Στο Κτηματολόγιο, αλλά χωρίς… ακίνητο!

Ένα από τα email που στάλθηκαν σε φορολογούμενη από το Κτηματολόγιο που δεν έχει κανένα ακίνητο στην ιδιοκτησία της
Εκατοντάδες φορολογούμενοι έλαβαν ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια από το Κτηματολόγιο χωρίς να έχουν ακίνητα

Τραγελαφικές καταστάσεις λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και τη Μαγνησία καθώς εκατοντάδες φορολογούμενοι έλαβαν ειδοποίηση μέσω email από το Κτηματολόγιο, πως πρέπει να δηλώσουν την ακίνητή τους περιουσία στο Κτηματολόγιο. Το πρόβλημα είναι πως δεν έχουν … ίχνος ακίνητης περιουσίας! Όπως ανέφερε ο κ. Αλέκος Κεχαγιάς, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Ν. Μαγνησίας από προχθές έχει ξεκινήσει αυτό το χάος, με πολλούς φορολογούμενους να έχουν θορυβηθεί και να ψάχνουν τι ακριβώς συμβαίνει.
Κατά εκατοντάδες έφταναν τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια από το Κτηματολόγιο σε φορολογούμενους της Μαγνησίας, που ενημέρωναν πως έπρεπε να δηλωθούν τα ακίνητά τους. Πολλοί όπως από τους παραλήπτες των μηνυμάτων δεν είχαν κανένα ακίνητο στην κατοχή τους και η αναστάτωση που προκλήθηκε ήταν άνευ προηγουμένου.

Ειδοποιήσεις στα λογιστικά γραφεία…

Σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά και στα λογιστικά γραφεία επικράτησε ένα χάος, καθώς πολλοί φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ως μέσο επικοινωνίας στο Υπουργείο Οικονομικών (από το οποίο προφανώς προέρχονται οι λίστες που δόθηκαν στις υπηρεσίες του Κτηματολογίου), το email των λογιστών τους για διευκόλυνση. Έτσι έφτασαν στα λογιστικά γραφεία ειδοποιήσεις για φορολογούμενους που δεν έχουν ίχνος ακινήτου.
“Έχουν γίνει και κωμικοτραγικά πράγματα. Ήρθαν στα λογιστικά γραφεία , εκατοντάδες email και μεταξύ αυτών και email σε ανθρώπους που δεν έχουν κανένα ακίνητο και τους καλούσαν να υποβάλλουν δήλωση στο Κτηματολόγιο για το …μη υπάρχον ακίνητο. Αυτά γίνονται όταν υπάρχει ανοργανωσιά!”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεχαγιάς.
Με το magnesianews όμως επικοινώνησαν και αρκετοί Βολιώτες που έλαβαν το ίδιο ενημερωτικό email και δεν είναι κάτοχοι ακινήτων. Βολιώτισσα που τα στοιχεία της είναι στην κατοχή του μέσου, ανέφερε πως ” Το μεσημέρι μου στάλθηκε ένα email από το Κτηματολόγιο, που έλεγε πως εάν ήμουν ιδιοκτήτρια ακινήτου πρέπει να δηλώσω το ακίνητό μου. Εγώ δεν έχω κανένα ακίνητο στην ιδιοκτησία μου, όμως έχουν οι γονείς μου. Αμέσως τους τηλεφώνησα και ζήτησα να μάθω εάν έχει γίνει κάποια αλλαγή που δεν ήμουν ενήμερη γι’ αυτή. Με διαβεβαίωσαν πως δεν έχει γίνει τίποτα. Για ποιο λόγο μας προκάλεσαν αυτή την αναστάτωση, χωρίς να ελέγχουν εάν είμαστε ιδιοκτήτες ή όχι.”.

Το επίμαχο μήνυμα…

Μεταξύ άλλων στην ενημέρωση του Κτηματολογίου αναφέρεται πως ” Αγαπητέ/ή ιδιοκτήτη/τρια,
Είστε κάτοχος ακίνητης ιδιοκτησίας σε μια ή περισσότερες από τις παρακάτω περιφερειακές ενότητες;
Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Ξάνθης, Θάσου, Ροδόπης, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Βοιωτίας, Φωκίδας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Ηρακλείου, Μαγνησίας και Δυτικής Αττικής.
Αν ναι, τότε στις 31 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία έγκαιρης υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο.
Το Ελληνικό Κτηματολόγιο καλεί μόνο όσους είναι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας σε μια ή περισσότερες από τις παραπάνω περιοχές και δεν έχουν μέχρι σήμερα δηλώσει την ιδιοκτησία τους, να το πράξουν άμεσα και πριν την λήξη της προθεσμίας.
Καθυστέρηση στις δηλώσεις ιδιοκτησίας σας δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας σας. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων”.

Ένα από τα email που στάλθηκαν σε φορολογούμενη από το Κτηματολόγιο που δεν έχει κανένα ακίνητο στην ιδιοκτησία της

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.