Στέλιος Λημνιός: «Που πήγαν τα λεφτά της ΔΕΥΑΜΒ από τους λογαριασμούς που πλήρωναν οι δημότες;»

«Ήταν ένας αόρατος πέλεκυς πάνω από το κεφάλι μου για δύο χρόνια», είπε για την αγωγή της ΔΕΥΑΜΒ

Για τη δικαστική του περιπέτεια με τη ΔΕΥΑΜΒ , που τελικά έλαβε αίσιο τέλος, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Συμμαχία για τον Βόλο» κ. Στέλιος Λημνιός τονίζοντας πως επί δύο χρόνια υπήρχε ένας αόρατος πέλεκυς πάνω από το κεφάλι του, καθώς η ΔΕΥΑΜΒ του ζητούσε με αγωγή 100.000 ευρώ!

 

Ο Στέλιος Λημνιός είχε αποκαλύψει, τον Σεπτέμβριο του 2021, με τεκμηριωμένες καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές, ρύπανση που προκαλούσαν επί μέρες τα ακατέργαστα αστικά λύματα που έβγαιναν στην περιοχή του Σωρού, εκεί που κανονικά θα έπρεπε να βγαίνει επεξεργασμένο καθαρό νερό. Η ΔΕΥΑΜΒ ισχυρίστηκε ότι δυσφημίστηκε, ότι υπέστη ηθική βλάβη  και ότι είχε απώλεια εσόδων από τις καταγγελίες του Στέλιου Λημνιού και του έκανε αγωγή ζητώντας 100.000 ευρώ.

Η υπόθεση εκδικάστηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου τον Οκτώβριο του 2022  και πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκε η τεκμηριωμένη απόφασή του. Το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή της ΔΕΥΑΜΒ και την απαίτηση της. Την  υποχρεώνει μάλιστα να καταβάλλει στο Στέλιο Λημνιό 300 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Μιλώντας για το περιστατικό ο κ. Λημνιός ανέφερε ότι «πριν καλέσουμε το λιμεναρχείο, καλέσαμε τις υγειονομικές υπηρεσίες και μας είπαν ότι δεν μπορούν να έρθουν αυθημερόν γιατί πρέπει να συγκροτηθεί κλιμάκιο και θα πήγαινε την επόμενη ημέρα. Εκείνο το απόγευμα εγώ περίμενα μέχρι στις 5, προκειμένου να έρθει το λιμεναρχείο για να πιστοποιήσει τη ρύπανση. Το λιμεναρχείο δυστυχώς δεν βγήκε έξω να δει, έμεινε μακριά από την ακτή για να μην βρει το σκάφος κάτω και με βάση μία ανακοίνωση του Λιμεναρχείου που βγήκε το ίδιο βράδυ δεν υπήρχε ρύπανση.

Η δικαιοσύνη δεν προχώρησε να το διερευνήσει. Η ΔΕΥΑΜΒ μου έκανε αγωγή αποζημίωσης θεωρώντας ότι απαξιώθηκε, ότι έχασε κάποια κέρδη από τα έσοδά της και μου ζήτησε 100.000 για την ηθική βλάβη. Ήταν  ένας αόρατος πέλεκυς πάνω από το κεφάλι μου για δύο χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λημνιός τονίζοντας ότι η δικαιοσύνη έκρινε ότι καλώς έγινε η καταγγελία, ότι ήταν βάσιμη και ότι η διεκδίκηση της ΔΕΥΑΜΒ δεν μπορεί να τεκμηριωθεί και την απέρριψε.

Ωστόσο, ο κ. Λημνιός δεν ξεχνά το ζήτημα εκείνο. «Το θέμα είναι εάν εκείνη η ρύπανση είχε λόγο να υφίσταται», επεσήμανε και σημείωσε πως πρέπει τα έγγραφα της ΔΕΥΑΜΒ, τα βιβλία συντήρησης του Βιολογικού πρέπει να παραδοθούν, προκειμένου να γίνει γνωστό εάν τότε λειτουργούσε ο Βιολογικός Καθαρισμός και να μην υπάρχει συσκότιση σε ότι αφορά στη δημόσια υγεία.

Σημείωσε δε, ότι η υπόθεση για εκείνον δεν έχει κλείσει και θα αναζητήσει τη συνέχεια, διότι έγινε έγκλημα περιβαλλοντικό και κουκουλώθηκε, όπως είπε. «Δεν θα μείνει έτσι. Θα πάω να δω που βρίσκεται η κατάσταση της καταγγελίας μου, εάν πήγε στο αρχείο κι αν πήγε, θα ζητήσουμε να ανασυρθεί από το αρχείο». Ο ίδιος δεν έκρυψε ότι για δύο χρόνια δεν κίνησε το ζήτημα καθώς είχε φοβηθεί.

« Δεν θα κρύψω ότι φοβήθηκα. Να σου ζητάνε 100.000 ευρώ και να επιδικαστούν ακόμη και 50.000 ευρώ, σε εξοντώνουν. Τώρα πήρα μια ανάσα, ανακουφίστηκα και νιώθω δικαιωμένος. Οι αγώνες αυτοί δεν είναι προσωπικοί, είναι της κοινωνίας», είπε.

