Στη… «μάχη» των πανελλαδικών 1850 υποψήφιοι από τη Μαγνησία

φωτο αρχείου
Αυξημένη η συμμετοχή τόσο από τα ΓΕΛ όσο και τα ΕΠΑΛ του νομού

Στη «μάχη» των πανελλαδικών εξετάσεων ρίχνονται 1850 υποψήφιοι από τη Μαγνησία διεκδικώντας μία θέση στα Πανεπιστήμια της χώρας. Αυτές τις ημέρες, στα σχολεία διεξάγονται οι λεγόμενες ενδοσχολικές εξετάσεις, με την μέθοδο της Τράπεζας Θεμάτων, ένα σύστημα που ξεκίνησε πέρυσι, ενώ οι πανελλαδικές θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και στις 2 του μήνα για τα ΓΕΛ.
Η κ. Ρηγώ Φασουράκη, προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για την προετοιμασία της Διεύθυνσης ενόψει πανελλαδικών, υπογραμμίζοντας πως παρά τις δεύτερες εκλογές, δεν θα διαταραχθεί η διαδικασία για τους υποψηφίους.
Σημείωσε πως αυτές τις ημέρες διεξάγονται οι προαγωγικές εξετάσεις σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ με το σύστημα που ξεκίνησε πέρυσι μόνο για την Γ’ τάξη, της Τράπεζας Θεμάτων. Φέτος, αυτό το σύστημα διευρύνθηκε και στις τρεις τάξεις των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ. Πρόκειται για μία ηλεκτρονική κλήρωση θεμάτων σχολείο ανά σχολείο, για το οποίο συνεργάζονται τα σχολεία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας ανάλογα με το πρόγραμμα που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας.
Στο μεταξύ, η προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Όπως σημείωσε η κ. Φασουράκη, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ Δευτεροβάθμιας και Υπουργείου, η οποία διήρκησε σχεδόν 3 ώρες, ώστε να κανονιστούν οι λεπτομέρειες και να είναι τα πάντα έτοιμα, προκειμένου να κυλήσουν οι πανελλαδικές χωρίς πρόβλημα.

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα κάνουν …πρεμιέρα

«Οι δεύτερες εκλογές θα είναι ενδιάμεσα με τις πανελλαδικές. Πέφτουν μεν σε ένα Σαββατοκύριακο που έχουν τελειώσει τα μαθήματα της γενικής παιδείας, υπάρχουν όμως τα ειδικά μαθήματα. Το Υπουργείο έχει λάβει τα μέτρα του. Κανένα σχολείο, που θα είναι εξεταστικό Κέντρο δεν θα λειτουργήσει ως εκλογικό κέντρο», υπογράμμισε η κ. Φασουράκη.
Εκτός από τα διαδικαστικά, σημειώνεται ότι φέτος θα συμμετάσχουν συνολικά 1850 υποψήφιοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, οι υποψήφιοι από τα ΓΕΛ ανέρχονται στους 1383, ενώ πέρυσι ήταν 1319, ενώ 467 είναι οι υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ, αριθμός μεγαλύτερος από πέρυσι, καθώς το 2022 είχαν δηλώσει συμμετοχή για τις πανελλαδικές 438 τελειόφοιτοι και απόφοιτοι.
Φέτος, θα λειτουργήσουν επίσης 22 Εξεταστικά Κέντρα για τα ΓΕΛ και πέντε Εξεταστικά Κέντρα θα λειτουργήσουν για τα ΕΠΑΛ. Σημειώνεται ότι πέρυσι, λειτούργησαν τέσσερα Εξεταστικά Κέντρα καθώς προστέθηκε αυτό του Αλμυρού, ενώ φέτος αυξήθηκαν σε πέντε, καθώς προστέθηκε το Εξεταστικό Κέντρο της Σκιάθου.
Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ είναι αυτοί που θα κάνουν …πρεμιέρα στις πανελλαδικές, καθώς ξεκινούν την 1η Ιουνίου και ακολουθούν στις 2 Ιουνίου οι υποψήφιοι των ΓΕΛ. Τέλος, όπως σχολίασε η κ. Φασουράκη δεν υπάρχουν οι περιορισμοί λόγωcovid, με το πλαίσιο των αποστάσεων και της μάσκας να μην είναι σε αυστηρό τόνο.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.