η κ. Βακουφτσή.

Σε δύσκολη κατάσταση 100 τρίτεκνες οικογένειες- Μπορούν να στηριχθούν όμως πλέον μόνο οι δέκα
Εκτός από τα προβλήματα που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού στην καθημερινότητα των οικογενειών, υπάρχουν τα οικονομικά προβλήματα που δύσκολα επιλύονται. Ο Σύλλογος Τριτέκνων στήριζε και βοηθούσε 100 οικογένειες που έχουν ανάγκη, παρέχοντάς τους τρόφιμα τόσο από τα χρήματα των συνδρομών, όσο και από δωρεές εταιρειών και επιχειρήσεων.
Ωστόσο, η πανδημία μείωσε εξαιρετικά τα έσοδα και τις δωρεές με αποτέλεσμα τώρα να μπορούν να στηριχθούν και με δυσκολίες οι δέκα και κάποιες φορές μόλις οι πέντε οικογένειες, που είναι στην πιο δεινή θέση.
Η κ. Βακουφτσή ανέφερε πως ο Σύλλογος συγκεντρώνει ρούχα, παπούτσια και παιχνίδια και τα παρέχει στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όμως τώρα τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί και μετέφερε το μήνυμα ότι όποιος μπορεί, ας βοηθήσει τις οικογένειες αυτές.
«Να βοηθήσουμε τουλάχιστον αυτές τις δέκα οικογένειες κι αν μπορούμε και περισσότερες. Χρειαζόμαστε κυρίως τρόφιμα», είπε η ίδια και συμπλήρωσε πως μπορεί κανείς να βοηθήσει ερχόμενος σε επικοινωνία μαζί της μέσω του Συλλόγου, ώστε να καταθέσει την προσφορά του.

Παιδικές χαρές… για κλάματα
Τέλος, η κ. Βακουφτσή με την ιδιότητα της δημοτικής συμβούλου μίλησε για τα ζητήματα της καθαριότητας, του πρασίνου αλλά και των παιδικών χαρών, που πολλές από αυτές έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
«Δεν υπάρχει καθαριότητα. Βλέπουμε σφαγή των δέντρων, παιδικές χαρές χαλασμένες, με χαλασμένη περίφραξη. Στη Νέα Δημητριάδα οι νοικοκυρές βγαίνουν και σκουπίζουν τους δρόμους κι έχουμε μια σχετική καθαριότητα» σημείωσε και συμπλήρωσε πως από τις τρεις παιδικές χαρές που υπάρχουν στην περιοχή μόνο η μία έχει ανακαινιστεί, ενώ οι άλλες δύο έχουν διάφορα προβλήματα.
«Δεν λέμε να ανακαινιστούν αλλά έστω να υπάρξει μια βελτίωση. Να αλλάξουν δύο ξύλα στο παγκάκι για να μην πέσει κάποιος που πάει να καθίσει, να αλλάξουν τη σίτα της περίφραξης μην τραυματιστεί κανένα παιδί», κατέληξε η ίδια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.