Στο «σφυρί» ιδιωτική περιουσία για οφειλές της Περιφέρειας Θεσσαλίας!

Πολιτικά ανήθικη η στάση Αγοραστού να κωλυσιεργεί την εκκαθάριση της ΚΕΚΑΝΕΜ Α.Ε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικής ανηθικότητας αποτελεί η προκλητική στάση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού να τιμωρεί δύο πρώην περιφερειακούς συμβούλους της παράταξής του, αλλά και τους εκκαθαριστές της, εδώ και 8 χρόνια υπό εκκαθάρισης, ΚΕΚΑΝΕΜ Α.Ε., κωλυσιεργώντας σκοπίμως την απόφαση για τελική εκκαθάρισή της εταιρίας, μη αποδεχόμενος να αναλάβει τις οφειλές της που ανέρχονται σε 179.220 ευρώ προς το ΙΚΑ και 303.026 ευρώ προς την Εφορία.

Συνέπεια αυτή της κωλυσιεργίας είναι οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι, ο τελευταίος πρόεδρος του Δ.Σ. Φίλιππος Χήρας και ο αντιπρόεδρος Λεωνίδας Ρίνης να βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη για μη πληρωμή των ασφαλιστικών οφειλών του προσωπικού της εταιρίας που ήδη έχει απορροφηθεί και εργάζεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας! Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει αναβληθεί ήδη δύο φορές και έχει προσδιοριστεί εκ νέου για το Νοέμβριο. Επιπροσθέτως το ΙΚΑ έχει στραφεί κατά του πρώην προέδρου προβαίνοντας σε κατάσχεση της προσωπικής του περιουσίας η οποία αναμένεται να βγει σε πλειστηριασμό το προσεχές διάστημα. Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν βεβαίως να αποτραπούν εάν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας δεν παρέβλεπε συνειδητά την δυνατότητα που έδωσε η κυβέρνηση με το Ν. 4443/2016 για απαλλαγή των οφειλών από τόκους και άλλες επιβαρύνσεις, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα ενίσχυσης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ της χώρας γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, δηλαδή για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους, με σχετικές αποφάσεις που εξέδωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών. Η δυνατότητα αυτή μάλιστα είναι σε ισχύ από τον Ιούνιο το 2016 και δεν έχει αξιοποιηθεί έως σήμερα, ενώ με νέα υπουργική απόφαση δόθηκε παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2018 για ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα. Σε περίπτωση που δεν αξιοποιηθεί και αυτή η ευκαιρία αποπληρωμής των ασφαλιστικών οφειλών της πρώην ΚΕΚΑΝΕΜ τα δύο πρώην μέλη της τελευταίας διοίκησης θα παραμείνουν «όμηροι» της πολιτικής αβελτηρίας του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας που φέρει προσωπικά την ευθύνη της κωλυσιεργίας στην όλη υπόθεση.

Ο αρνητικός αντίκτυπος της εκκρεμούσας εκκαθάρισης της ΚΕΚΑΝΕΜ που απέμεινε ένα άδειο «κουφάρι» μιας και τα προγράμματα που διαχειριζόταν, ύψους 2,3 εκ. ευρώ, μεταφέρθηκαν στην Π.Ε. Λάρισας, δεν είναι μόνο το ΙΚΑ και η Εφορία αλλά και οι οφειλές προς ιδιώτες αρκετοί εκ των οποίων στράφηκαν δικαστικά κατά της ΚΕΚΑΝΕΜ και δικαιώθηκαν, ελάχιστοι έως κανείς όμως δεν θα πάρει χρήματα καθώς μετά την παρέλευση της πενταετίας οι απαιτήσεις αυτές έχουν παραγραφεί. Το «κανόνι» που άφησε στο σύνολο των πιστωτών της η ΚΕΚΑΝΕΜ ανέρχεται στις 942.437 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του magnesianews.gr πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι οι εκκαθαριστές, οι οποίοι παραμένουν «όμηροι» της κωλυσιεργίας του Κώστα Αγοραστού δεδομένου ότι αδυνατούν να λειτουργήσουν επιχειρηματικά υπό κανονικές συνθήκες, καθώς ΙΚΑ και Εφορία αρνούνται να εκδώσουν, ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για τους ίδιους λόγω της εμπλοκής τους ως εκκαθαριστών της ΚΕΚΑΝΕΜ Α.Ε., κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας και ενώ έχουν υποβάλει πρόταση εκκαθάρισης από τον Οκτώβριο του 2015.

Η εντελώς ακατανόητη συμπεριφορά του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, έχει προκαλέσει εκνευρισμό τόσο στην παράταξή του όσο και στην τοπική Νέα Δημοκρατία, δεδομένου ότι δύο από στελέχη της στη Μαγνησία, ο επιχειρηματίας Φίλιππος Χήρας και ο απόστρατος αστυνομικός διευθυντής Λεωνίδας Ρίνης τους οποίους τίμησαν με την ψήφο τους οι πολίτες της Μαγνησίας, βρίσκονται επί χρόνια σε δυσμενή θέση και διωκόμενοι ποινικά για μια υπόθεση που θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και χρόνια και ενώ προβλέπεται και στις διατάξεις του Ν.4071/2012 και Ν.4170/2013.

Το θέμα της εκκαθάρισης της ΚΕΚΑΝΕΜ Α.Ε. έρχεται προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα, όπου δεν αποκλείεται να αποσυρθεί εκ νέου, όπως έγινε και την προηγούμενη εβδομάδα όπου είχε προσδιοριστεί να συζητηθεί. Ευχή όλων να συζητηθεί κανονικά και το θέμα να λάβει τέλος.

Αρχιμήδης – Δημήτρης Καρεκλίδης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.