Στα «κάγκελα» οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής για τις εισφορές σε χρήμα από την Πράξη Εφαρμογής

Καταγγέλλουν τον δήμαρχο ότι αποχώρησε από τη συνάντηση - Έκλεισε και το μικρόφωνο

Στα… κάγκελα βρίσκονται οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής για την απόφαση του Δήμου Βόλου να προχωρήσει την Πράξη Εφαρμογής και να εισαχθεί η περιοχή στο σχέδιο πόλης, καθώς ο Δήμος τους ζητά εισφορές, που σε κάποιες περιπτώσεις ανέρχονται ακόμη και στις 100.000 ευρώ! Για το θέμα αυτό μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο κ. Αντώνης Κούτσουρος πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγ. Παρασκευής σημειώνοντας δε πως ο Δήμαρχος όχι μόνο δεν άκουσε τους κατοίκους που αντιδρούν, αλλά έκλεισε και το μικρόφωνο όταν είδε τις αντιδράσεις τους.

 

Οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής κλήθηκαν χθες από τον δήμαρχο για να πληροφορηθούν για την επικείμενη κατάσταση, ωστόσο όπως είπε ο κ. Κούτσουρος, ο Δήμαρχος τους εγκατέλειψε και έφυγε χωρίς να τους μιλήσει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου, στη συγκέντρωση των κατοίκων ο δήμαρχος ξεκίνησε τον μονόλογό του, όπως συνηθίζει και είπε ότι «εγώ αποφάσισα να ολοκληρώσω την Πράξη Εφαρμογής και ό,τι αποφασίζω δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει».

«Κάποιοι από τους 150-200 κατοίκους διαμαρτυρήθηκαν ότι κλήθηκαν για συζήτηση και όχι να ακούσουν τετελεσμένα, ήθελαν να πουν τη γνώμη τους. Ο δήμαρχος τους είπε ότι μπορούν να μιλήσουν αλλά ο ίδιος έχει πάρει την απόφασή του. Από τους συγκεντρωμένους ακούστηκαν αποδοκιμασίες, οπότε ο δήμαρχος έκλεισε το μικρόφωνο, είπε ότι δεν μιλάει με κανέναν και αποχώρησε», είπε ο κ. Κούτσουρος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι κάτοικοι της συνοικίας πήγαν στη συνάντηση του Δημαρχείου για να ακούσουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους και όχι για να ακούσουν τετελεσμένα, ενώ όταν ο κ. Μπέος δεν δέχτηκε να τους ακούσει και αποχώρησε, στη συνάντηση έμειναν ο γραμματέας του Δήμου κ. Διαμαντίδης με τον κ. Σταυρίδη, που προσπάθησαν να «χρυσώσουν» το χάπι και κάλεσαν στο γραφείο δύο εκπροσώπους να πουν δύο λόγια.

«Ουσιαστικά μας είπαν ότι θέλουν να προχωρήσουν την πράξη εφαρμογής με τις επαχθείς εισφορές σε χρήμα για τους κατοίκους. Αυτό είναι παράνομο να προχωρήσει, γιατί υπάρχει ο νόμος 4315/14, ο οποίος ρητά ορίζει ότι σε περίπτωση αναμόρφωσης εντός οικισμού περιοχής του 1923, δεν οφείλεται εισφορά σε χρήμα», τόνισε ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγ. Παρασκευής.

Ο κ. Κούτσουρος επισήμανε ότι ο συγκεκριμένος νόμος έγινε με πολλές παρεμβάσεις πολιτικών του νομού μας και άλλων δημάρχων, που είχαν πάει στο υπουργείο Περιβάλλοντος με τους εκπροσώπους των κατοίκων και τον μελετητή τουλάχιστον 4 φορές και κατάφεραν να μπει  παράγραφος αυτή στο άρθρο 1, για να λύσει προβλήματα δεκαετιών σε εκκρεμείς περιπτώσεις πολεοδόμησης που εκκρεμούσε η εφαρμογή.

«Να εφαρμοστεί ο Νόμος»

«Από το 2014, ενώ η απάντηση του κ. Μπέου, όταν συναντηθήκαμε μαζί του, πριν αναλάβει την πρώτη θητεία του, ήταν ότι θα βοηθήσει, αλλά δεν πρόκειται να κάνει τίποτα παράνομο, αλλά ό,τι λέει ο Νόμος. Τότε ο Νόμος ήταν στα σκαριά, τον ενημερώσαμε για τις παρεμβάσεις για να βελτιωθεί προς το καλύτερο. Τότε είπε ότι αν βρουν άκρη και αλλάξει ο νόμος να τον ενημερώσουμε και τότε θα το κάνει. Πήγαμε στον δήμαρχο τον Νόμο και ζητήσαμε την εφαρμογή του», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με επιστολή του Δήμου που υπογράφει ο ασκών καθήκοντα δημάρχου κ. Θεοδώρου, στις 17 Μαρτίου 2016, ζητά από το υπουργείο Περιβάλλοντος τη δυνατότητα υπαγωγής της Πράξης Εφαρμογής στο συγκεκριμένο άρθρο του Νόμου. Και το υπουργείο απάντησε ότι η εφαρμογή του Νόμου είναι υποχρεωτική και άμεση σε εκκρεμείς διαδικασίες Πολεοδόμησης και στην περίπτωση της μελέτης της Αγίας Παρασκευής.