Που πήγαν τα λεφτά της ΔΕΥΑΜΒ;

Αναφερόμενος εν γένει στη λειτουργία και τη διαχείριση της ΔΕΥΑΜΒ ο κ. Λημνιός επικεντρώθηκε και στο ζήτημα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες, μετά την αποκάλυψη της ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ότι η ΔΕΥΑΜΒ χρωστά 20εκ. ευρώ στη ΔΕΗ, υπογράμμισε πως υπάρχει ζήτημα ρευστότητας του ταμείου της Δημοτικής Επιχείρησης, σημειώνοντας επίσης πως πρόκειται για ένα τεράστιο ζήτημα.

« Ο κ. Δήμαρχος έδωσε απαντήσεις και είπε ότι το κάνω επίτηδες γιατί το ρεύμα έχει ακριβύνει και το κάνω ως αντίδραση. Το θέμα είναι που είναι τα λεφτά; Γιατί οι δημότες πλήρωσαν τους λογαριασμούς τους. Το ερώτημα είναι που είναι τα χρήματα, γιατί δεν είναι στο ταμείο της ΔΕΥΑΜΒ; Που διοχετεύτηκαν; Επιτρέπεται το ταμείο της ΔΕΥΑΜΒ να επικοινωνεί με το ταμείο του Δήμου Βόλου; Ένα ερώτημα που κάποια στιγμή πρέπει να πάρει απάντηση και ίσως πάρει την απάντηση με νομικές διαδικασίες», υπογράμμισε ο κ. Λημνιός.

Συνέχισε δε, χαρακτηρίζοντας τον Δήμαρχο Βόλου ως επικίνδυνο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο επικεφαλής, αυτός ο άνθρωπος αποδεικνύεται από τις ίδιες του τις πράξεις. Όταν δημόσια λέει δεν πληρώνω το ελληνικό δημόσιο, τη ΔΕΗ για το ρεύμα είναι σαν να λέει στους δημότες μην πληρώνετε κι εσείς το νερό επειδή είναι ακριβό.

Έχουμε κάτι απέναντί μας που ξεφεύγει από τα όρια της λογικής και προσεγγίσεων πολιτικών, έχουμε να κάνουμε με καταστάσεις που χρειάζονται ψυχανάλυση».

Ο κ. Λημνιός, μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Βόλου με τον συνδυασμό «Συμμαχία για τον Βόλο» τόνισε πως είναι ευκαιρία η ύπαρξη του συνδυασμού, στο οποίο κι εκείνος έχει ενταχθεί, προκειμένου να ανατραπεί αυτή η κατάσταση που υπάρχει στην πόλη.

«Η ευκαιρία είναι στις εκλογές το μέτωπο αυτό που συσπειρώνει εκατοντάδες Βολιώτες, από κάθε πολιτικό χώρο να μπορέσει να είναι τόσο δυνατό και να μπορέσει να ανατρέψει αυτό το σάπιο, το μαύρο, το ύποπτο συνονθύλευμα», είπε ο κ. Λημνιός.

Τόνισε πως στη «Συμμαχία για τον Βόλο» συσπειρώνονται άνθρωποι ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης και πολιτικού χώρου και πρόκειται για «μια συνειδητή συσπείρωση ανθρώπων που έχουν νοημοσύνη, πολιτισμό και επίπεδο και βλέπουν ότι η πόλη έχει παραδοθεί στα χέρια μιας ανώμαλης κατάστασης μιας ομάδας, που δεν προάγει τον πολιτισμό, διχάζει, βγάζει τοξικότητα και από αυτή την κατάσταση η πόλη πρέπει να απαλλαγεί το συντομότερο».

Τη δημοτική αρχή Μπέου την κρίνουμε με βάση τις επιλογές της

Ο κ. Λημνιός ανέφερε σε ότι αφορά στα δημοτικά πράγματα της πόλης ότι δεν είναι από εκείνους που θα πουν ότι ο Αχ. Μπέος δεν έκανε έργο. «Ο Μπέος και κάθε δημοτική αρχή κάνει έργο, προγραμματίζει κι άλλος λιγότερο ή περισσότερο προσεγγίζει και ολοκληρώνει κάποια έργα. Το θέμα δεν είναι εάν έκανε κυκλικούς κόμβους ή φυτεύσεις , το θέμα είναι ότι στις βασικές στρατηγικές επιλογές, όπως η ρύπανση του Παγασητικού  και η καταστροφή του από το LNG που ο ίδιος θέλει να φέρει εδώ, το δεύτερο εργοστάσιο που θα καίει σκουπίδια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Βιομηχανική θα το δικαιολογήσει ότι θέλει να κάνει δωρεά στους άπορους ηλεκτρικό ρεύμα. Εάν θέλουμε να κρίνουμε τη δημοτική αρχή Μπέου θα την κρίνουμε για τις βασικές επιλογές της. Κι όχι εάν έκανε έναν λιγότερο ή περισσότερο κυκλικό κόμβο, που ξεκαθαρίζουμε ότι είμαστε υπέρ», σημείωσε. Τέλος, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του συνδυασμού αν και επεσήμανε πως το κλίμα έχει γίνει τοξικό και υπάρχει σύμφωνα με τον ίδιο, τεράστιος διχασμός στην κοινωνία, που ευελπιστεί να ξεπεραστεί.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.