Στα πρόθυρα δημογραφικής κατάρρευσης η Ελλάδα!

Αρνητικό το ισοζύγιο θανάτου και γεννήσεων, σύμφωνα με τους πολυτέκνους της Μαγνησίας

Στα πρόθυρα… δημογραφικής κατάρρευσης βρίσκεται η Ελλάδα και οι πολύτεκνοι της Μαγνησίας, κρούουν κώδωνα κινδύνου, ότι σε 20 χρόνια θα γίνουμε μια κοινωνία ηλικιωμένων.
Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Ράδιο Ένα 102,5» ο Βάιος Κουκλουμπέρης, γραμματέας της Ένωσης Πολυτέκνων Μαγνησίας, το ότι φθίνουμε πληθυσμιακά, δεν είναι κάτι νέο, που τώρα ανακαλύπτουμε, ενώ σε πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη αναδείχτηκε το πρόβλημα σε όλες τους τις διαστάσεις.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το δεκάμηνο του 2017 οι θάνατοι έφταναν Πανελλαδικά τις 103.000, ενώ οι γεννήσεις ήταν μόνο 74.000.
Ο γραμματέας της Ένωσης είπε ότι αν δεν το δούμε σοβαρά αυτό το ζήτημα σήμερα, τελειώνει η υπόθεση του δημογραφικού.

«Σε είκοσι χρόνια θα είμαστε
μια κοινωνία ηλικιωμένων»
Ο κ. Κουκλουμπέρης παρέπεμψε σε δηλώσεις του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας ότι πρέπει να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα για την οικογένεια και τα παιδιά, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα στην κρίση. «Αν δεν το διορθώσουμε άμεσα αυτό, σε 20 χρόνια θα είμαστε μια κοινωνία ηλικιωμένων και θα έχει έρθει η καταστροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία ανά νομό, υπάρχουν νομοί στην Βόρεια Ελλάδα και στην Ήπειρο που οι θάνατοι είναι διπλάσιοι από τις γεννήσεις.
Μειώνονται οι πολύτεκνοι
Με την πάροδο του χρόνου, μειώνεται και ο αριθμός των πολύτεκνων οικογενειών στη Μαγνησία, χωρίς να λείπουν οι οικογένειες νέων ανθρώπων που έχουν τέσσερα παιδιά στη συγκεκριμένη στιγμή της κρίσης και των μνημονίων.
Όσον αφορά στις πολιτικές που εφαρμόζονται πλέον έχουν κοπεί η ισόβια σύνταξη και τα επιδόματα έχουν λάβει άλλη μορφή και οι σύλλογοι Πολυτέκνων ζητούν να επανέλθουν στην πρότερη μορφή, για να είναι κίνητρο, για να γεννηθούν περισσότερα παιδιά.

Ζητείται προστασία
Ο Βάϊος Κουκλουμπέρης παρέθεσε ενδεικτικά ορισμένα αιτήματα που ο ίδιος είπε, ότι δεν έχουν κανένα επιπλέον δημοσιονομικό κόστος όπως επαναχορήγηση ισόβιας σύνταξης στις πολύτεκνες μητέρες, όπως το 2009, καθώς το κόστος είναι μικρότερο με αυτό των επιδομάτων, ν εξαιρεθεί η πρώτη κατοικία των πολύτεκνων από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ και από τους πλειστηριασμούς, να επανέλθει το αφορολόγητο, να θεσπιστεί βοήθημα 5.000 για κάθε παιδί σε 25.000 οικογένειες με τέσσερα προστατευόμενα παιδιά και να απαλλαγούν οι πολύτεκνοι από την εισφορά αλληλεγγύης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.