«Δεν το κάνουν από το 2016 και θέλουν οπωσδήποτε τις εισφορές σε χρήμα και στέλνουν επανειλημμένα επιστολές, τη στιγμή που υπάρχει η απάντηση του υπουργείου και εστάλη εγκύκλιος (17451-4/4/2016) στις Περιφέρειες που λέει ότι για εκκρεμείς πολεοδομικές διαδικασίες που βρίσκονται στο στάδιο της κύρωσης της Πράξης Εφαρμογής και έχουν κολλήσει, εφαρμόζεται ο Νόμος 4315. Εκείνοι γυρίζουν στο απαρχαιωμένο Προεδρικό Διάταγμα του ’98, που ανέφερε για εισφορές σε γη και χρήμα, δέχονται κατά το δοκούν τον Νόμο για το εμβαδόν των ιδιοκτησιών αλλά όχι και στο σκέλος της μη πληρωμής εισφοράς», δήλωσε ο κ. Κούτσουρος.

Στη συνάντηση μας είπαν ότι ο Δήμος έλαβε επιστολή από το υπουργείο που ζητάει να προχωρήσει η Πράξη Εφαρμογής με εισφορές, έκτοτε έγιναν τρία έγγραφα και δεν υπήρξε απάντηση, εγώ θα το τελειώσω όπως θέλω εγώ, ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου.

«Αδιαμφισβήτητος και σίγουρος ότι θα επανεκλεγεί»

Ο κ. Κούτσουρος ανέφερε ότι από τους 3000-4000 κατοίκους της συνοικίας, οι μισοί δεν θίγονται τόσο με εισφορές σε χρήμα, ενώ δεν νοιάζει τον δήμαρχο και όσους θίγονται περισσότερο, καθώς θεωρεί ότι είναι αδιαμφισβήτητος και σίγουρος ότι θα επανεκλεγεί.

Όπως ανέφερε, τα ποσά που πρέπει να καταβάλει κάποιος για το σκοπό αυτό φτάνουν για μερικούς και 100.000 €, τη στιγμή που ζούμε σε μια περίοδο πολύ δύσκολη οικονομικά, οι άνθρωποι αυτοί που έχουν τα κομμάτια αυτά (μπαξέδες) είναι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι με συντάξεις 350 €, με την πράξη εφαρμογής που παίρνουν τη μισή έκταση για πεζόδρομους, δρόμους και πάρκα και για το υπόλοιπο ο Δήμος τους λέει χρωστάτε 70.000 € εισφορά σε χρήμα!

«Τώρα όλοι θέλουν να τελειώσει η Πράξη Εφαρμογής κι εμείς είμαστε όμηροι, θέλουμε να κάνουμε μια μεταβίβαση στα παιδιά μας και δεν μπορούμε, αλlά δεν μπορεί ο Δήμος να επιβάλει εισφορές σε χρήμα, τη στιγμή που έχει το εργαλείο (τον Νόμο) και τη στιγμή που δεν θα μπορέσει κανένας να τις πληρώσει. Αν αυτά τα ποσά βεβαιωθούν στην Εφορία αυτοί οι άνθρωποι θα είναι καταδικασμένοι για όλη τους τη ζωή», σημείωσε ο κ. Κούτσουρος.

Ο ίδιος είπε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν χρωστούν πουθενά, είχαν σχέδιο και μπορούσαν να χτίσουν, γατί η περιοχή δεν ήταν εκτός σχεδίου.

Συγκέντρωση το Σάββατο

Οι κάτοικοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση το Σάββατο στην πλατεία Αγίας Παρασκευής για να ενημερώσουν τους βουλευτές και τους πολιτικούς, πολλοί από τους οποίους έβαλαν πλάτη για να γίνει αυτός ο νόμος.

«Εμείς ζητάμε να ολοκληρωθεί η Πράξη Εφαρμογής εφαρμόζοντας τον Νόμο και όχι λαμβάνοντας υπόψη ένα μέρος του νόμου και ένα μέρος του ΠΔ του 98», σημείωσε ο κ. Κούτσουρος.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο Δήμος ζητά την εισφορά σε χρήμα για να κάνει έργα, ενώ προβλέπεται να γίνει διαπλάτυνση κάποιων δρόμων στη συνοικία σταδιακά σε βάθος 50ετίας, γιατί υπάρχουν παλιά σπίτια.

Χωρίς έργα η περιοχή

Ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου ανέφερε ότι στα οκτώ χρόνια την Δημοτικής Αρχής στη συνοικία δεν έγινε ούτε ένα έργο, οι δρόμοι είναι σε άθλια κατάσταση, για έργα φυσικού αερίου μόνο έγιναν εκσκαφές, ενώ το μόνο που έγινε είναι να κόβονται κλαδιά από τα δένδρα στην εκκλησία.

Ο ίδιος είπε ότι έγιναν αναφορές για τα προβλήματα που υπάρχουν και η απάντηση ήταν ότι θα μεταφερθούν στον δήμαρχο, χωρίς να έχει γίνει κάποιο έργο ή να λυθούν τα προβλήματα.

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.